Latest News

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Αυτό είναι το έγγραφο του Σόιμπλε για το Grexit (EIKONA + ΕΓΓΡΑΦΟ)


Αυτό είναι το έγγραφο του Σόιμπλε για το Grexit (Photo) - MediaΤο έγγραφο του Βολφγκανγκ Σόιμπλε, που σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο είναι το Plan B της γερμανικής πλευράς για την Ελλάδα, περιγράφει...
δύο δρόμους. 
Ο ένας είναι ένα πολύ σκληρό μνημόνιο που μεταφέρει όλο το ρίσκο της υλοποίησης του προγράμματος στην Ελλάδα, θωρακίζοντας τις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ το δεύτερο είναι ένα πεντάχρονο Grexit, με αναπτυξιακό πακέτο, ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια αλλά και παράλληλα επιβολή αυστηρότερων κανόνων στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. 


Η μετάφραση του εγγράφου Σόιμπλε:
"Στις 9 Ιουλίου η Ελλάδα υπέβαλλε την λίστα των προτάσεών της. Αυτές οι προτάσεις βασίζονται και βρίσκονται λίγο πίσω από το πρόγραμμα που συντάχθηκε από την Τρόικα για να κλείσει την αξιολόγηση υπό τον EFSF. Παρόλα αυτά η Ελλάδα δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την αξιολόγηση.
Αυτές οι προτάσεις έχουν έλλειψη σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε μια σειρά τομείς ώστε να εκσυγχρονίσουν την χώρα, να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη και βιώσιμο χρέος. Μεταξύ αυτών, η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, του δημοσίου τομέα, ιδιωτικοποιήσεις, τραπεζικό τομέα, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι σαφείς.
Γι αυτό αυτές οι προτάσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για μια καινούρια, τρίχρονη βοήθεια από τον ESM, όπως ζητήθηκε από την Ελλάδα. Χρειάζεται μια καλύτερη, μια βιώσιμη λύση, στην οποία θα περιλαμβάνεται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Υπάρχουν δύο δρόμοι:
1. Οι ελληνικές αρχές να βελτιώσουν τους σημαντικά αλλά και γρήγορα, με την πλήρη στήριξη του κοινοβουλίου. Οι βελτιώσεις θα πρέπει να αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη, να διασφαλίζουν εκ των προτέρων την βιωσιμότητα του χρέους και την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος-ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Οι βελτιώσεις περιλαμβάνουν:
Α) μεταφορά περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας (αξίας 50 δισεκατομμυρίων) σε ένα εξωτερικό ταμείο όπως το Ίδρυμα για την Ανάπτυξη του Λουξεμβούργου, τα οποία θα εκποιηθούν ώστε να μειώσουν το χρέος. Β) Αποπολιτικοποίηση των διοικητικών αρχών με υπαγωγή τους σε ανεξάρτητο οργανισμό για πραγματική υλοποίηση του προγράμματος Γ) αυτόματος μηχανισμός μείωσης δαπανών σε περίπτωση που δεν πιάνονται οι στόχοι.
Παράλληλα μια σειρά χρηματοδοτικών στοιχείων,  θα δοθούν για να γεφυρωθεί το χρονικό χάσμα μέχρι την πρώτη εκταμίευση του νέου προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι το υπαρκτό ρίσκο η αξιολόγηση του νέου προγράμματος να μην πετύχει να βαραίνει την Ελλάδα και όχι τις χώρες της Ευρωζώνης.
2. Σε περίπτωση που η βιωσιμότητα του χρέους και μια υλοποίηση του προγράμματος δεν μπορεί να εξασφαλισθεί εκ των προτέρων, πρέπει να προσφερθεί στην Ελλάδα μια επιλογή για ένα time-out από την Ευρωζώνη, με μια πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους, αν χρειαστεί-σαν μια επανεκκίνηση για ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον 5 ετών. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιτραπεί μια αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία δεν θα είναι σύμφωνη με την ιδιότητα μέλους σε μια νομισματική ένωση.
Η λύση του time-out θα πρέπει να συνοδευτεί με βοήθεια προς την Ελλάδα ως μέλους της ΕΕ και του λαού με ένα αναπτυξιακό πακέτο, ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια για τα επόμενα χρόνια. Η λύση του time-out θα πρέπει ακόμα να συνοδευθεί με εξορθολογισμό όλων των αξόνων της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και συγκεκριμένα μέτρα για ενδυνάμωση της διακυβέρνησης της Ευρωζώνης."
Το έγγραφο όπως διέρρευσε: