Latest News

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Όλα τα σενάρια για κυβέρνηση την επομένη των εκλογών


Θρίλερ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις σε ότι αφορά την εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δίνουν...
μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη θέση, ενώ άγνωστος παραμένει ακόμη τόσο ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή όσο και το πόσα κόμματα θα χρειαστούν για να προκύψει σταθερή κυβέρνηση την επόμενη ημέρα. 
Η πρώτη θέση θα κρίνει και τον κορμό της επόμενης κυβέρνησηςλόγω του μπόνους των 50 εδρών, καθώς είναι αδύνατον να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς αυτό. Αν όμως π.χ. το πρώτο κόμμα (είτε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η ΝΔ) έχει 29% σε εννιακομματική Βουλή, τότε θα έχει μόλις 126 έδρες και οι περίπου 30 έδρες του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ θα φτάνουν οριακά για την επίτευξη πλειοψηφίας, χωρίς να εγγυώνται μακροπρόθεσμη πολιτική σταθερότητα. 
Αντίθετα, ένα πρώτο κόμμα με ποσοστό 31% σε Βουλή επτά κομμάτων θα έχει 136 έδρες, διευκολύνοντας λίγο περισσότερο τις συνεργασίες. 
Ακολουθούν μερικά βασικά σενάρια, ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάλπης: 

Σενάριο 1: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με αυτοδυναμία

Ένα σενάριο που ενώ μέχρι το καλοκαίρι φάνταζε πιθανό, πλέον θεωρείται εξαιρετικά απίθανο.

Σενάριο 2: Κυβέρνηση συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

H επανάληψη των πολιτικών διεργασιών που προέκυψαν μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είναι αδύναμο ως σενάριο καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγράψει αρκετά μειωμένο ποσοστό, ενώ , σύμφωνα με όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων είτε δεν καταφέρνει να μπει στη βουλή, είτε μπαίνει οριακά, π.χ. με 3%, άρα 10 βουλευτές.

Σενάριο 3: Κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον ΣΥΡΙΖΑ

 Αυτό είναι επίσης ένα απίθανο σενάριο. Η προηγούμενη κυβέρνηση έπεσε καθώς ο Αλέξης Τσίπρας χρειάστηκε τη στήριξη άλλων κομμάτων για να περάσει από την ελληνική βουλή τα εξαιρετικά επώδυνα μέτρα του νέου μνημονίου. Επομένως δε φαίνεται να προκρίνει τη λύση κυβέρνησης με κοινοβουλευτική "ανοχή" και ψήφο κατά περίπτωση από την αντιπολίτευση. 

Σενάριο 4: Κυβέρνηση συνασπισμού με ΣΥΡΙΖΑ και/ή ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο που έχει αρκετές εκδοχές, θα υπάρξει σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, είτε μόνων τους, είτε και με τη συμμετοχή του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ.
Παρά το γεγονός πως ο Τσίπρας έχει αποκλείσει τη μετεκλογική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία, κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείσει τελικά να κάνει και πάλι U-turn σε σχέση με τα όσα έχει πει και να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, ειδικά μετά τη δημόσια διαβεβαίωση από τη ΝΔ ότι δεν έχει αντίρρηση να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Υπάρχει και η δυνατότητα μετεκλογικής σύμπραξης του ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ σε μια κυβέρνηση κεντροαριστεράς, ωστόσο τα αριθμητικά δεδομένα δεν ευνοούν πολύ τέτοιες υποθέσεις. 
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές σε εξωτερικό και εσωτερικό που εκτιμούν ότι μόνο με ευρύτερη κυβέρνηση με στήριξη κοινοβουλευτική από τουλάχιστον 200 βουλευτές (π.χ. ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) μπορεί να προσφέρει την πολυπόθητη πολιτική σταθερότητα. 

Σενάριο 5: Κυβέρνηση συνασπισμού υπό τη Νέα Δημοκρατία

 Με βάση την οριακή διαφοράς που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείει το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές, κερδίζοντας τελικά το μπόνους των 50 εδρών.
Η ΝΔ θα μπορούσε να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.Σε μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιλέξει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σενάριο 6: Επανάληψη των εκλογών

Ο κίνδυνος διεξαγωγής εκλογών για τρίτη φορά μέσα στο 2015 παραμένει στο τραπέζι, ειδικά όταν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείουν κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο. Αναλυτές εκτιμούν η τρίτη κάλπη θα είναι μία καταστροφική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία. Θα σημαίνει η συνέχιση των capital controls, η καθυστέρηση των δόσεων του προγράμματος διάσωσης και φυσικά μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στη συζήτηση για το χρέος.