Latest News

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Η Λευκάδα μετατοπίστηκε 36 εκατοστά από τα Ρίχτερ (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Έκπληξη ακόμα και στους ειδικούς προκαλούν τα στοιχεία που βγαίνουν από τον πρόσφατο σεισμό που έπληξε...
την Λευκάδα.Σύμφωνα με τους ειδικούς τα 6,1 Ρίχτερ του σεισμούς προκάλεσαν μετακίνηση του νησιού κατά 36 εκατοστά!
Όπως σημειώνει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Αθανάσιος Γκανάς, το νησί μετατοπίστηκε προς τα νότια.Τα 36 εκατοστά της μετακίνησης της Λευκάδας λόγω του σεισμού είναι «μια από τις μεγαλύτερες μετατοπίσεις που έχουν σημειωθεί στον ελλαδικό χώρο», λέει ο κ. Γκανάς.
Με το επίκεντρο ουσιαστικά πάνω στο νησί το γεγονός ότι υπήρξαν ζημιές σε 120 σπίτια εκ των οποίων τα 20 κρίθηκαν ακατάλληλα δείχνει πάντως ότι οι κατασκευές άντεξαν καθώς ακόμη και οι δυο τραγικοί θάνατοι που σημειώθηκαν δεν οφείλονται σε κατάρρευση οικημάτων.Πρόκειται για μια μεγάλη μετακίνηση που εξέπληξε ακόμα και εμάς τους επιστήμονες, εξηγεί μιλώντας στο «Έθνος» ο σεισμολόγος.
Εικόνες καταστροφής στην παραλία των Εγκρεμνών

Εικόνες καταστροφής σε μία από τις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας, γνωστής σε όλον τον κόσμο για τα πεντακάθαρα γαλανά – σαν το χρώμα του ουρανού – νερά και την “χρυσή” της άμμο.
Η παραλία των Εγκρεμνών στη Λευκάδα, σταθερά, σε κάθε λίστα, κάθε χρόνο, κάθε ταξιδιωτικού οδηγού, κάθε διεθνούς μέσου, είναι μεταξύ των πιο όμορφων παραλιών παγκοσμίως.
Βρίσκεται στη μεριά του Ιονίου, εκεί όπου ο χρόνος, οι γεωλογικές μεταβολές και τα κύματα έχουν διαμορφώσει ένα εντυπωσιακό και άγριο φυσικό τοπίο, όπου το πράσινο φτάνει στην άκρη του γκρεμού.
Η θέα από τα… χαμηλά αποζημιώνει για κάθε ανάσα που χρειάστηκε να πάρει κανείς, κατεβαίνοντας τα εκατοντάδες σκαλοπάτια από τον δρόμο μέχρι την παραλία.
Μία ημέρα μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ όμως, η εικόνα της παραλίας έχει αλλάξει δραματικά. Βράχοι αποκολλήθηκαν από την ισχυρή δόνηση κι έπεσαν στη θάλασσα, καλύπτοντας την παραλία, που έχει πια σχεδόν “εξαφανιστεί”.