Latest News

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Παρέλαση φαρσοκωμωδία: Ούτε κοψίδια, ούτε μπακαλιάρος – Μόνον F16 και νταούλια

Konstantinos Tsakalidis / SOOCΣε φαρσοκωμωδία εξελίσσεται η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση που σχεδιάζει στην Αθήνα η κυβέρνηση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου καθώς νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για σκέψεις...
λαϊκού πανηγυριού.
Εκτός από τα ήδη γνωστά στοιχεία που αφορούν στην κατάργηση της εξέδρας των επισήμων καθώς και τα στοιχεία της λαϊκής συμμετοχής με συγκροτήματα και παραδοσιακούς χορούς πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν και σκέψεις για ένα γνήσιο λαϊκό πανηγύρι με δωρεάν εδέσματα.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος υπήρξαν διερευνητικές επαφές με παράγοντες της Βαρβακείου Αγοράς σχετικά με το ενδεχόμενο να στηθούν ψησταριές και πάγκοι για τη δωρεάν χορήγηση κοψιδιών. Η ιδέα εγκαταλείφθηκε καθώς επικράτησαν δεύτερες σκέψεις που έκαναν λόγο για σκηνές απείρου κάλλους στην ουρά για το συσσίτιο, που θα μετέτρεπαν τη γιορτή σε μια θλιβερή ουρά αναμονής για λίγο φαγητό. Σε συνδυασμό με αντιδράσεις από την πλευρά της εκκλησίας καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά της Σαρακοστής και της νηστείας. Η εναλλακτική σκέψη να προσφερθεί ο, αρμόζων με την ημέρα, μπακαλιάρος-σκορδαλιά με γαρνιτούρα θαλασσινά κ.λπ. απερρίφθη και αυτή, λόγω υψηλού κόστους.
Το ίδιο σκηνικό έχει επαναληφθεί στις συζητήσεις για τις θέσεις των επισήμων. Μετά την απόφαση για κατάργηση της εξέδρας τέθηκε σε διαβούλευση το σημείο που θα στέκονταν καθώς οι διοργανωτές δεν ήθελαν να έχουν τα νώτα τους στραμμένα στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Προτάθηκε να τοποθετηθούν στο απέναντι πεζοδρόμιο με πλάτη προς την πλατεία αλλά τότε προέκυψε ζήτημα αν οι παρευλαύνοντες θα έκλιναν επ' αριστερά το κεφάλι τους για να αποδώσουν τιμές. Κάτι τέτοιο αποκλείστηκε τελικά καθώς θα δημιουργούσε τεράστιο σημειολογικό πρόβλημα και θα συναντούσε σφοδρές αντιδράσεις από τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Μετά προτάθηκε να αλλάξει φορά η παρέλαση και ξεκινώντας από την Ομόνοια να ανέβει ανάποδα την Πανεπιστημίου για να κλίνουν την κεφαλή και πάλι επί δεξιά. Η σκέψη αυτή εγκαταλείφθηκε και πάλι μετά από τις αντιδράσεις της τροχαίας.
Τελικά, επελέγη η λύση να μείνουν οι επίσημοι στο ίδιο πεζοδρόμιο αλλά θα πάνε λίγα μέτρα πιό κάτω μπροστά από τον Εθνικό Κήπο, ανάμεσα στα περίπτερα. Συγκεκριμένη θέση και ένα χαμηλό βάθρο έχει προβλεφθεί μόνον για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας
Έτσι, παρά τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τις αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης το σκηνικό έχει στηθεί και περιλαμβάνει:
  • Τους επισήμους μπροστά στον Κήπο χωρίς εξέδρα και τους πολίτες ελεύθερους να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις από όπου θέλουν.
  • Πλήρη παρέλαση πεζοπόρων και μηχανοκίνητων τμημάτων.
  • Σμήνη αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας να υπερίπτανται στον αττικό ουρανό.
  • Τις μπάντες των σωμάτων των ενόπλων δυνάμεων να παιανίζουν εμβατήρια αρχικά, όπως πάντα κατά τη διάρκεια της παρέλασης.
Μετά το τέλος της παρέλασης 90μελής διακλαδική μπάντα θα παραμείνει στο χώρο του Συντάγματος και με το πανηγύρι θα ξεκινήσει με την ευθύνη της περιφέρειας Αττικής. Έχουν κληθεί λαογραφικά σωματεία, χορευτικοί σύλλογοι και άλλα παραδοσιακά συγκροτήματα που θα συμμετέχουν στο γλέντι, σέρνοντας το χορό.
Παράλληλα, στους συγκεντρωμένους θα μοιράζονται δωρεάν γαλανόλευκα σημαιάκια.
Οι αντιδράσεις
Παρά τις αντιδράσεις ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος υποστηρίζει σθεναρά την άποψη ότι «με τους χορούς και τις παραδοσιακές μας ενδυμασίες πρέπει να δείξουμε στους εταίρους μας ότι ο ελληνικός λαός είναι κυρίαρχος και ενωμένος». Η θέλησή του να διοργανωθεί μια μεγαλειώδης παρέλαση φαίνεται ότι έκαμψε τις ενδοκυβερνητικές ενστάσεις, γι’ αυτό και ο κ. Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος καταρχήν σκεφτόταν να μη στείλει το Λιμενικό στην παρέλαση, τελικά πείστηκε πως αυτό θα ήταν λάθος. Στην παρέλαση θα δώσουν το «παρών» και τα Σώματα Ασφαλείας, οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες, καθώς ούτε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης στάθηκε αρνητικός στη συμμετοχή τους.
Τόσο ο κ. Καμμένος όσο και η κυρία Δούρου, η οποία έχει τη συνολική ευθύνη του σχεδιασμού και του συντονισμού της παρέλασης, έγιναν στόχος σκληρής κριτικής. Τα πυρά εναντίον τους, μάλιστα, είχαν διακομματικό χαρακτήρα, καθώς εξαπολύθηκαν τόσο από μια μερίδα της αντιπολίτευσης, όσο και από αρκετά στελέχη, συνιστώσες κ.λπ. του ΣΥΡΙΖΑ. Οι φωνές αυτές, έχοντας ταχθεί υπέρ της κατάργησης των στρατιωτικών παρελάσεων, έκαναν λόγο για αναβίωση χουντικών εθίμων. Σε αυτές τις κατηγορίες ο κ. Καμμένος απάντησε με αυστηρό ύφος ως εξής: «Η χούντα χόρευε μόνο τσάμικα; Οι κεντρώοι τι χόρευαν; Η Αριστερά χόρευε μόνο βαλς; Δεν θα χαρίσουμε στη χούντα και στους ακροδεξιούς τις παραδόσεις της χώρας».