Latest News

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Μια απορία με το παράδοξο για την ΚΟΔΕΠ...

Τη στιγμή που ο Δήμος Πειραιά αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες όλων των  άστεγων και απόρων δημοτών, η ΚΟΔΕΠ ανέλαβε να επεκτείνει τις δράσεις της και...
στους κατοίκους!
Η σχετική απόφαση ψηφίστηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, όταν συζητήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους το 3ο θέμα της ημερήσιας διάταξης με τον τίτλο «Τροποποίηση του καταστατικού της ΚΟ.Δ.Ε.Π. ως προς το σκοπό της». Ο τίτλος του θέματος ήταν γενικός, ασαφής και κατά κάποιους λανθασμένος, γεγονός που πυροδότησε δικαιολογημένες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης. 
Η πρώην πρόεδρος της ΚΟΔΕΠ Πασχαλίνα Καλαγιά- Καραμαλάκου ανέφερε ότι δεν θα ψηφίσει συγκεκριμένες διατάξεις του καταστατικού της δημοτικής επιχείρησης που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της και επικαλύπτονται από άλλους φορείς του Δήμου Πειραιά.
Έτσι, έγινε γνωστό ότι τελικά δεν αλλάζει σχεδόν τίποτα στο καταστατικό της ΚΟΔΕΠ ως προς το σκοπό της, όπως άφηνε να εννοηθεί ο τίτλος που εισήχθη το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως διευκρινίστηκε, απλά οι δράσεις δεν θα αφορούν μόνο τους δημότες, αλλά και τους κάτοικους (σ.σ. όσους διαμένουν στην πόλη, χωρίς να είναι δημότες Πειραιά).

Εδώ το παράδοξο είναι ότι τον τελευταίο καιρό η ΚΟΔΕΠ αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των δημοτών που εξυπηρετούσε τα προηγούμενα χρόνια. Από τις αρχές του χρόνου έχουν σταματήσει οι χορηγίες της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών που πρόσφερε κάθε μήνα δέματα με τρόφιμα σε 550 άπορες οικογένειες. Επίσης έχει σταματήσει και η ανάλογη χορηγία από το Ίδρυμα Λασκαρίδη, που παρείχε δέματα με τρόφιμα σ' άλλες 150 με 200 οικονομικά αδύναμες οικογένειες. 
Το διάστημα αυτό ήρθε μόνο η νέα χορηγία του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώτου δημοτικού συμβούλου Πειραιά Βαγγέλη Μαρινάκη, που προσφέρει δέματα με τρόφιμα σε 160 οικογένειες της πόλης. Μπορεί να μην καλύπτει εξ ολοκλήρου τις χορηγίες που χάθηκαν για τους άπορους δημότες, αλλά ο Ολυμπιακός δεν έκανε τη χορηγία, τότε η ΚΟΔΕΠ κινδύνευε να μείνει χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο.  Ωστόσο από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι περίπου 600 αδύναμες οικονομικά οικογένειες δημοτών που έπαιρναν πέρσι δέματα με τρόφιμα, φέτος δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες χορηγίες. Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (μοναχικοί κα) που εξυπηρετεί η ΚΟΔΕΠ και φέτος είναι σαφώς λιγότεροι σε σχέση με πέρσι.

@ Απορίας άξιον είναι, λοιπόν, ποιο είναι το ουσιαστικό νόημα να επεκταθούν οι δράσεις της ΚΟΔΕΠ και στους κατοίκους, αφού δεν καλύπτουν καν τους άπορους και άστεγους δημότες...