Latest News

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Με αιχμές για τα 200.000 ευρώ η αποχώρηση της Βαλαβάνη από το Υπουργείο Οικονομικών (ΒΙΝΤΕΟ)

Με αιχμές για τα 200.000 ευρώ η αποχώρηση της Βαλαβάνη από το Υπουργείο Οικονομικών - Δεν παραδίδει την έδρα της (Video) - MediaΠαραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο στο Υπουργείο Οικονομικών όχι όμως και την βουλευτική της έδρα, η τέως αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη  απαρίθμησε τα...
επιτεύγματά της!


Ταυτόχρονα δεν έκρυψε την ενόχλησή της για την αποκάλυψη για τα  200.000 ευρώ της μητέρας της, ενώ μίλησε και για «απουσία» του Γιάνη Βαρουφάκη από το Υπουργείο.
Αναφερόμενη στην υπόθεση της ανάληψης 200.000 ευρώ από την μητέρα της λίγο πριν τα capital contols, η Νάντια Βαλαβάνη έκανε λόγο για κανιβαλισμό.
H Ν. Βαλαβάνη επικαλέστηκε την μαρτυρία του διευθυντή στο γραφείο του νέου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, για να ισχυροποιήσει τη θέση της ότι η μητέρα της έβγαλε το τεράστιο ποσό πριν επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι.
«Ο διευθυντής του κ. Αλεξιάδη μου θύμισε ότι ήμουνα μπροστά την Κυριακή 28 Ιουνίου όταν για πρώτη φορά μας ειδοποίησαν για capital controls, είπε η κυρία Βαλαβάνη»  υποστηρίζοντας ότι η ίδια δεν θα μπορούσε να γνωρίζει πριν την συγκεκριμένη ημερομηνία ότι οι τράπεζες θα κλείσουν κι ότι θα επιβληθούν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων.
Με τον τρόπο αυτό η κυρία Βαλαβάνη άφησε να εννοηθεί ότι δεν είχε εμπλοκή στην εκταμίευση των 200.000 ευρώ από την μητέρα της αφού -όπως ισχυρίστηκε- η ίδια έμαθε για τα capital controls μόλις στις 28 Ιουνίου... 
 Επίσης, με την αιτιολογία ότι της γίνεται... πόλεμος, η βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να παραδώσει την βουλευτική έδρα
Στην 40λεπτη αποχαιρετιστήρια ομιλία της  κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών η Νάντια Βαλαβάνη  ευχήθηκε  καλή τύχη στον διάδοχό της Τρύφωνα Αλεξιάδη.
Ανέφερε μάλιστα πως ο  Τρύφωνας Αλεξιάδης παίρνει αυτή τη θέση μια πολύ δύσκολη εποχή.
«Θα χρειαστείς όλη την τύχη του κόσμου για να τα βγάλεις πέρα».
«Τον Ευκλείδη και τον Τρύφωνα δεν τους ζηλεύω», σημείωσε χαρακτηριστικά η απερχόμενη αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών.
Η κ. Βαλαβάνη δεν παρέλειψε να  αναφερθεί και στον Γιάνη Βαρουφάκη  και συγκεκριμένα στην «απουσία» από το Υπουργείο, σημειώνοντας πως «αυτή η θέση θα επανέλθει στα φυσιολογικά της.
Το προηγούμενο εξάμηνο ο υπουργός Οικονομικών έλειπε για τη διαπραγμάτευση στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να λειτουργεί μόνο σαν υπουργείο για τη φορολογία διότι σε ότι αφορά το κομμάτι της φοροδιαφυγής το σύστημα  ήταν μπλοκαρισμένο.
«Αυτό μας στέρησε τη δυνατότητα μιας ουσιαστικής συνεργασίας τόσο με τον Βαρουφάκη όσο και με τον Τσακαλώτο, μας έδωσε ωστόσο τη δυνατότητα, όλη αυτή η πρώτη περίοδος της μεγάλης ελπίδας, το εξάμηνο, να κάνουμε κάποια πράγματα».
«Αλλά και να ονειρευτούμε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα.
Τώρα γίνεται πολύ δύσκολο, δυστυχώς όμως τα βάρη που επιβάλλονται σήμερα δημιουργούν ένα τοπίο που η όποια αναδιανομή δεν θα μπορέσει να αποκαταστήσει την αδικία», συνέχισε η  κ.Βαλαβάνη.
Σημείωσε επίσης πως «εμείς δεν μπορέσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα σε αυτή την κατεύθυνση. Οι κινήσεις που κάναμε ήταν απλώς κλάδεμα κάποιων κλαδιών που ξέφευγαν από το δέντρο».
Όμως τα βασικά προβλήματα – ΕΝΦΙΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ- παρέμειναν, διευκρίνισε και συνέχισε: «Πιο πολλά κάναμε για τους αγρότες, αυτά δυστυχώς τα παίρνει η σκούπα μαζί τους».
«Ο ρόλος αυτού του υπουργείου είναι να κάνουν αυτό που σκοπεύαμε, μια εκλογίκευση των ποινών του ποινολογίου και την επαναφορά του εξωδικαστικού συμβιβασμού», υπογράμμισε η κ. Βαλαβάνη..
Έκανε επίσης λόγο για «πολυτέλεια να ζήσουμε χωρίς τρόικα, αυτό μας επέτρεψε να νομοθετήσουμε όπως έπρεπε να κάνουμε… δυστυχώς εσύ Τρύφωνα δεν θα το έχεις αυτό…».
Η υπουργός υπερασπίστηκε επίσης τη ρύθμιση των 100 δόσεων επισημαίνοντας ότι πρέπει να προστατευθεί αφού ήδη έχουν εισπραχθεί μέσω αυτής 800 εκ. ευρώ, ενώ έχουν υπαχθεί σε αυτήν περί τα 800.000 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες (ρυθμίζοντας 6,2 δις ευρώ). Έως το τέλος του 2015 αναμένεται να εισπραχθούν 1,2 δις ευρώ.
Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, o οποίος υπήρξε  υπεύθυνος στον τομέα φορολογικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των εκπονητών του προεκλογικού σχεδίου για τη φορολογία, αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή τόνισε ότι «θα γίνουν πράξη όσα τόσα χρόνια σχεδιάζαμε κατά της φοροδιαφυγής».
Παράλληλα, προανήγγειλε ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: Θα φέρουμε αποτελέσματα που κάποιοι θα τρίβουν τα μάτια τους. Θα υπάρχει ενημέρωση για τα πάντα, δεν χρειάζεται να μας κυνηγάτε για μια δήλωση».
Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ευχαρίστησε την Νάντια Βαλαβάνη για τη δουλειά που έκανε επί 6 μήνες. Η φοροδιαφυγή είναι ένα βασικό ζήτημα της διαπραγμάτευσης, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.
Δείτε τις δηλώσεις της κ. Βαλαβάνη: