Latest News

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

SOS για απώλεια κονδυλίων από το ΕΣΠΑ

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο απένταξης δημοσίων έργων και της απώλειας κονδυλίων, σε περίπτωση που δεν συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση των έργων του ΕΣΠΑ... 2007-2013, κρούει ο Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ), ο οποίος με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Νίκο Χριστοδουλάκη, ζητεί άμεσα συνάντηση μαζί του.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι για να μην ανακοπεί η προοπτική της ανάπτυξης, είναι αναγκαία η χρηματοδότηση των έργων ΕΣΠΑ 2007-2013 κατά το μεσοδιάστημα μέχρι τις επερχόμενες εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης και τονίζεται ότι «πρέπει να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε να καταστεί δυνατή η μη πλήρης κατάρρευση των συγχρηματοδοτούμενων έργων και να μειωθούν όσο είναι δυνατόν οι ήδη επαπειλούμενες μεγάλες απώλειες ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Παράλληλα, υπογραμμίζεται η ανάγκη άμεσης επανεκκίνησης των κατάλληλων πολιτικών και νομικών ενεργειών, προκειμένου να παραταθεί η υλοποίηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ με τρόπο ώστε να επιδιωχθεί μεταχείριση ανάλογη των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τη συγκεκριμένη περίοδο. Σε ό,τι αφορά στα δημόσια έργα, πάντως, ο ΣΤΕΑΤ επισημαίνει επίσης την ανάγκη να προωθηθεί άμεσα η μέχρι τώρα επιτευχθείσα καταρχήν συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για ενδιάμεση χρηματοδότηση όπως επίσης και για τη χρηματοδότηση των αυτοχρηματοδοτούμενων έργων και «να μην ανακοπεί λόγω εκλογών η προωθούμενη διαδικασία σε συνέχεια των ενεργειών που έχουν γίνει για την απελευθέρωση αντίστοιχων κονδυλίων της ΕΤΕπ. Ο Σύνδεσμος είχε ήδη αποστείλει αίτημα για παράταση του τρέχοντος ΕΣΠΑ στο υπουργείο Οικονομίας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο σημαντικά έργα να μην καταστεί δυνατόν να ολοκληρωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος και να μείνουν ημιτελή με ισχυρές πιθανότητες απένταξής τους από το ΕΣΠΑ, κάτι που θα υποχρέωνε τη χώρα μας να επιστρέψει στην ΕΕ σημαντικά χρηματικά ποσά.