Latest News

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Σήμα κινδύνου για την υγεία εκπέμπει ο Πόρος - Δημιουργία Κέντρου Υγείας ζητά ο δήμαρχος (ΕΙΚΟΝΕΣ +ΕΓΓΡΑΦΑ)

pikpa2Αυτή είναι η τριτοκοσμική εικόνα που παρουσιάζει στον Πόρο το πρώην κτήριο του ΠΙΚΠΑ, το οποίο και φέρει την ταμπέλα «Δημοτικό Ιατρείο», αλλά στην πραγματικότητα στεγάζει το τοπικό παράρτημα του...
Κ.Υ. Γαλατά.
giandimΤην δημιουργία Κέντρου Υγείας στον Πόρο, ή την ισοδύναμη αναβάθμιση των Περιφερειακών Ιατρείων του νησιού, προτείνει ως λύση για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας στον Πόρο, ο δήμαρχος...
pikpa3 του νησιού Γ. Δημητριάδης. Την πρόταση αυτή κάνει μέσα από επιστολή έντονης διαμαρτυρίας που απέστειλε σήμερα 2 Μαρτίου, προς την Διοίκηση 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου και κοινοποιήθηκε προς τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων,  Παναγιώτη Κουρουμπλή. 
Την έντονη διαμαρτυρία του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη, προκάλεσε τόσο η αδιαφορία που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα η ΔΥΠΕ, όσο και η ενέργεια της Διοίκησης 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, να ορίσει την νέα Διοικούσα Επιτροπή του Κ.Υ. Γαλατά, χωρίς να οριστεί σε αυτή μέλος από τον Δήμο Πόρου (όπως επέτρεπε ο Νόμος).
pikpa1Ο Δήμαρχος Πόρου, καταλογίζει στην Δ.Υ.ΠΕ. «περιφρονητική στάση» απέναντι στον Δήμο Πόρου, τόσο κατά τον ορισμό της νέας Δ.Ε. του Κ.Υ. Γαλατά, όσο και κατά το παρελθόν.

Στη ίδια επιστολή, ο Δήμαρχος Πόρου, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του για την αδιαφορία που έχει επιδείξει η Διοίκηση 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, σε προηγούμενη επιστολή του στις 6 Νοεμβρίου 2014, στην οποία ανέφερε την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα Περιφερειακά Ιατρεία Πόρου (δείτε φωτογραφίες).
pikpa2Ο Γ. Δημητριάδης, καλεί την αρμόδια υπηρεσία να προβεί στις δέουσες ενέργειες, τονίζοντας στους υπευθύνους ότι όσο απέχουν από αυτές φέρουν αποκλειστικά την σοβαρότατη ευθύνη για την κατάσταση του κτηρίου και για οποιοδήποτε συμβάν τυχόν συμβεί εντός αυτού και εξαιτίας αυτού.
Διαβάστε και τις δυο επιστολές του Δημάρχου Πόρου:

[ΕΠΙΣΤΟΛΗ 6/11/2014]
ΕΠΕΙΓΟΝ
ΠΡΟΣ:  Διοίκηση 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου,
             Υποδιοικητή, κ. Π. Αλιβίζο
ΚΟΙΝ: Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά, Πρόεδρο ΔΣ, κ. Χρ. Παπαχρήστο


ΘΕΜΑΤΑ: 1. Μεταστέγαση περιφερειακού ιατρείου Πόρου
  1. «Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου Κ.Υ. Γαλατά»

Αξιότιμε κ. Υποδιοικητά,
Σε συνέχεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, θέτω σε γνώση σας τα παρακάτω θέματα:

  1. Μεταστέγαση περιφερειακού ιατρείου Πόρου
Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά μου ως νέος Δήμαρχος Πόρου επιθεώρησα όλα τα κτήρια του Δήμου. Ανάμεσα σε αυτά, επιθεώρησα και το πρώην κτήριο του ΠΙΚΠΑ, το οποίο και φέρει την ταμπέλα «Δημοτικό Ιατρείο», αλλά στην πραγματικότητα στεγάζει το τοπικό παράρτημα του Κ.Υ. Γαλατά. Το κτήριο αυτό βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και οι περισσότεροι χώροι του εγκυμονούν σοβαρούς υγειονομικούς κινδύνους. Το κτήριο φαίνεται ότι δεν έχει συντηρηθεί για αρκετές δεκαετίες, ενώ, με εξαίρεση τις λίγες αίθουσες που χρησιμοποιούνται από τους ιατρούς του Κ.Υ. (οι οποίοι και τις καθαρίζουν), είναι προφανές ότι έχει να καθαρισθεί για εξίσου μακρύ διάστημα.
Αναζητώντας ιδιοκτησιακά στοιχεία, ή στοιχεία σύμβασης του Δήμου με το Τζάνειο ή του Δήμου ή του Τζανείου με οποιονδηποτε άλλο φορέα τυχόν εμπλέκεται (Δήμο Πειραιά, όπως προκύπτει από διερεύνησή μου), διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει τίποτα σχετικό στα αρχεία του Δήμου, και πιθανότατα δεν υπάρχει και πουθενά αλλού. Πρόκειται δηλαδή για ένα κτήριο με αδιευκρίνιστο ιδιοκτησιακό καθεστώς, στο οποίο στεγάζονται υπηρεσίες του Τζανείου, αλλά και χρήσεις του Δήμου (δημοτικό φυσιοθεραπευτήριο, ΚΔΑΠ) χωρίς καμία πραγματική και νομική ευθύνη για τη χρήση αυτή.  Ως εκ τούτου, ακόμα και αν η νέα δημοτική αρχή ήθελε να διαιωνίσει το αδιευκρίνιστο (και απαράδεκτο) προαναφερόμενο καθεστώς, δεν θα μπορούσε ούτε να καθαρίσει το κτήριο νόμιμα, ούτε να το επισκευάσει, ούτε να εγκρίνει νομότυπα τις απαιτούμενες υψηλές δαπάνες. Οι νομικές συνέπειες δε που θα υπήρχαν (και υπάρχουν σήμερα) σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο ατυχήματος εντός του κτηρίου, ή οποιασδήποτε καταστροφής (π.χ. φωτιά, σεισμός κτλ) θα ήταν ιδιαίτερα σοβαρές.
Με αυτά τα δεδομένα, μοναδική επιλογή της δημοτικής μας αρχής είναι α) να μεταστεγάσουμε προσωρινά τις χρήσεις του Δήμου σε άλλο κτήριο, το οποίο θα είναι το κτήριο του «Γηροκομείου» Πόρου και β) να εκκινήσουμε τη νομική διερεύνηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του κτηρίου, προκειμένου αυτό να ξεκαθαρίσει και ο ιδιοκτήτης του (που ελπίζουμε να αποδειχθεί ότι είναι ο Δήμος Πόρου) να προχωρήσει νομίμως στις απαιτούμενες επιβεβλημένες και επείγουσες ενέργειες αποκατάστασης και επισκευής του κτηρίου.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, προτείνουμε να μεταστεγαστεί προσωρινά και το παράρτημα του Κ.Υ. Γαλατά στο κτήριο του «Γηροκομείου», το οποίο και αποτελεί ένα σύγχρονο κτήριο, με παρεμφερείς προδιαγραφές με εκείνες της νοσοκομειακής χρήσης. Θεωρούμε ότι η μεταστέγαση του ιατρείου είναι επιβεβλημένη και είμαστε βέβαιοι ότι θα συμφωνήσετε με τη σχετική πρότασή μας, αφού δείτε τις φωτογραφίες που επισυνάπτουμε από τον χώρο όπου στεγάζεται σήμερα το ιατρείο.

  1. «Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου Κ.Υ. Γαλατά»
Μετά την αυτοδίκαιη λήξη της θητείας του ορισθέντος με την υπ΄ αριθμ. 49/2011 Απόφαση του ΔΣ Πόρου, εκπροσώπου του Δήμου μας στην Επιτροπή, σάς ενημερώνουμε ότι προτιθέμεθα να ορίσουμε νέο μέλος σε αυτήν και παρακαλούμε να μάς κοινοποιήσετε το καταστατικό ή τον κανονισμό λειτουργίας της, ώστε το νέο μέλος να αναλάβει τη θέση του σύμφωνα με αυτόν. Σχετικά, επισημαίνουμε ότι θεωρούμε πολύ σημαντικό το ρόλο της εν λόγω Επιτροπής και επιθυμούμε την αναβάθμισή του.

Είμαι στη διάθεσή σας για κάθε σχετική συνεννόηση και θα ήταν χαρά μου αν καταφέρετε να έρθετε στον Πόρο και να συζητήσουμε επί τόπου τα ανωτέρω θέματα, και ειδικά το πρώτο, για το οποίο θα ήταν χρήσιμη η διενέργεια αυτοψίας εκ μέρους σας.

Ο Δήμαρχος Πόρου

Ιωάννης Δημητριάδης
———————————————————————————-
[ΕΠΙΣΤΟΛΗ 2/3/2015]
ΠΡΟΣ: Διοίκηση 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου,
  1. Διοικητή, κ. Α. Παπαρούπα
  2. Υποδιοικητή, κ. Π. Αλιβίζο.
ΚΟΙΝ: Υπουργό Υγείας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

ΘΕΜΑ: Κ.Υ. Γαλατά και Δήμος Πόρου
ΣΧΕΤ.: Το υπ’ αριθμ. πρωτ. 7424/06.11.2014 έγγραφο του Δήμου Πόρου.

Κύριοι,
Με την παρούσα, και σε συνέχεια της σχετικής ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ επιστολής μου προς τον δεύτερο εξ υμών, υποχρεώνομαι να εκφράσω την έντονη δυσαρέσκειά μου για την αδιαφορία που έχει επιδείξει η Δ.Υ.ΠΕ. σχετικά με τα σοβαρότατα θέματα που ανέφερα σε αυτή και για το γεγονός ότι τέσσερις μήνες μετά, όχι μόνο δεν έχει ενεργήσει σχετικά, αλλά ούτε καν απάντησε στη επιστολή μου (της οποίας μάλιστα είχε προηγηθεί και τηλεφωνική επικοινωνία μου με τον κ. Π. Αλιβίζο).
Σε ό,τι αφορά το 1ο θέμα της επιστολής, δηλαδή την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα Περιφερειακά Ιατρεία Πόρου  και το καθεστώς του κτηρίου στέγασής τους («κτήριο ΠΙΚΠΑ»), σάς καλώ εκ νέου να προβείτε στις δέουσες ενέργειες και σάς τονίζω ότι όσο απέχετε από αυτές φέρετε αποκλειστικά την σοβαρότατη ευθύνη για την κατάσταση του κτηρίου και για οποιοδήποτε συμβάν τυχόν συμβεί εντός αυτού και εξαιτίας αυτού.
Σε ό,τι αφορά το 2ο θέμα του σχετικού εγγράφου, διαμαρτύρομαι έντονα για το γεγονός ότι, αποφασίσατε να προβείτε στην ανασυγκρότηση της Διοικούσας Επιτροπής του Κ.Υ.Γαλατά, χωρίς να ορίσετε σε αυτή μέλος από τον Δήμο Πόρου (όπως σας επέτρεπε ο Νόμος). Το ίδιο περιφρονητική απέναντι στο Δήμο μας ήταν η στάση σας και τα προηγούμενα χρόνια, αφού, όπως μάθαμε παρεμπιπτόντως, η εν λόγω Διοικούσα Επιτροπή, έχει συγκροτηθεί από το 2012, χωρίς ούτε η ίδια, ούτε η Δ.Υ.ΠΕ. να έχουν ενημερώσει το Δήμο μας για την ύπαρξή της και για τις δυνατότητες συνεργασίας τους, ενώ όπως υποθέτουμε, η Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου του Κ.Υ. Γαλατά φαίνεται πώς έχει καταργηθεί με εξίσου κρυφό τρόπο, χωρίς ποτέ η Δ.Υ.ΠΕ. ή ο Πρόεδρός της Επιτροπής, ο οποίος είχε οριστεί από το ΔΣ Πόρου σε αυτήν, να έχουν ενημερώσει σχετικά  -ως όφειλαν- το ΔΣ Πόρου.
Η αδιαφορία σας για τα σοβαρά θέματα που έθιξε η επιστολή μου (τόσο πριν τα θίξω και πολύ περισσότερο αφού τα έθιξα) και η ευρύτερη περιφρόνηση του Δήμου μας, είναι αντιπροσωπευτική και του βαθμού που το δημόσιο σύστημα υγείας καλύπτει σήμερα τις ανάγκες του πληθυσμού του νησιού του Πόρου. Με αυτά τα δεδομένα, και με δεδομένη την σοβαρή αδυναμία κάλυψης του πληθυσμού του νησιού μας από το Κ.Υ. Γαλατά, εξαιτίας πρωτίστως της πορθμειακής σύνδεσης του νησιού, η οποία προκαλεί βέβαιη καθυστέρηση άφιξης ασθενοφόρου από μισή έως και 2 ώρες (εφόσον βέβαια υπάρχει ταυτόχρονα και ασθενοφόρο και οδηγός και βενζίνη- πράγμα σπάνιο), μοναδική λύση για την κάλυψη των αναγκών του νησιού μας είναι η δημιουργία αυτοτελούς Κέντρου Υγείας στο νησί του Πόρου (ή η ισοδύναμη αναβάθμιση των Περιφερειακών Ιατρείων), με πλήρη αυτοτελή εξοπλισμό και στελέχωση (η οποία θα μπορούσε να είναι κοινή με του Κ.Υ.Γαλατά σε ό,τι αφορά τις πλέον εξειδικευμένες ειδικότητες), το οποίο θα μπορούσε να στεγαστεί σε τμήμα του κτηρίου του Κ.Α.Π.Η., που επί χρόνια παραμένει αναξιοποίητο, συνδυάζοντας μάλιστα και τους σκοπούς της οικοδόμησής του.
Η πρόταση αυτή, καθώς και η πρόταση παραχώρησης του «κτηρίου ΠΙΚΠΑ» στον Δήμο Πόρου, η οποία είναι η μοναδική λύση για την αποκατάσταση και συντήρηση του, πρόκειται άμεσα να εισαχθούν προς συζήτηση στο ΔΣ Πόρου, οι Αποφάσεις του οποίου θα υποβληθούν στο αρμόδιο Υπουργείο.
Ο Δήμαρχος Πόρου
Ιωάννης Δημητριάδης