Latest News

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Πως έγινε ο διαχειριστικός έλεγχος στο Δήμο Πειραιά: Τι έκανε ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος


Ο διαχειριστικός έλεγχος έχει τη δική του ιστορία στο Δήμο Πειραιά, αλλά να δούμε τι έκανε ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος μέσα από το...
αρχείο των αναρτήσεων του Reportaz Net.

Όλη η ιστορία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2011, κατά τον πρώτο μήνα δημαρχίας του Βασίλη Μιχαλολιάκου. Τότε το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά ψήφισε ομόφωνα τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στο δήμο Πειραιά από το 2002 έως το 2010. Αρχικά Β. Μιχαλολιάκος υποστήριζε ότι θα εμπιστευθεί τον διαχειριστικό έλεγχο σε κρατικές υπηρεσίες, καθώς εμπνέουν διαφάνεια, πληρότητα και αξιοπιστία. Ταυτόχρονα υποστήριζε ότι ο Χρήστος Αγραπίδης και ο Παναγιώτης Φασούλας θα πρέπει να νιώθουν ικανοποιημένοι ως προς τον έλεγχο των πεπραγμένων τους για να μην υπάρχει ίχνος σκιάς για κακοδιαχείριση των δύο δημάρχων. Όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ψήφισαν θετικά την εισήγηση του δημάρχου, με τον Γιάννη Μίχα να ζητά τον διαχειριστικό έλεγχο σε βάθος 4 τετραετιών, πρόταση που έγινε αποδεκτή σε περίπτωση που θεωρηθεί αναγκαίο από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.  
Για όσους δεν θυμούνται η αλήθεια είναι ότι ο τότε δήμαρχος προχώρησε στην κίνηση αυτή, λόγω των αλλεπάλληλων αποκαλύψεων για τα σκάνδαλα της διοίκησης της ΔΗ.ΡΑ.Π. που είχε πρωτοστατήσει το Reportaz Net. Ο δήμαρχος Πειραιά φάνηκε πως πιάστηκε εξ απίνης από τα τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα και δεν ήθελε να επωμιστεί το όποιο πολιτικό κόστος.
Ωστόσο ο διαχειριστικός έλεγχος κόντευε να γίνει ανέκδοτο κάτω στον Πειραιά. Στην αρχή ο δήμαρχος περίμενε τους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι δεν ήρθαν ποτέ. Ο Β. Μιχαλολιάκος υποστήριζε ότι το κεντρικό κράτος δήλωσε αδυναμία πραγματοποίησης του ελέγχου λόγω έλλειψης προσωπικού, έλλειψης πόρων, έλλειψης χρόνου, ενώ την ίδια περίοδο κρατικοί ελεγκτές πραγματοποιούσαν  διαχειριστικούς ελέγχους σε άλλους δήμους...

Μάλιστα, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε για δεύτερη φορά την διενέργεια του ελέγχου από ορκωτούς ελεγκτές, ορκωτούς λογιστές μετά από διαγωνισμό σε ιδιώτες, ενώ επεκτάθηκε και στα δύο χρόνια της θητείας Μιχαλολιάκου.

Έτσι, πέρασαν πάνω από δύο χρόνια από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για ν' αρχίσει ο διαχειριστικός έλεγχος στο Δήμο Πειραιά. 

Ήταν 26 Μαρτίου 2013, όταν ο δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος ανακοίνωνε τον έλεγχο από το 2002 έως το 2010,
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο διαχειριστικός έλεγχος θα διαρκούσε τρεις μήνες, αλλά δόθηκε άτυπα μια παράταση λόγω όγκου εργασιών της έρευνας.

Όμως έγιναν οι δημοτικές εκλογές του 2014 και άλλαξε η δημοτική αρχή Πειραιά, ενώ συνεχίζονταν ο διαχειριστικός έλεγχος για τα οικονομικά του Δήμου ΠειραιάΜάλιστα, τον Νοέμβριο του 2014 στην τελευταία παρουσία του Βασίλη Μιχαλολιάκου στο Δ.Σ. πριν παραιτηθεί από δημοτικός σύμβουλος είχε θέσει ερώτημα για τον διαχειριστικό έλεγχο. 
Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 2,5 χρόνια για να παραδοθεί το πόρισμα των ελεγκτών στα χέρια του σημερινού δημάρχου Γιάννη Μώραλη...(ΕΔΩ) (ΕΔΩ)

@ Με λίγα λόγια, πέρασαν πάνω από δύο χρόνια από την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να ξεκινήσει ο διαχειριστικός έλεγχος κι άλλα 2,5 χρόνια για την σύνταξη του έκθεση των ελεγκτών. 
Μιλάμε για απίστευτα αργούς ρυθμούς και αυτή η καθυστέρηση που δεν ήταν τόσο τυχαία...
Αυτά έκανε ο Βασίλης Μιχαλολιάκος για τον διαχειριστικό έλεγχο...

Για περισσότερα, δείτε ενδεικτικά τις αναρτήσεις του REPORTAZ NET

(ΕΔΩ)  (ΕΔΩ)