Latest News

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Δεν θα ανοίξουν όλες οι τράπεζες τη Δευτέρα. Όλες οι αλλαγές (BINTEO)

Χωρίς τον... ξενοδόχο φαίνεται πως λογάριαζε η κυβέρνηση. Αν και χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι τράπεζες θα ανοίξουν τη Δευτέρα, αυτό τελικά δεν θα γίνει. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ


Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανοιχτά θα παραμείνουν όλα τα υποκαταστήματα που είναι και σήμερα ανοιχτά. 

Αν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας διαβεβαίωσε και σήμερα ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν και ανακοίνωσε τις αλλαγές στις συναλλαγές στα ΑΤΜ και τις τράπεζες, υπάρχουν προβλήματα τα οποία η κυβέρνηση δεν είχε υπολογίσει και τα οποία δεν μπορούν να ξεπεραστούν από τη μία ημέρα στην άλλη.
Τα προβλήματα που προκύπτουν για το άνοιγμα των τραπεζών τόνισε και ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι. Όπως ανέφερε ο κ. Νοβότνι απομένουν να εξεταστούν ορισμένα ζητήματα, πριν προχωρήσουμε στο άνοιγμα των τραπεζών στην Ελλάδα.

«Δεν έχει κλείσει ακόμα, απομένουν κάποια πράγματα που πρέπει να εξεταστούν», τόνισε. 

Σύμφωνα με το μέλος της ΕΚΤ, μπορεί να χρειαστούν έξι με οκτώ εβδομάδες για να είναι έτοιμο να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.
Τη Δευτέρα όπως όλα δείχνουν, οι τράπεζες θα ανοίξουν κανονικά και θα έχουν ένα διευρυμένο σύνολο υπηρεσιών αλλά και τραπεζικών συναλλαγών που θα μπορούν να εξυπηρετούν.
Ανοιχτό παραμένει το κατά πόσο θα ανοίξουν τη Δευτέρα όλα τα τραπεζικά καταστήματα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ακόμη τεχνικά προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, ενώ προβληματισμός υπάρχει για το εύρος των εργασιών που θα επιτραπεί, αλλά και την άρση του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ και τη δυνατότητα για σωρευτική ανάληψη του ποσού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ewald Nowotny, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ORF, δήλωσε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη εάν οι ελληνικές τράπεζες θα ανοίξουν τη Δευτέρα, καθώς «απομένουν κάποια πράγματα να εξεταστούν» , ενώ συμπλήρωσε ότι θα χρειαστούν 6-8 εβδομάδες έως ότου ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Τα προβλήματα έχουν να κάνουν με το εύρος των εργασιών που θα κληθούν να εκτελέσουν οι τράπεζες, καθώς γίνεται προσπάθεια εκτός από μια σειρά νέες εργασίες να ανοίξουν παράλληλα και οι θυρίδες.

Εκτός από τη δυνατότητα κάποιος να μπορεί να πάρει σωρευτικά το ποσό που δικαιούται π.χ. για 5  ημέρες, κρίσιμο θέμα είναι και η εξόφληση επιταγών από επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα, ένα μέτρο που θα βοηθούσε στη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας διευκρίνισε ότι η Δευτέρα είναι πρώτη μέρα για μια επιταγή που έληξε, καθώς το δεκαήμερο της αργίας δεν θα συνυπολογίζεται και θα μετρά σαν να ήταν Σαββατοκύριακο, Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο κ. Μάρδας εξήγησε επίσης ότι όποιος έχει προθεσμιακή κατάθεση μπορεί να τη σπάσει μερικώς για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του. Ένας γονέας μπορεί να στέλνει 5.000 ευρώ ανά τρίμηνο στα παιδιά του που σπουδάζουν στο εξωτερικό, δήλωσε. Επίσης «θα μπορεί κάποιος πολίτης να έχει πρόσβαση στις θυρίδες του, και να κάνει ό,τι θέλει τα χρήματά του σε αυτές, αλλά πρέπει να συνεννοηθεί πρώτα με την τράπεζα», διευκρίνισε ο ίδιος.

Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται επίσης να δοθεί η δυνατότητα για τα χρήματα που έρχονται από το εξωτερικό να μην υπόκεινται στους περιορισμούς των capital controls. Στην περίπτωση αυτή τα χρήματα θα μπαίνουν σε έναν ξεχωριστό λογαριασμό του δικαιούχου, θα χαρακτηρίζονται «νέο χρήμα» και θα μπορεί κάποιος να τα χρησιμοποιήσει έως και ενός συγκεκριμένου ορίου π.χ. 80% για αγορά χρηματοοικονομικών προϊόντων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας στον στον ΑΝΤ1, δεν θα αρθούν τα capital controls αλλά αν ένας πολίτης δεν πάρει 60 ευρώ την πρώτη μέρα από το ΑΤΜ, μπορεί να πάρει 120 ευρώ τη δεύτερη, ή 180 ευρώ την Τρίτη μέρα. Δεν αποκλείεται τελικά αυτό να ισχύσει αθροιστικά για ολόκληρη τη βδομάδα. Δηλαδή κάποιος στις πέντε μέρες να πάρει 300 ευρώ. Αυτό ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο.
Προθεσμιακές καταθέσεις

Οποίος έχει προθεσμιακή κατάθεση μπορεί να τη σπάσει μερικώς για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του ξεκαθάρισε ο κ. Μάρδας. Δεν θα μπορεί να σηκώσει τα χρήματα ο καταθέτης, αλλά να κάνει πληρωμές με το σπάσιμο της προθεσμιακής. Όταν λήξει η προθεσμιακή και πέσει μέσα σε λογαριασμό ταμιευτηρίου θα μπορεί να κάνει αναλήψεις.

Παιδιά στο εξωτερικό

Ένας γονέας μπορεί να στέλνει 5.000 ευρώ ανά τρίμηνο στα παιδιά του που σπουδάζουν στο εξωτερικό, πρόσθεσε.

Θυρίδες

«Μπορεί κάποιος πολίτης να έχει πρόσβαση στις θυρίδες του, και να κάνει ό,τι θέλει τα χρήματά του σε αυτές, αλλά πρέπει να συνεννοηθεί πρώτα με την τράπεζα» διευκρίνισε.

Επιταγές

Από Δευτέρα οι τράπεζες θα δέχονται επιταγές. Η Δευτέρα είναι πρώτη μέρα για μια επιταγή που έληξε, το δεκαήμερο της αργίας δεν συνυπολογίζεται είναι σαν να ήταν Σαββατοκύριακο, επισήμανε ο υπουργός.

Συναλλαγές στο εξωτερικό με κάρτα

«Συναλλαγή στο εξωτερικό γίνεται με κάρτα, δεν μπορεί να κάνει κανείς ανάληψη, αν κάποιος ξένος επιχειρηματίας δεν δεχθεί την κάρτα είναι άλλη υπόθεση, αλλά το φαινόμενο αυτό λογικά θα πρέπει να υποχωρήσει από τη Δευτέρα» τόνισε ακόμη.

Χρήματα από το εξωτερικό

Νομικά και φυσικά πρόσωπα που παίρνουν χρήματα από το εξωτερικό, μπορούν να λαμβάνουν το 80% του ποσού σημείωσε ο κ. Μάρδας. Δηλαδή μια εταιρεία που κάνει εξαγωγή προϊόντα και πληρωθεί 100.000 ευρώ, θα μπορεί να σηκώσει τις 80.000 ευρώ. Ένας καταθέτης που φέρνει από το εξωτερικό 10.000 ευρώ, θα μπορεί άμεσα να πάρει στο χέρι τις 8.000 ευρώ.

ΑΤΜ

Εάν ένας πολίτης δεν πάρει 60 ευρώ την πρώτη μέρα από το ΑΤΜ, μπορεί να πάρει 120 ευρώ τη δεύτερη, ή 180 ευρώ την Τρίτη μέρα. Δεν αποκλείεται τελικά αυτό να ισχύσει αθροιστικά για ολόκληρη τη βδομάδα. Δηλαδή κάποιος στις πέντε μέρες να πάρει 300 ευρώ. Αυτό ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο

Εισαγωγές

Για τις εισαγωγικές εταιρείες τόνισε ότι υπάρχει επιτροπή που δέχεται όλα τα αιτήματα. Η επιτροπή θα ελέγχει τις μεγάλες υποθέσεις πλέον, και τα υποκαταστήματα τις μικρότερες.
Οποίος έχει προθεσμιακή κατάθεση μπορεί να τη σπάσει μερικώς για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του ξεκαθάρισε ο κ. Μάρδας. Δεν θα μπορεί να σηκώσει τα χρήματα ο καταθέτης, αλλά να κάνει πληρωμές με το σπάσιμο της προθεσμιακής. Όταν λήξει η προθεσμιακή και πέσει μέσα σε λογαριασμό ταμιευτηρίου θα μπορεί να κάνει αναλήψεις.
Σχετικά με τα παιδιά στο εξωτερικό, ένας γονέας μπορεί να στέλνει 5.000 ευρώ ανά τρίμηνο στα παιδιά του που σπουδάζουν στο εξωτερικό, πρόσθεσε.
Για τις θυρίδες, όπως είπε ο κ. Μάρδας, «μπορεί κάποιος πολίτης να έχει πρόσβαση στις θυρίδες του, και να κάνει ό,τι θέλει τα χρήματά του σε αυτές, αλλά πρέπει να συνεννοηθεί πρώτα με την τράπεζα» διευκρίνισε.
Σε ότι αφορά τις επιταγές, από Δευτέρα οι τράπεζες θα δέχονται επιταγές. Η Δευτέρα είναι πρώτη μέρα για μια επιταγή που έληξε, το δεκαήμερο της αργίας δεν συνυπολογίζεται είναι σαν να ήταν Σαββατοκύριακο, επισήμανε ο υπουργός.
Για τις συναλλαγές στο εξωτερικό με κάρτα, είπε: «συναλλαγή στο εξωτερικό γίνεται με κάρτα, δεν μπορεί να κάνει κανείς ανάληψη, αν κάποιος ξένος επιχειρηματίας δεν δεχθεί την κάρτα είναι άλλη υπόθεση, αλλά το φαινόμενο αυτό λογικά θα πρέπει να υποχωρήσει από τη Δευτέρα» τόνισε ακόμη.
Παράλληλα, νομικά και φυσικά πρόσωπα που παίρνουν χρήματα από το εξωτερικό, μπορούν να λαμβάνουν το 80% του ποσού σημείωσε ο κ. Μάρδας. Δηλαδή μια εταιρεία που κάνει εξαγωγή προϊόντα και πληρωθεί 100.000 ευρώ, θα μπορεί να σηκώσει τις 80.000 ευρώ. Ένας καταθέτης που φέρνει από το εξωτερικό 10.000 ευρώ, θα μπορεί άμεσα να πάρει στο χέρι τις 8.000 ευρώ.
Σχετικά με τις εισαγωγές, τόνισε ότι υπάρχει επιτροπή που δέχεται όλα τα αιτήματα. Η επιτροπή θα ελέγχει τις μεγάλες υποθέσεις πλέον, και τα υποκαταστήματα τις μικρότερες.