Latest News

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Πόσο κοστίζει φέτος το πασχαλινό τραπέζι

pasxa-arni-souvla-750Αύξηση 5,23%, ή 5,18 ευρώ παραπάνω, καταγράφεται στο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού σε σχέση...


με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.  
Για μία πενταμελή οικογένεια το συνολικό ύψος του φετινού τραπεζιού ανέρχεται στα 104,22 ευρώ, ενώ πέρσι στοίχιζε 99,04 ευρώ. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ από ελέγχους σε σούπερ μάρκετ και στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), τα κρεατικά εμφανίζονται ακριβότερα κατά 0,74% κατά μέσο όρο. Ωστόσο, η τιμή του ντόπιου αρνιού και κατσικιού καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο κατά 20,37% και 4,41% αντίστοιχα.
Παράλληλα καταγράφεται εκτίναξη του κόστους των φρούτων και των λαχανικών (18,35%).
Όσον αφορά στα προϊόντα σούπερ μάρκετ, παρατηρείται μία μεσοσταθμική υποχώρηση των τιμών περίπου κατά 7% (6,96%), με την πλέον αξιοπρόσεκτη - μεταβολή να εντοπίζεται στο κόστος αγοράς αυγών (-18,47%) και βαφής (-17,97%) καθώς και του πασχαλινού τσουρεκιού (-14,04%).
Πάντως, όπως εξηγεί η ΕΣΕΕ, οι αυξήσεις στις τιμές αρνιού και κατσικιού  οφείλονται στον μειωμένο εφετινό αριθμό των αμνοεριφίων, εξαιτίας των απωλειών από τον καταρροϊκό πυρετό, στις αντίξοες καιρικές συνθήκες που έπληξαν αρκετούς βοσκότοπους και στην προγενέστερη έναρξη της εξαγωγικής δραστηριότητας λόγω του καθολικού Πάσχα.