Latest News

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Απειλές, εκβιασμούς και αδιαφορία στο Δήμο Πειραιά- Απίστευτες καταγγελίες από τους εργαζόμενους

Εκβιασμούς, απειλές, αλλά και αδιαφορία για την ασφάλεια των εργαζομένων, καταγγέλλει το σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργ/των του Δήμου Πειραιά για τη δημοτική αρχή...
της πόλης.


Ειδικότερα, με ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Οδηγών Μηχανικών και Εργ/των του Δήμου Πειραιά καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής για την μη χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) στους εργαζόμενους που σύμφωνα με την νομοθεσία δικαιούνται λόγω της φύσης της εργασίας τους.
Χαρακτηριστικά καταγγέλλουν πως αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής στοίχισε πρόσφατα την αρτιμέλεια συναδέλφου που υπέστη σοβαρό τραυματισμό κατά την εργασία του, με αποτέλεσμα να χάσει το ένα δάκτυλο του ποδιού του, ενώ θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η Δημοτική Αρχή είχε φροντίσει για την έγκαιρη χορήγηση των Μ.Α.Π.

Η ανακοίνωση συνεχίζει καταγγέλλοντας τα εξής:

"Μπορεί μετά από τις συνεχείς παρεμβάσεις των μελών του Δ.Σ. του Σωματείου μας ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου να εξέδωσε εντολή για την ενέργεια των διαδικασιών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά αυτό δεν απεμπολεί την Δημοτική Αρχή από τις ευθύνες της όταν μάλιστα η Δημοτική Αρχή μείωσε σχεδόν κατά 50% το προβλεπόμενο ποσό για την προμήθεια των Μέσων Ατομικής Προστασίας από τον προϋπολογισμό και με δεδομένο ότι ο αριθμός εργαζομένων που δικαιούνται τα Μ.Α.Π αυξήθηκε μετά την πρόσληψη εργαζομένων συμβασιούχων 8μηνης ή 5μηνης διάρκειας.


Η Δημοτική Αρχή Πειραιά αντί να δώσει λύσεις σε σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων που έχουν να κάνουν με την υγιεινή και ασφάλεια τους στους χώρους εργασίας, αλλά και λύσεις σε μια σειρά προβλημάτων που το Δ.Σ. του Σωματείου μας της έχουν καταθέσει και εγγράφως,αντίθετα προσπαθεί να διαιρέσει τους εργαζόμενους προωθώντας την ίδρυση διασπαστικού – εργοδοτικού σωματείου στην υπηρεσία της καθαριότητας.


Η παρουσία και οι συχνές παρεμβάσεις του Δ.Σ. του Σωματείου μας έχουν ενοχλήσει φαίνεται την Δημοτική Αρχή Πειραιά και με την δική της ανοχή και «ευλογία» παρατηρούνται έντονα φαινόμενα απειλών και εκβιασμών σε βάρος συναδέλφων προκειμένου να ενταχθούν στο διασπαστικό – εργοδοτικό σωματείο.
Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που αναδεικνύουμε το θέμα των υπευθύνων που έχουν τοποθετηθεί με «υπερεξουσίες» στο Γραφείο Κίνησης Οχημάτων από την Δημοτική Αρχή χωρίς κανένα απολύτως αξιοκρατικό κριτήριο και οι οποίοι με εργαλείο τις υπερωρίες και τα δρομολόγια εργασίας, εκβιάζουν τους εργαζόμενους στην υπηρεσία καθαριότητας, να «συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις»!

Τέτοιου είδους ενέργειες και τακτικές που έχουν καταδικαστεί κατά το παρελθόν από τους εργαζόμενους και το λαό, δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστούν.



Καλούμε την Δημοτική Αρχή, που δεν μπορεί να επικαλεστεί άγνοια των γεγονότων διότι κατ’ επανάληψη το Δ.Σ. του Σωματείου μας την έχει ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του Γκαράζ της οδού Ρετσίνα 45 και στην υπηρεσία της καθαριότητας, να σταματήσει να δείχνει ανοχές σε τέτοια φαινόμενα.


Ζητάμε από την Δημοτική Αρχή Πειραιά,


● την άμεση αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της αξιοκρατίας στους χώρους εργασίας


● να σταματήσει τη συνεχιζόμενη συνδικαλιστική δίωξη του αντιπροέδρου του Σωματείου Βασίλη Γκιτάκου και να επανέλθει στην υπηρεσία στην οποία ανήκε σύμφωνα με την ειδικότητα του


● τη δίκαιη κατανομή εργασίας και αμοιβής της υπερεργασίας


● να προχωρήσει την διαδικασία για την άμεση αποστολή των φακέλων των εργαζομένων στο υπηρεσιακό συμβούλιο για κρίσεις προϊσταμένων


● την άμεση χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας (και του ενός λίτρου φρέσκου γάλακτος) σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων στα 5μηνα «κοινωνικής ωφέλειας» που απασχολούνται σε εργασίες που δικαιολογούν τη χορηγία τους


● την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας

●να αναγνωρίσει τις ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) των εργαζομένων που διαχρονικά έχουν προσφέρει υπερεργασία χωρίς να πληρωθούν γι’ αυτήν.
Ενημερώνουμε τη Δημοτική Αρχή ότι οι διαβουλεύσεις επί αυτών των θεμάτων εξαντλήθηκαν, η υπομονή μας τελείωσε, αν δεν δοθούν άμεσες λύσεις στα προβλήματα μας είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.


Τέλος καλούμε τους εργαζόμενους μέλη του Σωματείου μας να γυρίσουν την πλάτη σε αυτούς που προσπαθούν μέσω απειλών και εκβιασμών να πάρουν την υπογραφή τους προκειμένου να διασπάσουν το δυναμικό και μαχητικό Σωματείο μας.

Είναι αυτοί που παραιτήθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιογιατί έχασαν την πλειοψηφία και δεν μπορούν να το ελέγξουν, να το αδρανοποιήσουν και να το παραδώσουν στα χέρια της εργοδοσίας (Δημοτικής Αρχής).
Είναι αυτοί που βάζουν πάνω από το συμφέρον των εργαζομένων, τα προσωπικά τους οφέλη, το δικό τους «βόλεμα».

Είναι αυτοί που στήνουν «μαγαζάκια» και σωματεία φαντάσματα για να αποδυναμώσουν το εργατικό κίνημα.

Είναι αυτοί που επιχειρούν να μας διασπάσουν και να μας διαμελίσουν προκειμένου η κάθε Δημοτική Αρχή και η κάθε κυβέρνηση να μπορούν να περνούν αναίμακτα τους σχεδιασμούς τους.
Σε αρκετούς Δήμους της χώρας έχουν ξεκινήσει οι ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, πρασίνου και άλλων υπηρεσιών. Το φαινόμενο έχει πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας και όταν καίγεται το σπίτι του διπλανού σου η φωτιά θα έρθει και στο δικό σου.Τα νέα μέτρα που έρχονται από την ψήφιση του 3ου μνημονίου θα επιχειρήσουν να καταργήσουν ότι έχει απομείνει από τα εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων μας έδειξε ότι η πολυδιάσπαση των εργαζομένων και ο κατακερματισμός των εργατικών αγώνων δεν φέρνει τα αναμενόμενα για τους εργαζόμενους αποτελέσματα, αντίθετα λειτουργεί ευνοϊκά για την κάθε μορφής εξουσίας.   

Η συσπείρωση γύρω από το Σωματείο και η ενότητα των μελών του είναι τα κύρια συστατικά για να αντιμετωπίσουμε τα τοπικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στους χώρους εργασίας μας, αλλά πρωτίστως για να αντισταθούμε, να αντιδράσουμε και να αποτρέψουμε τη νέα μνημονιακή λαίλαπα που έρχεται".

@ Είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα στο Δήμο Πειραιά; Πω, πω, πω!!!