Latest News

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Καμπάνα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην Ελλάδα για παραβιάσεις στην κράτηση Λαυρεντιάδη


Σειρά παραβιάσεων στην υπόθεση της κράτησης του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη εκ μέρους της Ελλάδας εντόπισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με...
απόφασή του.
Μάλιστα, επιδίκασε στον κ.Λαυρεντιάδη 6.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 8.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΔΑΔ, ο επιχειρηματίας, ο οποίος τέθηκε σε κράτηση στις φυλακές Κορυδαλλού το Δεκέμβριο του 2012 και εισήχθη ακολούθως, τον Ιανουάριο του 2013, στο ψυχιατρείο των φυλακών για λόγους υγείας, δικαιώθηκε αναφορικά με την προσφυγή του για παραβίαση του δικαιώματος σε ταχεία επανεξέταση της νομιμότητας της κράτησής του.
Επίσης, το δικαστήριο που εδρεύει στο Στρασβούργο εντόπισε παραβίαση της διαδικαστικής ισότητας μεταξύ κατηγορούσας αρχής και υπεράσπισης, καθώς και της αρχή της εκατέρωθεν ακροάσεως, ενώ καταδίκασε την Ελλάδα για εξευτελιστική μεταχείριση του επιχειρηματία.
Τέλος, αποφάνθηκε ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα του αιτητή σε αποτελεσματική θεραπεία.
Η προσφυγή του κ. Λαυρεντιάδη σχετίζεται με τα σοβαρά προβλήματα υγείας που ο ίδιος αντιμετωπίζει, καθώς πάσχει από νεανική ρευματοειδή αρθροπάθεια και τα οποία, όπως υποστήριξε, δεν έτυχαν αναγνώρισης από τα ελληνικά δικαστήρια κατά την κράτησή του στο σωφρονιστικό ίδρυμα.