Latest News

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Ένα χρόνο φαγούρα με τα νέα δικαστήρια Πειραιά


Μια μέρα πριν από τις κάλπες επανέρχεται -επικοινωνιακά τουλάχιστον - το θέμα της μετεγκατάστασης των δικαστηρίων Πειραιά στο κτίριο...
της Ραλλείου.
Αφορμή, η φερόμενη διαβεβαίωση από την απερχόμενη υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου στο περιθώριο συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κυρία Θάνου φέρεται να υποσχέθηκε στον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη ότι όταν επιστρέψει στα καθήκοντά της μετά τις εκλογές θα προωθήσει τη μετεγκατάσταση των δικαστηρίων του Πειραιά.
Η πραγματικότητα είναι ότι έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που οριστικοποιήθηκε η παραμονή των δικαστηρίων στην πόλη, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα επί της ουσίας στο γιαπί της Ραλλείου για την κατασκευή του νέου δικαστικού μεγάρου Πειραιά (Το κτίριο- φάντασμα κρύφτηκε με πανό από τη δωρεά του Βαγγέλη Μαρινάκη)  

Δικαστήρια Πειραιά: Άντε πάλι από την αρχή  

Ήταν στις 14 Οκτωβρίου 2014, όταν ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου έκανε αυτοψία στο γιαπί της Ραλλείου.(ΕΔΩ)
Ένα σχεδόν χρόνο μετά, αλλά επί της ουσίας είναι σαν μην πέρασε μια μέρα για τα δικαστήρια του Πειραιά, καθώς δεν έχει προχωρήσει ούτε ένα βήμα το έργο του νέου δικαστικού μεγάρου στο γιαπί της Ραλλείου.
Στο διάστημα αυτό, άλλαξε η κυβέρνηση και χρειάστηκε να διερευνηθούν οι προθέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου.
 Τώρα μετά τις εκλογές θα προκύψει νέος υπουργός Δικαιοσύνης και ερχόμαστε πάλι από την αρχή με νέες συναντήσεις και αυτοψίες.   

Αυτό σημαίνει απλά ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα (αν υπάρχει, δεν μπορεί να ισχύει) για την έναρξη των εργασιών (εκτιμάται ότι χρειάζονται τρία χρόνια από την δημοπράτηση), ούτε καν μελέτη και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση της κατασκευής του έργου (υπολογίζεται ότι το κόστος ανέρχεται περί τα 20 εκατ. ευρώ)
Ακόμα κι αν όλα πάνε καλά και υλοποιηθεί η κατασκευή των νέων δικαστηρίων στο γιαπί της Ραλλείου, τότε δεν πρόκειται να μεταφερθούν εκεί όλες οι δικαστικές υπηρεσίες του Πειραιά...
@ Πάντως, αν ο Γιάννης Μώραλης κατορθώσει να ολοκληρώσει την κατασκευή των δικαστηρίων στη διάρκεια της θητείας του, τότε, όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα, θα του βγάλουμε το... καπέλο! (ΕΔΩ)