Latest News

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

"Αδειάζουν" τον Δήμο Πειραιά για τα νέα δικαστήρια!


Ρόλο κομπάρσου φαίνεται πως αποκτά και επισήμως ο Δήμος Πειραιά στο θέμα της μεταστέγασης των δικαστηρίων της πόλης στο κτίριο -γιαπί...
της Ραλλείου.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά ανέλαβε πλέον τον συντονισμό των ενεργειών για την προώθηση των διαδικασιών για την μετεγκατάσταση των δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά!
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης. 
Τον Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νικόλαο Παρασκευόπουλο παρουσία και του Γεν. Γραμματέα  Κωνσταντίνου Κοσμάτου επισκέφθηκαν σήμερα στο Υπουργείο, η Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Δ/νσης του Εφετείου Πειραιά Δήμητρα Τσουτσάνη, ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας  Εφετών Πειραιά  Ευάγγελος Ζαχαρής  και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά  Γιώργος Σταματογιάννης  προκειμένου να προχωρήσει η μεταστέγαση των δικαστηρίων Πειραιά στην πρώην Ράλλειο Σχολή σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της υφιστάμενης επικινδυνότητας του Δικαστικού Μεγάρου της Σκουζέ.
Συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της σύμβασης παραχώρησης χρήσης του κτιρίου της Ραλλείου από τον Δήμο Πειραιά προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με τους όρους αποδοχής αυτής, έτσι ώστε στη συνέχεια να δημοσιοποιηθεί η απαραίτητη προμελέτη και  πρόσκληση ενδιαφέροντος για την υλοποίηση του έργου. Στην κατεύθυνση αυτή ο ιδιοκτήτης - Δήμος Πειραιά ήδη έχει γνωστοποιήσει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης εναλλακτικές προτάσεις για τους όρους της σύμβασης και την χρηματοδότηση του έργου.
Πέραν της αναγκαιότητας της μεταστέγασης των δικαστηρίων στη Ράλλειο, κρίθηκε επιβεβλημένη η με κάθε πρόσφορο τρόπο άρση των υφισταμένων τεχνικών ελλείψεων στο κτίριο της Σκουζέ και η δημιουργία προϋποθέσεων για την έξοδο κινδύνου (εκμίσθωση ακινήτου- όμορα ακίνητα).


Καταλήγοντας στην ανακοίνωση σημειώνεται: 
"O Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά ανέλαβε τον συντονισμό των ενεργειών για την προώθηση των παραπάνω επιδιωκομένων στόχων, όλοι δε οι παρευρισκόμενοι δήλωσαν την αμέριστη συμπαράστασή τους προκειμένου η πόλη μας να έχει ένα Δικαστικό Μέγαρο που να εμπνέει σεβασμό και εμπιστοσύνη στον πολίτη, αντάξιο του μεγέθους της και της ιστορίας της".

Το ιστορικό από το Reportaz Net

Ένα χρόνο αδράνειας για τα νέα δικαστήρια 
Η αλήθεια είναι ότι έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που οριστικοποιήθηκε η παραμονή των δικαστηρίων στην πόλη, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα επί της ουσίας στο γιαπί της Ραλλείου για την κατασκευή του νέου δικαστικού μεγάρου Πειραιά (Το κτίριο- φάντασμα κρύφτηκε με πανό από τη δωρεά του Βαγγέλη Μαρινάκη)  
Ήταν στις 14 Οκτωβρίου 2014, όταν ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου έκανε αυτοψία στο γιαπί της Ραλλείου.(ΕΔΩ)
Ένα σχεδόν χρόνο μετά, αλλά επί της ουσίας είναι σαν μην πέρασε μια μέρα για τα δικαστήρια του Πειραιά, καθώς δεν έχει προχωρήσει ούτε ένα βήμα το έργο του νέου δικαστικού μεγάρου στο γιαπί της Ραλλείου.
Στο διάστημα αυτό, άλλαξε η κυβέρνηση και χρειάστηκε να διερευνηθούν οι προθέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου.

Αυτό σημαίνει απλά ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα (αν υπάρχει, δεν μπορεί να ισχύει) για την έναρξη των εργασιών (εκτιμάται ότι χρειάζονται τρία χρόνια από την δημοπράτηση), ούτε καν μελέτη και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση της κατασκευής του έργου (υπολογίζεται ότι το κόστος ανέρχεται περί τα 20 εκατ. ευρώ)
Ακόμα κι αν όλα πάνε καλά και υλοποιηθεί η κατασκευή των νέων δικαστηρίων στο γιαπί της Ραλλείου, τότε δεν πρόκειται να μεταφερθούν εκεί όλες οι δικαστικές υπηρεσίες του Πειραιά...
@ Τι σημαίνει ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά ανέλαβε τον συντονισμό των ενεργειών για τα νέα δικαστήρια της πόλης; 
Πάντως, αν ο Γιάννης Μώραλης κατορθώσει να ολοκληρωθεί η κατασκευή των δικαστηρίων στη διάρκεια της θητείας του -ανεξάρτητα αν έχουν το συντονισμό άλλοι- τότε, όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα, θα του βγάλουμε το... καπέλο!(ΕΔΩ) 
Αν κι αυτό θα πρέπει ίσως να το κάνουμε με το Σταματογιάννη ο οποίος ανέλαβε ρόλο συντονιστή...