Latest News

Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Οι φτωχοί στην Ελλάδα επέστρεψαν στα επίπεδα του 1980


Tα τελευταία 7 χρόνια η οικονομική κατάρρευσης της Ελλάδας κατάφερε να εξαλείψει...


κάθε πρόοδο που είχε σημειωθεί στις τάξεις των φτωχών που είχε γίνει τα προηγούμενα 28 χρόνια, αναφέρει στην αρχή του δημοσιεύματος η Washington Post. 
 Υπάρχουν πολλοί τρόποι σκέψης σχετικά με το πόσο ιστορική υπήρξε η ύφεση της Ελλάδας, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας. Η οικονομία της μειώθηκε περίπου όσο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης. Ο δείκτης ανεργίας έφτασε στο 28%. Και οι πόλεις γέμισαν με νέφος τους χειμώνες, γιατί οι πολίτες της δεν μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους με άλλο τρόπο παρά καίγοντας ότι έχουν. Σκεφτείτε αυτό το τελευταίο. Πιθανότατα μας δίνει την πιο ρεαλιστική εικόνα για το πώς είναι να ζεις την ύφεση της Ελλάδας», σημειώνει ο Matt O'Brien που υπογράφει το άρθρο. Προκειμένου να αντιληφθεί κανείς την πραγματική διάσταση της κρίσης στην Ελλάδα, παρουσιάζεται και ένα διάγραμμα. 

 Σε αυτό, φαίνεται πόσα χρήματα οι Έλληνες πολίτες, από το πλουσιότερο μέχρι το φτωχότερο 10%, είχαν μετά από τον υπολογισμό φόρων και πληθωρισμού τα τελευταία 40 χρόνια. Υπήρξε για όλους ένα μεγάλο άλμα μετά από τη χούντα, μία μεγάλη στασιμότητα από τα μέσα του '80 έως τα μέσα του '90, ένα ακόμη μεγαλύτερο άλμα- ιδιαίτερα για τους πλούσιους- και ακολούθησε η μεγάλη συντριβή που έσβησε τα κέρδη 30 ή και περισσότερων ετών. Οι πλούσιοι Έλληνες τα έχουν καταφέρει λίγο καλύτερα από τους υπόλοιπους, με το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημά τους να πέφτει μόνο στο επίπεδο του 1985, αλλά οι φτωχοί έχουν βρεθεί ακόμη πιο κάτω, στο επίπεδο που ήταν το 1980, σύμφωνα με την Washington Post. Για το λόγο αυτό δεν θα ήταν υπερβολή να πει κάποιος ότι η Ελλάδα έχει στ' αλήθεια ανθρωπιστική κρίση, αναφέρει το δημοσίευμα. Η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το έχει θέσει αυτό ως προτεραιότητα- θέλουν κουπόνια για τους πεινασμένους, περίθαλψη για τους άρρωστους και ηλεκτρικό ρεύμα για εκείνους που δεν μπορούν να το πληρώσουν. Αλλά ακόμη και με μια περιορισμένη νίκη στον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το πού θα βρεθούν τα χρήματα ή αν θα βρει αυτά που χρειάζεται για να αποπληρώσει τους δανειστές της, σημειώνει το δημοσίευμα. Αυτό που δεν έχει βοηθήσει είναι όλη αυτή η πολιτική αβεβαιότητα που σκότωσε την εκκολαπτόμενη ανάπτυξη, πολύ σχετική έννοια σε αυτή την περίπτωση, και έστειλε πάλι προς τα κάτω την οικονομία. «Θα χρειαστεί αρκετός καιρός πριν η Ελλάδα επιστρέψει εκεί που ήταν το 2008. Αλλά κάποια στιγμή θα γίνει σωστά;», καταλήγει το δημοσίευμα.