Τρόφιμα για πρόσφυγες και μετανάστες που καταφθάνουν καθημερινά από τα νησιά στο λιμάνι, συγκεντρώνονται από την Γραμματεία Πειραιά...
του ΠΑΜΕ
Η συγκέντρωση χυμών, κρουασάν και μπισκότων θα γίνεται με ευθύνη των Σωματείων, των Γυναικείων Συλλόγων και των Λαϊκών Επιτροπών. Θα παραδοθούν στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στη Γραμματεία του ΠΑΜΕ, την Τετάρτη 18 Νοέμβρη από τις 11 π.μ. ως τις 5 μ.μ. και θα μοιραστούν στους μετανάστες στο λιμάνι του Πειραιά, την ώρα που βγαίνουν από τα καράβια.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ επισημαίνει:
«Χιλιάδες πρόσφυγες, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν κ.ά., με κίνδυνο της ζωής τους συνεχίζουν να καταφθάνουν στα νησιά ταυ Αιγαίου. Τα καραβάνια των ξεριζωμένων μετρούν εκατοντάδες θύματα. Οι εικόνες με τα νεκρά παιδιά, τους ναυαγούς, την άγρια καταστολή που δέχονται στα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών συγκλονίζουν.
Εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά και έφηβοι, χιλιάδες γυναίκες, άλλες έγκυες, άλλες με τα μωρά στην αγκαλιά, άλλες που γεννάνε μέσα στα δουλεμπορικά σαπιοκάραβα, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο γι αυτές και τα παιδιά τους, Καλούνται να επιβιώσουν κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, χωρίς μέτρα προστασίας και μέριμνας.
Οι ανύπαρκτες στοιχειώδεις υποδομές στα σημεία εισόδου και εξόδου τους από τη χώρα (νησιά του Αιγαίου, Ειδομένη κ.α.) κάνουν ανυπόφορες τις συνθήκες παραμονής τους. Βρίσκονται απροστάτευτοι, για ώρες στον ήλιο, στα μπουρίνια, κοιμούνται στους δρόμους εξαντλημένοι, αφού έχουν διανύσει δεκάδες χιλιόμετρα.
Η υποκρισία της ΕΕ και των κυβερνήσεων, ανάμεσα σ' αυτές και της Ελλάδας, περισσεύει. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σπρώχνονται στο δρόμο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική εξαιτίας της βάρβαρης πολιτικής του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, που ευθύνονται για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, το Μάλι, για την εκμετάλλευση και την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Δικό τους δημιούργημα οι "τζιχαντιστές", που ΕΕ και ΗΠΑ εκπαίδευσαν, χρηματοδότησαν κι εξόπλισαν αρχικά, προκαλώντας τεράστια προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα.
Είναι αναγκαίο, ειδικά τώρα που επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο οι καιρικές συνθήκες, η κυβέρνηση να αξιοποιήσει υπάρχουσες υποδομές, να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος εξοπλισμός και προσωπικό για την απρόσκοπτη λειτουργία τους, όπως επίσης και όλα τα μέσα για την ιατροφαρμακευτική πρόνοια των προσφύγων. Χρειάζονται άμεσα μέτρα για τη διευκόλυνση μετακίνησης των ανθρώπων αυτών στα σύνορα. Να απαιτηθεί έκτακτη χρηματοδότηση γι' αυτό, από ΟΗΕ και ΕΕ.
Τη στιγμή που συνεχίζεται τα "'μπαλάκι" των ευθυνών μεταξύ των κρατών της ΕΕ, είναι συγκινητική η αλληλεγγύη που δείχνουν οι λαϊκές οικογένειες, που προσφέρουν από το υστέρημά τους ό,τι μπορούν για τις άμεσες ανάγκες επιβίωσης των προσφύγων.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο δράμα των προσφύγων. Είμαστε απέναντι από ρατσιστικές και εθνικιστικές φωνές που στην ουσία ζητάνε να αυξηθεί η καταστολή, δηλαδή να αυξηθούν οι πνιγμένοι στο Αιγαίο.
Συγκεντρώνουμε συγκεκριμένα είδη, χυμούς κρουασάν, μπισκότα, τα οποία θα μοιράσουμε στους μετανάστες στο λιμάνι του Πειραιά (την ώρα που βγαίνουν από τα καράβια)».