Latest News

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Κλειστές και στις 6 Ιουλίου οι τράπεζες – 60 ευρώ ημερήσιο όριο αναλήψεων

Οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές και τη Δευτέρα 6η Ιουλίου, την επομένη του δημοψηφίσματος. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ημερήσιο όριο αναλήψεων θα είναι μόλις 60 ευρώ από...
την Τρίτη.
Την απόφαση να παραμείνουν κλειστές οι ελληνικές τράπεζες έλαβε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας μετά από εισήγηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και αναμένεται να ενεργοποιηθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τραπεζική αργία (bank holiday) θα διαρκέσει μέχρι την Δευτέρα 6 Ιουλίου, την επομένη δηλαδή της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Παραλλήλως θα επιβληθεί capital control.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το ανώτατο ημερήσιο όριο αναλήψεων από τα ATM θα είναι 50-60 ευρώ.
Τι θα συμβεί με τα ATM's
Κατά πάσα πιθανότητα, τη Δευτέρα τα ATM's δεν θα λειτουργήσουν καθόλου. Κι αυτό διότι θα χρειαστεί να γίνουν τεχνικές ρυθμίσεις και τροποποιήσεις στη λειτουργία των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης. Μέχρι να αναπροσαρμοστούν τα ανώτατα όρια αναλήψεων μετρητών τα ATM's θα παραμείνουν εκτός λειτουργίας.
Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη συμμετείχαν ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Μάρδας, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Γιώργος Μιχελής, ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος, ο γγ της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος.
Το τι θα γίνει με όλες τις υπόλοιπες λειτουργίες, καταθέσεις, μεταφορές κεφαλαίων, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες αναμένεται η τελική απόφαση του Ταμείου Χρημαπιστωτικής Σταθερότητας που μελετάει τα δεδομένα.