Latest News

Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015

Πρώτο κουδούνι με χιλιάδες κενά στα σχολεία

Στο ίδιο σκηνικό θεατές θα βρεθούν από σήμερα οι μαθητές που επέστρεψαν  στις αίθουσες...
των σχολείων. 
Με περισσότερα από 6.700 κενά σε δασκάλους και καθηγητές χτύπησε το πρώτο κουδούνι του νέου διδακτικού έτους.
Το μεγάλο κύμα συνταξιοδοτήσεων που πυροδοτήθηκε και από τις φήμες για αλλαγές στο ασφαλιστικό σε συνδυασμό με τις σχεδόν μηδενικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τα τελευταία έξι χρόνια ελέω μνημονίων και των δεσμεύσεων για περιστολή δαπανών στο δημόσιο τομέα απομειώνει χρόνο με το χρόνο το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα από μόνιμο προσωπικό.
Φέτος ο αγιασμός βρήκε τα δημόσια σχολεία της χώρας με επίσημα εκτιμώμενα κενά 6.700 εκπαιδευτικών. Ωστόσο, οι πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό είναι πολύ μεγαλύτερες, καθώς τα κενά μέσα στην σχολική χρονιά αυξάνονται κυρίως λόγω των αδειών που λαμβάνονται λόγω επαπειλούμενων κυήσεων και αναρρωτικών αδειών πάσης φύσης.
Την κατάσταση αυτή «κληρονόμησε» η υπηρεσιακή κυβέρνηση, που επιδίδεται σε ένα πραγματικό αγώνα δρόμου προκειμένου να δρομολογήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την κάλυψη των κενών.
Η λύση δεν ήταν άλλη από αυτή που ακολουθήθηκε από όλες τις πολιτικές ηγεσίες των τελευταίων έξι ετών. Προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών με τη χρήση των ισχνών πόρων του τακτικού προϋπολογισμού και κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Περισσότερα από 6.700 τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό
Χθες η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας Φρόσω Κιάου ομολόγησε στη συνέντευξη τύπου ότι παρά το γεγονός ότι έλαβε έγκριση για διορισμό 19.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών για τα 19.000 κενά που υπάρχουν , δηλαδή 2.000 περισσότερους διορισμούς σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, τα κενά θα είναι 6.700.
Όπως υποστήριξε η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας από εθνικούς πόρους εγκρίθηκαν από την υπηρεσιακή Κυβέρνηση 7.000 πιστώσεις (σ.σ. χίλιες περισσότερες από πέρσι), ενώ από το ΕΣΠΑ 12.000 πιστώσεις.
Στον αντίποδα, τα κενά που υπάρχουν αλλά δεν μπορούν φέτος να χρησιμοποιηθούν πιστώσεις από ΕΣΠΑ που προορίζονται για συγκεκριμένα προγράμματα (σ.σ. τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιούνταν) , είναι 13.700 και οι πιστώσεις από εθνικούς πόρους που μπορούν να γίνουν ισάριθμοι διορισμοί είναι 7.000.
«Η εγκεκριμένη χρηματοδότηση για το έτος 2014-15 ήταν 11.000 από ΕΣΠΑ και 6.000 για τον κορμό (σ.σ. Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση). Από αυτή την οπτική γωνία, η χρόνια φέτος είναι καλύτερη από άποψη έγκρισης πιστώσεων», ανέφερε η κ. Κιάου. Ωστόσο προσέθεσε ότι «για τον κορμό -τα κενά Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας- υπάρχουν λεφτά για 7.000 θέσεις, αλλά τα κενά είναι 13.500, έτσι, είναι αυξημένες οι ανάγκες». Με αυτόν τον τρόπο, προκύπτουν οι 6.000 και πλέον κενές θέσεις, οι οποίες αφορούν και γενική και ειδική αγωγή, καθώς οι χρηματοδοτήσεις που καλύπτει το ΕΣΠΑ καλύπτουν, μεταξύ άλλων, τα ολοήμερα σχολεία, εκπαιδευτικές δράσεις, υποστηρικτική διδασκαλία, ξένες γλώσσες.
«Φέτος είναι μεγαλύτερες οι ανάγκες, και δύσκολα θα καλυφθούν με τις εγκεκριμένες πιστώσεις. Αυτό οφείλεται στους περιορισμούς του ΕΣΠΑ και τις συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών (σ.σ. υπολογίζονται περίπου στις 3.500). Το πρόβλημα των κενών είναι διαχρονικό, επειδή δεν γίνονται διορισμοί», είπε συνοψίζοντας η κ. Κιάου και προσέθεσε ότι οι εκπαιδευτικοί της χώρας είναι συνολικά 137.000, και άρα ο αριθμός των κενών θέσεων δεν είναι τέτοιος που θα εμποδίσει την ομαλή λειτουργία των σχολείων.
Τα προγράμματα ΕΣΠΑ, φέτος ενισχύουν κυρίως την περιφέρεια, με αποτέλεσμα, στο Νομό Αττικής φέτος να διοριστούν μέσω ΕΣΠΑ μόνο σε 6 ολοήμερα σχολεία, από 146 πέρσι.
Η κ. Κιάου αναφερόμενη στα ζητήματα του εκπαιδευτικού προσωπικού, τόνισε ότι έχουν προχωρήσει οι αποσπάσεις 2.600 μόνιμων εκπαιδευτικών, ενώ παράλληλα προχωρούν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό. «Τα 2/3 των αποσπάσεων (σ.σ. εξωτερικού) είχαν ολοκληρωθεί από την προηγούμενη ηγεσία», ανέφερε.
Ρεκόρ στις αιτήσεις αναπληρωτών
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι αιτήσεις των αναπληρωτών έχουν ξεπεράσει τις 100.000 και αναμένεται να προσεγγίσουν τις 130.000. Σήμερα, που λήγει η προθεσμία των αιτήσεων, το υπουργείο θα παραλάβει τα κενά και οι προσωρινοί πίνακες αναπληρωτών μπορούν να αναρτηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι θα ακολουθήσει ένα τριήμερο για τυχόν ενστάσεις, οι οριστικοί πίνακες αναμένονται από τις 22 Σεπτεμβρίου, που θα ανοίξουν τα σχολεία μετά τις εκλογές, και ακολούθως θα προχωρήσουν οι τοποθετήσεις. Ειδικότερα, το υπουργείο θα δώσει προτεραιότητα στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας, γι' αυτό από τον κορμό των 7.000 εκπαιδευτικών, το 54,36% θα αφορά στην Πρωτοβάθμια.
Τα προβλήματα στη λειτουργία των δημοτικών εντοπίζονται κυρίως στο βόρειο και νότιο Αιγαίο και την Κρήτη.
Εξάλλου, παράλληλα με την έκδοση της ΠΝΠ, λύθηκαν και νομοθετικές ρυθμίσεις που εκκρεμούσαν για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τον καθαρισμό στα σχολεία και τη μεταφορά των μαθητών. Όσον αφορά τους οδηγούς για τη μεταφορά μαθητών στα ειδικά σχολεία, υπάρχει ειδική συμφωνία με το γενικό επιτελείο στρατού, που παρέχει οδηγούς.
Επιπλέον, όσον αφορά τα βιβλία είναι ήδη στα σχολεία, καθώς είχαν προχωρήσει όλες οι σχετικές διαδικασίες από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου.