Latest News

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Σήμα κινδύνου για την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του Πειραιά


Το σήμα κινδύνου για την περιβαλλοντολογική ρύπανση που προκαλούν τα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του Πειραιά και στις γύρω περιοχές έφτασε...
στη Βουλή. 


Επίκαιρη ερώτηση στους αρμόδιους Υπουργούς κατέθεσε ο βουλευτής ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.
Όπως επισημαίνει ο βουλευτής το θέμα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς σύμφωνα με μετρήσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων καταγράφεται συγκέντρωση άνω των 100.000 επικίνδυνων μικροσκοπικών σωματιδίων, τη στιγμή που η επιβάρυνση στον αστικό ιστό κυμαίνεται συνήθως στα 3.000-5.000 σωματίδια ανά κ. εκατ. αέρα. Επιπλέον, η συγκέντρωση των επικίνδυνων μικροσκοπικών σωματιδίων είναι έως και 400 φορές υψηλότερη σε σχέση με περιοχές χωρίς επιβάρυνση, ενώ είναι 50-80 φορές υψηλότερη από ό,τι στις κύριες οδικές αρτηρίες ή σε αστικά κέντρα με μεγάλη κυκλοφορία.
Ο κ. Κατσαφάδος τονίζει ότι σύμφωνα με τον Γερμανικό Οργανισμό Προστασίας της Φύσης και του Περιβάλλοντος (NABU), οι αυξημένοι ρύποι οφείλονται στα καυσαέρια των κρουαζιερόπλοιων τα οποία είναι 3.500 φορές πιο βρώμικα από το πετρέλαιο αυτοκινήτων, αλλά σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά δεν εφαρμόζεται μετεπεξεργασία των καυσαερίων.
Σε άλλο σημείο της ερώτησης ο Βουλευτής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για τις επιπτώσεις που έχουν οι αυξημένοι ρύποι στη δημόσια υγεία, επικαλούμενος τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που αναφέρει ότι τα σωματίδια αιθάλης είναι το ίδιο καρκινογόνα με τον αμίαντο, ενώ προκαλούν καρδιαγγειακές παθήσεις και αναπνευστικές δυσλειτουργίες.