Latest News

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Τα δικαστήρια Πειραιά, τα έργα του ΕΣΠΑ και ο ΟΛΠ


Αν και δεν συνηθίζεται σε μονοθεματικές συνεντεύξεις Τύπου, όπως αυτή για την περιβαλλοντική εκστρατεία “Lets Do It Greece”, ο  δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης φαίνεται πως είχε διάθεση να μιλήσει και γι' άλλα θέματα που αφορούν...
την πόλη.
Έτσι, δεν αρνήθηκε ν' απαντήσει σε ερωτήσεις εφ΄ όλης της ύλης που τέθηκαν από τους δημοσιογράφους, οι οποίοι δεν είχαν την ευκαιρία να ρωτήσουν εδώ και σχεδόν οκτώ μήνες, καθώς όσες συνεντεύξεις Τύπου έχουν γίνει έως τώρα αφορούσαν κυρίως συγκεκριμένες αθλητικές και εθελοντικές δράσεις. 

Έτσι έχει ενδιαφέρον η απάντηση  του δημάρχουια τη συνάντηση συνεργασίας με  τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη που αναφέρεται για  το θέμα του ΟΛΠ, τα δικαστήρια Πειραιά και τα έργα ΕΣΠΑ στην πόλη:

«Ο κ. Σταθάκης δεν είναι μόνο Υπουργός Οικονομίας, είναι και Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, είναι υπερυπουργός. Το σύνολο των θεμάτων του Δήμου Πειραιά, εξαιρουμένων αυτών που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, αφορούν ως υπερυπουργό τον κ. Σταθάκη. Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική και χρήσιμη συζήτηση. Οπωσδήποτε υπάρχουν οι αναπληρωτές Υπουργοί, ο κ. Δρίτσας στην
Ναυτιλία, η κα Κουντουρά στον Τουρισμό, ο κ. Σπίρτζης στις Υποδομές  με τους οποίους θα συζητήσουμε εξειδικευμένα τα θέματα αυτά.
Η πρώτη κουβέντα με τον κ. Σταθάκη ήταν σε μια θετική κατεύθυνση. Εξέφρασε την επιθυμία του και την πρόθεσή του να βοηθήσει το Δήμο. Θέλω να πιστεύω ότι είδε από την πλευρά μας μια σωστή οργάνωση, έναν σωστό προγραμματισμό.
Συζητήσαμε το θέμα των Δικαστηρίων σε σχέση με τη χρηματοδότηση των νέων δικαστηρίων και ενημερώθηκε ώστε να είμαστε σε κοινή γραμμή και με τον Υπουργό Δικαιοσύνη κ. Παρασκευόπουλο.  Συζητήσαμε για τον τουρισμό όπου θα μιλήσουμε και με την κα Κουντουρά, γιατί γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από τη Δημοτική Αρχή, αυτά τα εκατομμύρια τουριστών που φθάνουν εδώ να μπουν μες την πόλη, να διαφημιστεί ο Πειραιάς, να γίνουν διάφορες ενέργειες. Θέλουμε  την αρωγή  και του Υπουργείου Τουρισμού, αλλά και του ΕΟΤ σε αυτήν την κατεύθυνση και θα  μπορέσει να γίνει μια τέτοια συζήτηση τις επόμενες ημέρες.
Συζητήσαμε το μεγάλο θέμα του λιμανιού. Εκφράσαμε ξανά τη βασική μας άποψη ότι δεν μπορεί μια πόλη να μην έχει έσοδα και πόρους από την λειτουργία του λιμανιού. Τους τρόπους με τους οποίους εμείς  προτείνουμε να υπάρξουν αυτοί οι πόροι,  την πρόταση που είχαμε συζητήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο και είχε εγκριθεί για δημιουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, τις εξελίξεις σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση και τον τρόπο τον οποίο αυτή θα γίνει και μένει να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση φυσικά τις προθέσεις της για το κομμάτι αυτό, που είναι  κορυφαίο για τον Πειραιά. 
Συζητήσαμε για τα έργα ΕΣΠΑ. Έχουμε σημαντικά προβλήματα και στην πόλη μας με έργα να είναι σταματημένα, με έργα να καθυστερούν τα οποία αφορούν κυρίως  την ροή χρηματοδότησης   από τις ελληνικές αρχές,  η οποία καθυστερεί
με αποτέλεσμα οι εργολάβοι  να σταματούν. Τα έργα να είναι σταματημένα, οι δημότες δικαιολογημένα να διαμαρτύρονται και εμείς να είμαστε σε μια δύσκολη θέση. Δεν αφορά εμάς το σταμάτημα των έργων, αφορά την κυβέρνηση το πως θα
μπορέσει αυτό να προχωρήσει και να λυθεί  και συζητήσαμε φυσικά και για την ολοκληρωμένη  χωρική   επένδυση την οποία θα καταθέσει ο Δήμος Πειραιά, η νέα δημοτική αρχή, τον Ιούλιο στην Περιφέρεια, αλλά και στα Υπουργεία Οικονομίας, Μεταφορών, Πράσινο Ταμείο, Εργασίας κλπ., ώστε να δούμε με ποιους πόρους θα χρηματοδοτηθούμε για να εφαρμόσουμε αυτά τα οποία είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά στους Πειραιώτες. Για να υλοποιηθεί το πρόγραμμά μας πρέπει να αντλήσουμε κεφάλαια...».