Latest News

Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Το μεγάλο στοίχημα με τα δικαστήρια του Πειραιά

Αν υπάρχει ένα μεγάλο στοίχημα για τα δικαστήρια του Πειραιά, δεν είναι απλώς να μην φύγουν από το κέντρο της πόλης, αλλά να μπορέσει να λυθεί οριστικά  το...

κτιριακό πρόβλημα των δικαστικών υπηρεσιών.
Μπορεί να δείχνει ότι έγινε ένα πρώτο βήμα για να μην φύγουν από το ακατάλληλο κτίριο της Σκουζέ και να πάνε στις παλαιές αποθήκες του "Κεράνη" στη Θηβών, δηλαδή εκτός πόλης του Πειραιά. 
Αυτό όμως δεν πρέπει να είναι το ζητούμενο. Το κτιριακό πρόβλημα των δικαστηρίων είναι υπαρκτό εδώ και 25 χρόνια. Καμία κυβέρνηση, καμία δημοτική αρχή και διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου δεν έχει κατορθώσει να δώσει λύση. Οι τοπικές αρχές ξεσηκώθηκαν όταν κατάλαβαν ότι πήγαν να φύγουν τα δικαστήρια εκτός πόλης. Αν μπόρεσαν να εμποδίσουν αυτή την αρνητική εξέλιξη, είναι απλά το πρώτο βήμα. Ακολουθούν πολλά ακόμη να γίνουν και είναι και τα πιο δύσκολα.
Κατ' αρχήν, θα πρέπει να καταθέσουν ολοκληρωμένη, τεκμηριωμένη και ρεαλιστική πρόταση για την μετατροπή της Ραλλείου σε δικαστικό μέγαρο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αυτό θα έπρεπε να γίνει έως το τέλος Οκτωβρίου και θα δούμε ποιες δικαστικές υπηρεσίες προβλέπεται να μεταφερθούν στη Ράλλειο. (Εκεί, θα μεταφερθεί το σύνολο των δικαστηρίων της πόλης ή μόνο ένα μέρος των δικαστικών υπηρεσιών που στεγάζονται στη Σκουζέ;)
Το πιο δύσκολο απ' όλα φαίνεται πως είναι η χρηματοδότηση του έργου. Υπολογίζονται ότι θα χρειαστούν 15 με 20 εκατομμύρια ευρώ για την ανακατασκευή του γιαπιού της Ραλλείου. 
Αν βρεθούν τα απαιτούμενα χρήματα εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περί τα τρία χρόνια από τη δημοπράτηση έως την ολοκλήρωση του έργου, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρξουν διάφορα άλλα εμπόδια, που συνήθως δεν είναι σπάνια σε τέτοιου είδους έργα.
Δεν θέλουμε να χαλάσουμε το πανηγυρικό κλίμα, αλλά απλά να πούμε πως τα δύσκολα είναι μπροστά, αν η δημοτική αρχή του Γιάννη Μώραλη θέλει να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα με τα δικαστήρια του Πειραιά.
@ Άσε, που αυτή η θλιβερή εικόνα με το γιαπί της Ραλλείου, δίπλα από το ανακαινισμένο δημοτικό θέατρο, δεν λέει να παραμείνει και για τις επόμενες δημοτικές εκλογές... 

# Το κείμενο αυτό έχει δημοσιευτεί στις 17 Οκτωβρίου 2014 από το Reportaz Net και το αναδημοσιεύουμε γιατί φαίνεται πως έξι μήνες μετά βρισκόμαστε ακριβώς στο ίδιο σημείο με το θέμα των νέων δικαστηρίων του Πειραιά.