Latest News

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Έκτακτα μέτρα λαμβάνει η ΕΛΑΣ – Φοβάται κύμα αντιδράσεων και επεισόδια για το νέο μνημόνιο

Έκτακτα μέτρα λαμβάνει η ΕΛΑΣ – Φοβάται κύμα αντιδράσεων και επεισόδια για το νέο μνημόνιο
Σε εγρήγορση βρίσκεται ήδη από χθες η ΕΛ.ΑΣ., υπό τον φόβο το κύμα αντιδράσεων για τη συμφωνία Ελλάδας - Ε.Ε. να συνοδευτεί από γενικευμένα επεισόδια με στόχο την εύθραυστη κοινωνική και...
κυβερνητική σταθερότητα. 
Εκτακτη σύσκεψη για το θέμα με τη συμμετοχή της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. συγκάλεσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ενώ συνάντηση με τους επικεφαλής αξιωματικούς των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ ήταν προγραμματισμένο να έχει χθες το βράδυ ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής, Γ. Διαμαντόπουλος. Τον χορό των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας άνοιξαν χθες το βράδυ ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΑΔΕΔΥ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ (στην κινητοποίηση πήραν μέρος 700 - 800 άτομα), ενώ μαζικοποίηση των διαδηλώσεων περιμένει η ΕΛ.ΑΣ. κυρίως αύριο Τετάρτη, ημέρα ψήφισης στη Βουλή των μέτρων που προαπαιτούνται για τη δρομολόγηση του 3ου Μνημονίου.
Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στα ανώτατα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι λαμβάνονται έκτακτα μέτρα, αντίστοιχα εκείνων που είχαν εφαρμοστεί κατά την ψήφιση των Μνημονίων 1 και 2 για τη φύλαξη και προστασία του Κοινοβουλίου από ενδεχόμενη απόπειρα κατάληψής του από διαδηλωτές. Ερωτηθέν σχετικά, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επιβεβαίωσε ότι η ΕΛ.ΑΣ. λαμβάνει έκτακτα μέτρα για την προστασία της Βουλής και των μελών του Κοινοβουλίου και προσέθεσε ότι μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της δράσης αντεξουσιαστών, σε συνδυασμό με μια τεχνητή ένταση στις φυλακές ή στα κέντρα κράτησης, μπορεί να προκαλέσει στην πρωτεύουσα συνθήκες παρόμοιες με εκείνες του Δεκεμβρίου 2008.
Χθες το βράδυ, ομάδες αναρχικών - αντεξουσιαστών επρόκειτο να πραγματοποιήσουν ανοιχτή συνέλευση στο κτίριο του ΕΜΠ για να καθορίσουν τη δράση τους, ενώ για την Πέμπτη το απόγευμα έχει ήδη προγραμματιστεί μηχανοκίνητη πορεία αναρχικών στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στην Ε.Ε. Την Κυριακή εξάλλου αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας βρήκαν σε εγκαταλελειμμένο κτίριο επί της οδού Καλλιδρομίου πάνω από 20 έτοιμες βόμβες μολότοφ και γκαζάκια, που αρμόδιοι αξιωματικοί πιθανολογούν ότι επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν άμεσα σε εμπρηστικές επιθέσεις και συγκρούσεις κουκουλοφόρων με την Αστυνομία.
Σημαντικός αριθμός αστυνομικών διατίθεται για τη φύλαξη στόχων (κυβερνητικών κτιρίων, διπλωματικών αποστολών, εταιρειών ξένων συμφερόντων), ενώ πηγή της Ασφάλειας μιλώντας χθες στην «Κ» άφησε να εννοηθεί ότι οι κινήσεις δραστήριων μελών του αναρχικού - αντεξουσιαστικού χώρου βρίσκονται σε γνώση της Αστυνομίας.
Ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. έχει και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, καθώς η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. δεν κρύβει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής επίθεσης με στόχο την περαιτέρω κοινωνική και πολιτική αποσταθεροποίηση. Το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον κ. Πανούση στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη.