Latest News

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Πανελλαδικές 2015: Θέματα και Απαντήσεις σε Φυσική, Μαθηματικά, Βιολογία, Ιστορία


Βιολογία, Πανελλήνιες 2015: Δείτε τα θέματα και λύσειςΣε τέσσερα μαθήματα εξετάστηκαν σήμερα οι μαθητές για τις Πανελλαδικές 2015: Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και Ιστορία...
(Γενικής Παιδείας).


Οι ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ στα Μαθηματικά
Τα θέματα είναι σαφώς δυσκολότερα από τα αντίστοιχα περσινά. Τα ερωτήματα καλύπτουν το σύνολο της ύλη. Υπάρχει κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία, όχι όμως στον επιθυμητό βαθμό.
Τα φετινά θέματα των Μαθηματικών Γενικής είχαν υποερωτήματα ιδιαίτερα απαιτητικά .  Τα τελευταία χρόνια το επίπεδο των θεμάτων είχε ανέβει αρκετά με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης να μην επιλέγουν τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας ως μάθημα επιλογής .   Χαρακτηριστικό της δομής του διαγωνίσματος και αρκετά βοηθητικό για τους υποψήφιους,  ήταν ότι σε αρκετά ερωτήματα είχε δοθεί και η απάντηση,  οπότε αν κάποιος δεν κατέληγε σε αυτήν θα μπορούσε να βρεί το πιθανό λάθος του.
Η πάρα πολύ καλή γνώση της ύλης των Μαθηματικών των προηγουμένων τάξεων είναι καθοριστικός παράγοντας για την πλήρη διαπραγμάτευση με επιτυχία του συνόλου των ερωτημάτων.
Τα θέματα είναι σαφώς δυσκολότερα από τα αντίστοιχα περσινά. Τα ερωτήματα καλύπτουν το σύνολο της ύλη. Υπάρχει κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία, όχι όμως στον επιθυμητό βαθμό.
Εκτιμούμε ότι το 25% των υποψηφίων έγραψε στο μάθημα της Μαθηματικών Γ.Π.  από 0 έως 9,9, το 40% από 10 έως 14,9 και το 35% από 15  έως 20.
Τα ΘΕΜΑΤΑ στα Μαθηματικά
Οι ΛΥΣΕΙΣ στα Μαθηματικά
Οι ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ στη Βιολογία
Τα θέματα ήταν αυξημένης δυσκολίας σε σχέση με πέρυσι.  Ο υποψήφιος κλήθηκε να απαντήσει σε θέματα πιο απαιτητικά τόσο ως προς τη φύση τους όσο και ως προς την ποσότητα της πληροφορίας που θα έπρεπε να παραθέσει.
Τέλος,  ήταν απαραίτητη η προσοχή του υποψήφιου ιδιαίτερα στα θέματα Γ και Δ όπου θα είχε συσσωρευτεί η κούραση του και οι λεπτομέρειες των θεμάτων δε θα επέτρεπαν μειωμένη εγρήγορση.
Εκτιμούμε ότι το 30%  των υποψηφίων έγραψε στο μάθημα της Βιολογίας Γ.Π.  από 0  έως 9,9,  το 23% από 10  έως 14,9  και το 47% από 15 έως 20.
Τα ΘΕΜΑΤΑ στη Βιολογία
Οι ΛΥΣΕΙΣ στη Βιολογία
Οι ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ στη Φυσική
Τα θέματα της Φυσικής Γενικής Παιδείας ήταν πιο εύκολα από πέρυσι με εύκολη θεωρία και κάποιες δυσκολίες σε πράξεις.  Μόνο οι υποψήφιοι της Θεωρητικής κατεύθυνσης ίσως αντιμετώπισαν δυσκολίες.  Ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής θα μπορούσε να αριστεύσει.
Εκτιμούμε ότι το 29%  των υποψηφίων έγραψε στο μάθημα της Φυσικής Γενικής Παιδείας από 0 έως 9,9,  το 47%  από 10  έωw 14,9  και τo 24%  από 15  έως 20.
Τα ΘΕΜΑΤΑ στη Φυσική
Οι ΛΥΣΕΙΣ στη Φυσική
Οι ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ στην Ιστορία
Τα θέματα Ιστορίας Γενικής Παιδείας ήταν αρκετά εύκολα. Βεβαίως,  χρειαζόταν επαρκής προετοιμασία ώστε να ανταποκριθούν οι μαθητές.  Ακόμα και οι πηγές
δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολες. Εντούτοις οι πολύ καλά διαβασμένοι μαθητές που κατείχαν απόλυτα το γνωστικό αντικείμενο σαφώς έγραψαν πολύ καλά.
Εκτιμούμε ότι το 20%  των υποψηφίων έγραψε στο μάθημα της Ιστορίας Γ. Π . από 0  έως 9,9, το 25% από 10  έως 14,9 και το 55%  από 15  έως 20. Επειδή ,  όπως κάθε χρόνο,  οι υποψήφιοι που διαγωνίζονται στην ιστορία είναι λίγοι τα ποσοστά επηρεάζονται αποφασιστικά από το επίπεδο του δείγματος και ως εκ τούτου
ενέχουν μια αβεβαιότητα.
Τα ΘΕΜΑΤΑ στην Ιστορία
Οι ΛΥΣΕΙΣ στην Ιστορία
 Madata.gr