Latest News

Κυριακή, 28 Ιουνίου 2015

Αλέξης Τσίπρας: Γιατί κλείνουν οι τράπεζες

tsipras-750
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ελλάδα και κάτω από την σκιά της επιβολής των capital controls και του κλεισίματος των τραπεζών, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κάνει διάγγελμα προς...
τον λαό. 
«Η απόφαση του Eurogroup να μην εγκρίνει την παράταση είναι μία πρωτοφανής πράξη. Η απόφαση οδήγησε στο να μείνει στάσιμος ο ΕLA. Έτσι αποφασίσαμε την επιβολή περιορισμού στις τραπεζικές συναλλαγές» είπε ο πρωθυπουργός παραδεχόμενος την επιβολή των capital controls.
Ο κ. Τσίπρας «κάρφωσε» το Eurogroup που όπως είπε θέλει να «εκβιάσει την βούληση του λαού και να επηρεάσει το δημοψήφισμα. Δεν θα τα καταφέρουν. Οι κινήσεις αυτές θα κάνουν τον λαό να αντιδράσει ενάντια σε αυτές τις πολιτικές. Η απόρριψη αυτής της διαδικασίας είναι απαράδεκτη».
Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως έστειλε εκ νέου αίτημα για παράταση του προγράμματος: «Έστειλα στον Τουσκ και σε όλους τους αρχηγούς το αίτημα παράτασης και περιμένω την αντίδραση τους. Είναι οι μόνοι που μπορούν να ανατρέψουν την απόφαση του Eurogroup και να αλλάξουν την απόφαση της ΕΚΤ».
Συνέστησε στον λαό «νηφαλιότητα και υπομονή» ενώ τόνισε πως «οι καταθέσεις, οι μισθοί και οι συντάξεις είναι απολύτως διασφαλισμένα».
«Οσο πιο ψύχραιμα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες τόσο πιο εύκολα θα είναι. Έχουμε την ευκαιρία να αποδείξουμε ότι το δίκαιο μπορεί να κερδίσει. Τούτες τις κρίσιμες ώρες, ο μόνος μας φόβος είναι ο φόβος που δεν θα τον αφήσουμε να μας περιορίσει. Η αξιοπρέπεια των Ελλήνων θα στείλει μήνυμα περηφάνιας σε όλη την Ευρώπη την επόμενη Κυριακή».
Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα: 
Η χθεσινή απόφαση του EG, να μην εγκρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος ώστε να αποφανθεί ο λαός με δημοψήφισμα για το τελεσίγραφο των δανειστών, αποτελεί μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πράξη αμφισβήτησης του δικαιώματος ενός κυρίαρχου λαού στη δημοκρατική επιλογή. Στο ύψιστο και ιερό δικαίωμα έκφρασης γνώμης.
Η απόφαση αυτή οδήγησε σήμερα την ΕΚΤ να μην αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και ανάγκασε τη Τράπεζα της Ελλάδας να εισηγηθεί την ενεργοποίηση μέτρων τραπεζικής αργίας και περιορισμού στις τραπεζικές αναλήψεις. Είναι πλέον περισσότερο από σαφές, ότι αυτή η απόφαση δεν έχει κανέναν άλλο στόχο πέρα από το να εκβιάσει τη βούληση του ελληνικού λαού και να παρεμποδίσει την ομαλή δημοκρατική διαδικασία του δημοψηφίσματος.
Δεν θα τα καταφέρουν. Οι κινήσεις αυτές θα επιφέρουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Θα πεισμώσουν ακόμη περισσότερο τον ελληνικό λαό στην επιλογή του να απορρίψει τις απαράδεκτες μνημονιακές προτάσεις και τα τελεσίγραφα των δανειστών.
Ένα πράγμα όμως παραμένει βέβαιο:  η άρνηση της ολιγοήμερης παράτασης και η απόπειρα ακύρωσης μιας κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας, αποτελεί πράξη προσβολής και μέγιστη ντροπή για τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης.
Για το λόγο αυτό έστειλα σήμερα εκ νέου το αίτημα σύντομης παράτασης, αυτή τη φορά στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στους 18 αρχηγούς των κρατών της Ευρωζώνης, καθώς και στους επικεφαλής της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αναμένω την άμεση αντίδρασή τους σε ένα στοιχειώδες αίτημα δημοκρατίας.
Είναι οι μόνοι που μπορούν το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και απόψε το βράδυ, να ανατρέψουν την απόφαση του EG και να δώσουν τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να αποκαταστήσει τη ροή της ρευστότητας των τραπεζών. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, αυτό που απαιτείται τις επόμενες μέρες είναι νηφαλιότητα και υπομονή.
Οι καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως διασφαλισμένες.
Το ίδιο διασφαλισμένη είναι και η καταβολή των μισθών και των συντάξεων.
Οι όποιες δυσκολίες εμφανιστούν πρέπει να αντιμετωπισθούν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.
Όσο πιο ψύχραιμα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, τόσο πιο σύντομα θα τις ξεπεράσουμε και τόσο πιο ήπιες θα είναι οι συνέπειές τους.
Έχουμε σήμερα την ευκαιρία να αποδείξουμε στους εαυτούς μας και στον κόσμο ολόκληρο ότι το δίκιο μπορεί να κερδίσει.  Έχουμε για άλλη μια φορά την ιστορική ευκαιρία να στείλουμε στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο μήνυμα ελπίδας και αξιοπρέπειας.
Και να θυμάστε : τούτες τις κρίσιμες ώρες, που αναμετρόμαστε όλοι με το ανάστημα της ιστορίας μας, ο μόνος μας φόβος είναι ο φόβος. Δε θα τον αφήσουμε να μας κερδίσει.
Θα τα καταφέρουμε.
Η αξιοπρέπεια των Ελλήνων απέναντι στους εκβιασμούς και στο άδικο, θα στείλει μήνυμα ελπίδας και περηφάνειας σε ολόκληρη την Ευρώπη.