Latest News

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Δομικός ανασχηματισμός στην κυβέρνηση. Ποιοι φεύγουν;


Σαρωτικός και δομικός ανασχηματισμός στην κυβέρνηση. Ποιοι φεύγουν;Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι πιο ολιγάριθμο από το σημερινό και θα δομηθεί με κριτήριο τον αποτελεσματικό έλεγχο του...
κυβερνητικού έργου και κυρίως την ενίσχυση των τομέων εκείνων που θα αναλάβουν το μεγαλύτερο βάρος της υλοποίησης της συμφωνίας.


Η συμφωνία φέρνει ανασχηματισμό και μάλιστα όχι απλό με αλλαγή μόνο προσώπων, αλλά δομικό. Σύμφωνα με πληροφορίες σε σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους πιο στενούς του συνεργάτες ο κύβος ερρίφθη για ανασχηματισμό που θα ανακοινωθεί εώς την Παρασκευή εφόσον βεβαίως υπάρξει λευκός καπνός από τις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή ύστερα από τη στάση στελεχών της κυβέρνησης στην ολομέλεια της Βουλής, καθώς και μετά το θέμα της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας που έθεσαν υπουργοί Οικονομικών προσερχόμενοι στο Eurogroup ή κατά τη συνεδρίαση του οργάνου.
Στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι κυβερνητικά στελέχη διαπιστώνουν ότι τους πέντε μήνες της διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ, σε ορισμένους τομείς το κυβερνητικό έργο ήταν σχεδόν μηδενικό και μάλιστα κάνουν λόγο για εικόνα ακυβερνησίας.

Τα ονόματα που ακούγονται πως θα βρεθούν εκτός κυβερνητικού σχήματος, ενδεχομένως και εκτός Βουλής είναι των Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη, Κώστα Ησυχου, Νίκου Χουντή (ενδέχεται να μετακινηθεί στη θέση του Μανώλη Γλέζου στην ευρωβουλή) και Νίκου Αποστόλου.

Οι εξελίξεις στην κοινοβουλευτική ομάδα και η στάση του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να ερμηνεύεται ως ανάδειξή του σε ηγέτη από ορισμένους αναλυτές, όμως αφήνουν και πολλά σημάδια και πληγές τόσο στον ίδιο όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, από στελέχη της κυβέρνησης εκφράζεται η εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο στόχαστρο ισχυρής εσωκομματικής αντιπολίτευσης από τους αποχωρούντες υπουργούς και βουλευτές και εκφράζονται ανησυχίες για την επίδραση που θα έχουν στο κόμμα.

Μάλιστα οι ανησυχίες γίνονται μεγαλύτερες αφού πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ήδη αντιδρούν και ασκούν αυστηρή κριτική στη συμφωνία που πρότεινε η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι δεν ήταν αυτό το μήνυμα του δημοψηφίσματος.

Εκφράζονται δε φόβοι ότι οι αντιδράσεις θα πάρουν μεγαλύτερη έκταση και ένταση ύστερα από τον ανασχηματισμό και την παραίτηση ή αποπομπή (αν επιλεγεί αυτός ο δρόμος) των διαφωνούντων υπουργών και βουλευτών.
Ήδη από το Μέγαρο Μαξίμου, δηλώνουν έκπληκτοι από το γεγονός ότι οι δύο υπουργοί που διαφοροποιήθηκαν χθες (Στρατούλης, Λαφαζάνης) δεν έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους.

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα


Την ίδια ώρα, ωστόσο υπάρχει και το πρόβλημα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Σύμφωνα με ένα σενάριο, είναι πιθανό να πάμε σε κυβέρνηση μειοψηφίας και τα κρίσιμα νομοσχέδια να ψηφίζονται και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ένα δεύτερο σενάριο προβλέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού, όπου θα μπουν σε αυτή στελέχη από όλα τα κόμματα που θα συμμετέχουν σε μια τέτοια κυβέρνηση. Δεδομένου ότι ο κ. Τσίπρας έχει διαμηνύσει ότι δεν θα γίνει «Παπαδήμος», θεωρείται πολύ πιθανό να αναλάβει την πρωθυπουργία ο κ. Δραγασάκης.

Σε κάθε περίπτωση, και τα δύο οδηγούν πιθανότατα σε εκλογές το φθινόπωρο.

«Όποιος διαφωνεί, παραδίδει την έδρα»

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει αποφασίσει μετά τη χθεσινή σύσκεψη με τον Πάνο Καμμένο να ξεκαθαρίσει την κυβερνητική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα διαμηνύσει μέσω της Κεντρικής Επιτροπής πως ισχύει ο κώδικας δεοντολογίας που προβλέπει πως «όποιος διαφωνεί, παραδίδει την έδρα του» και θα «μετρήσει» το πως θα διαμορφωθεί στη συνέχεια η κυβερνητική πλειοψηφία.

Σε σύσκεψη που έγινε, πάντως, στο Μαξίμου παρουσία του Γιάννη Δραγασάκη και του Νίκου Παππά, στην οποία συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις, ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε εξερχόμενος πως «όλα θα πάνε καλά».