Latest News

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Σε αποχή οι κρατούμενοι στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού

Αποχή συσσιτίου και φαρμάκων εξήγγειλαν μέσω twitter οι κρατούμενοι στο νοσοκομείο...
φυλακών Κορυδαλλού. 
Οι κρατούμενοι διεκδικούν  με τον τρόπο αυτό καλύτερες συνθήκες διαβίωσής, τόσο στο νοσοκομείο φυλακών, όσο και στο παράρτημα για οροθετικούς στις γυναικείες φυλακές.

Οι κρατούμενοι ανακοίνωσαν την Πέμπτη την πρόθεση τους να προχωρήσουν σε αποχή, ωστόσο έπειτα από την εσπευσμένη επίσκεψη του αντιεισαγγελέα Εφετών, Νικόλαου Ποιμενίδη ο οποίος θα τους συναντήσει τη Δευτέρα, αποφάσισαν αναστολή της διαμαρτυρίας τους.

Το in.gr μίλησε με κρατούμενους και παρουσιάζει τις μαρτυρίες τους:


«Το ποτήρι ξεχείλισε. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Αθανασίου, άνοιξε ένα δήθεν παράρτημα του νοσοκομείου στις γυναικείες φυλακές για να αποσυμφορήσει  το "κολαστήριο", μεταφέροντας εκεί δεκάδες οροθετικούς. Απορούμε, όμως, γιατί το ονόμασε παράρτημα, αφού δεν υπάρχουν ούτε νοσηλευτές, ούτε γιατροί» λέει ο Ε.


«Εκεί οι κρατούμενοι-οροθετικοί είναι κλεισμένοι στα κελιά τους 14 ώρες τη μέρα, δηλαδή έχουν δικαίωμα προαυλισμού μιάμιση ώρα το πρωί και μιάμιση ώρα το απόγευμα, ενώ στον Κορυδαλλό ο προαυλισμός γίνεται από τις 8:00 το πρωί έως και τις 11:30 και από τις 15:00 μέχρι και μια ώρα πριν δύσει ο ήλιος. Δηλαδή, έχουμε να κάνουμε με φυλακή Τύπου Β’» λέει.


Από την πλευρά του,  ο Γ. προσθέτει: «Οι τουαλέτες είναι μέσα στα κελιά, κάτι που απαγορεύεται για τους οροθετικούς, αφού είναι γεμάτες μικρόβια. Με μία κουρτίνα χωρίζεται η τουαλέτα από το υπόλοιπο κελί. Είναι σαν να βάλεις στο μπάνιο σου δυο κρεβάτια και να κοιμάσαι, πώς να ζήσει ένας οροθετικός εκεί»;


Σχετικά με το νοσοκομείο φυλακών Κορυδαλλού ένας εκ των κρατουμένων τονίζει πως τίποτα δεν έχει αλλάξει στο «κολαστήριο», όπως το χαρακτηρίζει. «Το κτίριο είναι φτιαγμένο για να εξυπηρετεί 60 άτομα και αυτήν την στιγμή υπάρχουν 160 κρατούμενοι. Ακόμα περιμένουμε τους γιατρούς που είχαν ανακοινώσει ότι θα προσλάβουν. Μάλιστα, η διευθύντρια των φυλακών πληροφορούμαστε πως παρεμβαίνει στο έργο των γιατρών, επιβάλλοντας ένα κλίμα τρομοκρατίας για όσους κρατούμενους έχουν το σθένος να διαμαρτυρηθούν».


Οι κρατούμενοι επισημαίνουν πως «έχουμε ζητήσει ένα ασθενοφόρο για να μην πεθαίνουν άνθρωποι περιμένοντας το ΕΚΑΒ. Δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου στο Δελτίο Τύπου που είχε κοινοποιήσει, εξαγγελίες που έμειναν και πάλι στα λόγια».


Ειδικά για τους καρκινοπαθείς λένε ότι «πρέπει να υπάρξει επιτέλους μία μέριμνα για τους καρκινοπαθής. Ας τους αφήσουν να πεθάνουν στο σπίτι τους. Είναι απάνθρωπο να τους αποφυλακίζεις στο τελευταίο στάδιο, δηλαδή μια βδομάδα πριν πεθάνουν. Τι να βγει να κάνει αυτός ο άνθρωπος λίγες μέρες προτού πεθάνει»;