Latest News

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Που κερδίζουμε και που χάνουμε με το νέο ΦΠΑ – Σε ποια προϊόντα και υπηρεσίες αυξάνεται η τιμή και που μειώνεται

fpa-allages-750
Σε αυξομειώσεις σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών οδηγούν οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ των οποίων την εφαρμογή προανήγγειλε, σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών...
Γιάννης Βαρουφάκης.
Όπως ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά, τα αγαθά για τα οποία η επιβάρυνση μειώνεται είναι περισσότερα σε σχέση με αυτά για τα οποία θα επιβληθεί μεγαλύτερος συντελεστής ΦΠΑ. «Θα υπάρχει μια μικρή επιβάρυνση στην εστίαση από το 13% στο 15%, όμως θα ακυρωθεί από την συνολική μείωση από το 23% στο 15%, που θα λειτουργήσει σαν παλίρροια και θα σηκώσει όλες τις βάρκες» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα, η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ φαίνεται ότι «κλείδωσε» σε 6,5% για είδη πρώτης ανάγκης, τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα βιβλία και τις εφημερίδες και 15% για τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες. Οι δύο αυτοί συντελεστές θα επιβάλλονται μόνο σε συναλλαγές με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, ενώ όσοι πληρώνουν τοις μετρητοίς θα επιβαρύνονται με 3%, δηλαδή ο ΦΠΑ θα αυξάνεται σε 18%.
Μειώσεις
Σήμερα, μία σειρά προϊόντων και υπηρεσιών επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23% που θα μειωθεί σε 18% για συναλλαγές τοις μετρητοίς ή 15% για συναλλαγές με κάρτα.
Αυτά είναι:
-Ακίνητα
-Ρούχα
-Παπούτσια
-Έπιπλα
-Απορρυπαντικά
-Χαρτικά
-Σχολικά Είδη
-Γυμναστήρια
-Κομμωτήρια
-Αυτοκίνητα
-Μοτοσικλέτες
-Ηλεκτρονικά- ηλεκτρικά είδη,
Με άλλα λόγια, για οικοσυσκευή αξίας 300 ευρώ ο φόρος 69 ευρώ (ΦΠΑ 23%) μειώνεται σε 45 ευρώ (ΦΠΑ 15%) ή 54 ευρώ (18%).
Αυξήσεις
Ωστόσο, αυξάνεται η επιβάρυνση για σειρά προϊόντων που υπόκεινται σήμερα σε συντελεστή 13% και θα μεταφερθούν στο 15% (με κάρτα) ή 18% (τοις μετρητοίς). Όσον αφορά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, δεν θα αυξηθούν, επειδή ο ΦΠΑ θα παραμείνει σταθερός στο 15%, καθώς η «ΔΕΗ δεν φοροδιαφεύγει», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.
Αυτά είναι:
-Η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, όπως είναι οι πιτσαρίες, τα οβελιστήρια, τα ταχυφαγεία, τα αναψυκτήρια, τα σνακ - μπαρ, τα γαλακτοπωλεία, κ.ά.
-Τα καταστήματα διάθεσης ειδών διατροφής για επιτόπια κατανάλωση, όπως λουκουμάδων, μπουγάτσας και κάθε είδους πιττών, παγωτών κ.λπ.
-Η παράδοση, κατόπιν παρασκευής ή χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία, τροφίμων και ποτών, η οποία συνοδεύεται από υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως η διάθεση επιτραπέζιων σκευών και λοιπού εξοπλισμού, η υπηρεσία σερβιρίσματος, ο καθαρισμός του χώρου και των τραπεζιών κ.ά.
-Το φαγητό σε «πακέτο» (παραδόσεις αγαθών) από εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, οινομαγειρεία, ψητοπωλεία, ταχυφαγεία, καφετέριες και συναφείς επιχειρήσεις, όπως καντίνες, κυλικεία, επιχειρήσεις παρασκευής και διανομής γευμάτων (π.χ. κινέζικων, διαίτης ή υγιεινής διατροφής), σούπερ μάρκετ που παραδίδουν έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά, επιχειρήσεις πώλησης σάντουιτς, τυροπιτών, σαλατών και λοιπών παρόμοιων πρόχειρων γευμάτων ή σνακς κ.ά.
-Τα μη αλκοολούχα ποτά, όπως νερό (αεριούχο ή μη), έτοιμα ροφήματα, χυμοί και αναψυκτικά.
-Η τροφοδοσία (catering), εφόσον αυτή δεν συνίσταται σε απλή παράδοση φαγητού, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα προσφερόμενα είδη δεν καταναλώνονται άμεσα εντός των εγκαταστάσεων της οικείας επιχείρησης, αλλά σε χώρο και χρόνο που προσδιορίζονται από τον πελάτη.
-Τα τυποποιημένα είδη διατροφής.
-Οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα στους ειδικούς χώρους εστίασης που διαθέτουν, καθώς και στα δωμάτια ως υπηρεσία εξυπηρέτησης δωματίου (room service).