Latest News

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ: Τους έφτιαξαν πλατεία και θα τους πάρουν τα σπίτια!

Πριν από 15 χρόνια τους έφτιαξαν μια μικρή πλατεία σε γειτονιά στα Καμίνια και τώρα κάτοικοι κινδυνεύουν να χάσουν τα...



σπίτια τους! 

Ο λόγος είναι ότι αδυνατούν να πληρώσουν υπεραξίες και πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τον Δήμο Πειραιά και σήμερα φθάνουν έως και τις 25.000 ευρώ!

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, όπου συζητήθηκε το θέμα παρουσία ενός απελπισμένου δημότη, ο οποίος δεν έχει να πληρώσει τα χρήματα.
Η απίστευτη ιστορία έχει ως εξής: 

Ήταν το 2000 επί δημαρχίας Χρήστου Αγραπίδη (νυν αντιδήμαρχου του Γιάννη Μώραλη), όταν φτιάχτηκε  μια πλατεία επί της οδού Κεφαλληνίας στα Καμίνια. 
Ο Δήμος Πειραιά χρέωσε τους κατοίκους που διαμένουν στη γειτονιά γύρω από την πλατεία να πληρώσουν υπεραξίες γιατί - λέει- ότι αυξήθηκε η αξία των σπιτιών τους με την ανάπλαση της περιοχής. Φυσικά, όπως  αναφέρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αν τους ρώταγαν πριν και τους έλεγαν ότι θα πρέπει να πληρώσουν υπεραξίες, τότε σίγουρα θα απαντούσαν αρνητικά για την ανάπλαση, ενώ ουδείς δημότης έχει πληρώσει κάτι ανάλογο για άλλο έργο στον Πειραιά.  
Εδώ και 15 χρόνια οι τρεις δημοτικές αρχές (Αγραπίδη, Φασούλα και Μιχαλολιάκου) έβρισκαν τρόπους - ακόμα και με αόριστες αποφάσεις του Δ.Σ. -να "παγώνουν" την είσπραξη των οφειλών που ήταν όμως βεβαιωμένες και παρέμεναν απαιτητές από το Δήμο. 
Τώρα όμως η δημοτική αρχή του Γιάννη Μώραλη  "πιέστηκε" - λέει- από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ακύρωσε προηγούμενη απόφαση του ΔΣ, ανοίγοντας το δρόμο ώστε να μπορούν να εισπραχτούν οι βεβαιωμένες οφειλές. Ήδη οι πρώτοι κάτοικοι έχουν λάβει τα "ραβασάκια" και τους ζητούν να πληρώσουν ακόμα και 25.000 ευρώ (υπεραξίες και  πρόστιμα).  Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι υπάρχουν δύο αδέλφια που τους ζητούν να πληρώσουν 19.000 και 18.000 ευρώ αντίστοιχα, ενώ άλλοι καλούνται να πληρώσουν  ανάλογα ποσά τα οποία αδυνατούν να καταβάλλουν στο Δήμο. Το αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους αν δεν βρεθεί άμεσα μια λύση που δεν  μπορεί να είναι άλλη εκτός από πολιτική. Αυτό τουλάχιστον ζήτησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης,  καθώς μετά από τόσα χρόνια δεν υπάρχουν περιθώρια για δικαστική προσφυγή κατά βεβαιωμένων οφειλών. 
Ο σημερινός δήμαρχος Πειραιά αποποιήθηκε κάθε δική του ευθύνη και επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες δημοτικές αρχές που δεν έλυσαν αλλά πάγωσαν το θέμα και τώρα καλείται να το διαχειριστεί ο ίδιος. Επικαλούμενος εισηγήσεις της νομικής υπηρεσίας,  υποστήριξε πως δεν μπορεί να μην τηρήσει τη νομιμότητα, αν και εμφανίστηκε να μην έχει αντίρρηση για πολιτική διευθέτηση του ζητήματος, αλλά δεν είχε να προτείνει κάποια συγκεκριμένη λύση...

@ Με απλά λόγια, πριν από 15 χρόνια τους έφτιαξαν πλατεία και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από το Δήμο Πειραιά...