Latest News

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Οι χρυσοί κανόνες του Μανώλη Σφακιανάκη για ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο


 Για τους χρυσούς κανόνες ασφαλούς πλοήγησης μίλησε  ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης και εξειδικευμένοι αξιωματικοί στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου...
Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη.
 Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες σε συνεργασία με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και το Δήμο Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη.

 
Ο Μανώλης Σφακιανάκης αναφέρθηκε στις διάφορες μορφές του ηλεκτρονικού εγκλήματος τονίζοντας ότι στόχος της Διεύθυνσής του είναι να φέρει τη γνώση μέσα από την εμπειρία:
«Είμαστε μια ομάδα που δουλεύει καθημερινά όλο το 24ωρο με απτά αποτελέσματα και σπάμε τους μύθους μπαίνοντας στην πραγματικότητα. Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι μια υπηρεσία αναγνωρισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχει σημασία να γνωρίζετε τις μορφές που έχει το ηλεκτρονικό έγκλημα και ποιες είναι οι συμπεριφορές που πρέπει να αποφεύγετε ως χρήστες του Διαδικτύου».

Ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις cyberbullying και επισήμανε ότι το Διαδίκτυο είναι φως αλλά έχει κανόνες. «Κάθε χρήστης έχει ένα ‘ηλεκτρονικό ίχνος’. Στο Διαδίκτυο δεν υπάρχει ανωνυμία, ο καθένας έχει ταυτότητα και ό,τι κάνεις ή γράφεις μένει για πάντα. Αυτή την κατάσταση κάποιοι πονηροί επιδιώκουν και καταγράφουν κάθε μέρα σε πραγματικό χρόνο ό,τι γράφεται στο Διαδίκτυο.
Έχουμε περιπτώσεις ανθρώπων που ερευνούμε, οι οποίοι δεν προσελήφθησαν ή απελύθησαν για τις απόψεις του που είχαν δημοσιοποιήσει σε social media πριν από δέκα χρόνια. Δυστυχώς πολλά blog αντί να είναι μέσα ελεύθερης διακίνησης ιδεών, μετατρέπονται σε μέσα εκφοβισμού. Και σ’ αυτό το σημείο οι παρεμβάσεις μας είναι καταλυτικές γιατί κανένας δεν μπορεί να πέφτει θύμα εκβιασμού».

Ο Δήμαρχος της πόλης Γιώργος Ιωακειμίδης ευχαρίστησε τον κ. Σφακιανάκη και την ομάδα του, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που ανταποκρίθηκαν σ’ αυτό το κάλεσμα και  χαιρετίζοντας την εκδήλωση είπε χαρακτηριστικά:

«Δυστυχώς φαινόμενα bullying και εκφοβισμού συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας. Πρόκειται για ένα γέννημα των τελευταίων δεκαετιών, αποτέλεσμα μιας κοινωνίας που χάνει τη συνοχή της. Ο καθένας εκτίθεται χωρίς όρια σε όλους και όλοι μαζί στους πιο αδύναμους σε μια εποχή που η κοινωνική αλληλεγγύη θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί. Ίσως γιατί στη χώρα μας η κρίση ήρθε καθυστερημένα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και έδωσε χώρο να εκδηλώνονται παραβατικές συμπεριφορές ορισμένες φορές ακόμη και με την ανοχή της κοινωνίας.
Κανένας δεν μπορεί να υποστηρίζει ότι είναι αμέτοχος  και να παραμένει απλώς παρατηρητής σε όσα συμβαίνουν και γι΄ αυτό το λόγο ως Δημοτική Αρχή, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σ’ αυτή την ενημερωτική εκδήλωση προκειμένου να σταματήσουμε τέτοιου είδους γεγονότα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει καινοτομήσει και δημιούργησε  το cyberkid.gr όπου οι γονείς μπορούν μέσα από παιχνίδια να μάθουν στα παιδιά τους κανόνες ασφαλούς πλοήγησης και παράλληλα τα παιδιά μπορούν να απολαμβάνουν διαδικτυακά παιχνίδια χωρίς να κινδυνεύουν: «Είμαστε από τις πρώτες χώρες στον κόσμο σε επίπεδο εξιχνίασης κρουσμάτων παιδοφιλίας. Εφαρμόζουμε λογισμικά από τα οποία κανένας παιδόφιλος δεν μπορεί να ξεφύγει από τη χώρα μας. Δυστυχώς έως το 2007 είχαμε «καλούς» και «κακούς» παιδόφιλους. Μετά από έναν αγώνα δρόμου πείσαμε νομοθέτες-υπουργούς και άλλαξε η νομοθεσία , έγινε το αυτονόητο και όλοι οι παιδόφιλοι να τιμωρούνται. Για καταγγελίες λειτουργεί στη Διεύθυνσή μας  Γραμμή SOS 11188 σε 24ωρη βάση».