Latest News

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Εγκλωβισμένοι 30.000 πρόσφυγες από την απεργία της ΠΝΟ


Εκρηκτική είναι, για μία ακόμη φορά, η κατάσταση στη Μυτιλήνη, λόγω της απεργίας της ΠΝΟ, η οποία «εγκλωβίζει» χιλιάδες πρόσφυγες...
στο νησί.
Στο μεταξύ, το πρωί της Τετάρτης θα αφιχθούν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.
Έκκληση απευθύνει ο δήμαρχος του νησιού για να επιτραπούν κατ' εξαίρεση τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια που θα μεταφέρουν μετανάστες στον Πειραιά ή στην Καβάλα, ενώ παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, ζητώντας από την ΠΝΟ να επανεξετάσει τη στάση της.
Αύριο, εξάλλου, έχει προγραμματιστεί η πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από τη Μυτιλήνη στο Λουξεμβούργο, με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις της Κομισιόν και της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.
Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, σήμερα το πρωί, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, είχαν «ξεμείνει» περισσότερα από 7.000 άτομα, καθώς σήμερα, με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, ιδιαίτερα στη βόρεια Λέσβο, περνάν κατά πολλές εκατοντάδες άνθρωποι από τα τουρκικά παράλια.
Η αυξημένη αυτή ροή δείχνει ότι πιθανά ο αριθμός των εγκλωβισμένων στη Λέσβο μεταναστών και προσφύγων θα φτάσει τα δυσθεώρητα ύψη των αρχών του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Σήμερα και αμέσως μετά την ανακοίνωση της συνέχισης της απεργίας της ΠΝΟ για ακόμα 48 ώρες, με δήλωση του, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός κάνει έκκληση για τη διατήρηση δρομολογίων που θα μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες.
"Κατανοούμε και σεβόμαστε απόλυτα τα αιτήματα των σκληρά εργαζόμενων ναυτεργατών", αναφέρει στη δήλωση του ο δήμαρχος, ο οποίος σπεύδει να σημειώσει πως "πρέπει, όμως, να γίνει αντιληπτό πως η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λέσβου με το λιμάνι του Πειραιά, εξασφαλίζει τη σταθερή ροή μεταναστών και προσφύγων προς την ηπειρωτική Ελλάδα".
Σε περίπτωση που η απεργία διαρκέσει έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, είναι σίγουρο πως θα εγκλωβιστούν στη Λέσβο πάνω από 30.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Κάτι τέτοιο, όμως, λέει ο Δήμαρχος Λέσβου, "θα έχει ολέθριες και καταστροφικές συνέπειες για όλο το νησί όπως δείχνουν και τα γεγονότα των αρχών Σεπτεμβρίου, όταν η έλλειψη εισιτηρίων εγκλώβισε τον ίδιο αριθμό μεταναστών και προσφύγων".
Και ο κ. Γαληνός καταλήγει: "Τους τελευταίους μήνες η Λέσβος διαχειρίζεται μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί ανοιχτή η σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Όπως και εμείς σεβόμαστε και κατανοούμε τα αιτήματα της ΠΝΟ, ζητάμε και από εκείνη να σεβαστεί το γεγονός ότι το νησί μας ζει μια από τις πιο δύσκολες κρίσεις στη σύγχρονη ιστορία του και να επιτρέψει στα πλοία που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες να αναχωρήσουν. Διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για όλους".