Latest News

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Πόλεμος Δούρου - Αγγελάκα για τα σκουπίδια


Πόλεμος ανακοινώσεων ξέσπασε μεταξύ της Περιφεριάρχης Αττικής Ρένας Δούρου και του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης ...
Διοίκησης Αττικής. 


Η κόντρα ξέσπασε με αφορμή τη μεταφορά μεταφορά 4.000 τόνων σκουπιδιών της Τρίπολης στο ΧΥΤΑ Φυλής. 

Ειδικότερα, την προκλητική και απαράδεκτη απόφαση των γενικών γραμματέων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Γιώργου Διδασκάλου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Μανώλη Αγγελάκα, σχετικά με τη μεταφορά 4.000 τόνων σκουπιδιών της Τρίπολης στο ΧΥΤΑ Φυλής, καταγγέλλει η Περιφέρεια Αττικής.
Πρόκειται για απόφαση που έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με την εκπεφρασμένη βούληση της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής να βάλει τέλος στο αποτυχημένο status quo διαχείρισης  σύμμεικτων απορριμμάτων με τελικό αποδέκτη τη Φυλή.
Η νέα διοίκηση του ΕΔΣΝΑ έχει υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους την αδυναμία της ΟΕΔΑ Φυλής να συνεχίσει να είναι ο αποδέκτης απορριμμάτων εκτός Αττικής. Η Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Ρένα Δούρου έχει επανειλημμένως τονίσει ότι «πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, με την επίκληση του επείγοντος, να επιβαρύνεται και άλλο η Φυλή. Η νέα περιφερειακή Αρχή Αττικής είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε αυτή την πρακτική που θέλει τη Φυλή τελικό αποδέκτη των απορριμμάτων από άλλες περιφέρειες και δήμους. Η λύση δεν θα είναι πλέον η Φυλή».
Αυτή τη σαφή βούληση,  η οποία έχει τη στήριξη των πολιτών της Αττικής, αποφάσισε να αγνοήσει προκλητικά ο διορισμένος τον Ιανουάριο του 2014 γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Μ. Αγγελάκας. Πρόκειται για τον ατυχήσαντα υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθήνας στις βουλευτικές εκλογές του 2012, ο οποίος διορίστηκε τον Αύγουστο το 2012 από τη συγκυβέρνηση στη θέση του γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και τον Ιανουάριο του 2014 στη θέση του γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Στη δε θέση του στη γενική γραμματεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου διορίστηκε με κυβερνητική απόφαση ο στενός του φίλος και συνεργάτης του, Γιώργος Διδασκάλου, αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας.
Η απόφαση των δύο διορισμένων από την προηγούμενη κυβέρνηση γγ των αποκεντρωμένων διοικήσεων Αττικής και Πελοποννήσου, συνιστά πραξικοπηματική ενέργεια, η οποία αγνοεί την απόφαση της πρόσφατα εκλεγμένης διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής. 
Απάντηση Αγγελάκα στη Ρένα Δούρου: « Αντί να μεταβιβάζει τις ευθύνες της, ας γνωστοποιήσει επιτέλους το πρόγραμμά της για την Διαχείριση των απορριμμάτων προτού τα σκουπίδια «πνίξουν» την περιφέρειά μας»

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΓΓΕΛΑΚΑ 

Αναφορικά με τις δηλώσεις της Περιφερειάρχη Αττικής κ. Δούρου (όπως δημοσιεύονται στον Τύπο) για την κοινή απόφασή των δύο Γενικών Γραμματέων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου για προσωρινή μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου Τρίπολης στο ΧΥΤΑ Φυλής, ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Μανώλης Αγγελάκας με επιστολή του επισημαίνει τα εξής:

·        Η απόφαση ελήφθη ώστε να αντιμετωπισθεί το οξύτατο πρόβλημα της μη αποκομιδής απορριμμάτων από τον Δήμο Τρίπολης (και λόγω έλλειψης χώρου ΧΥΤΑ), αφού κηρύχθηκε ο Δήμος Τρίπολης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με την 6561/2556/14.01.2015 απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κυρίου Πέτρου Τατούλη. Παρόμοιες αποφάσεις έχουν ληφθεί και το 2013 και 2014 ώστε να αποφευχθούν προβλήματα δημόσιας υγείας και εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών.
·        Η απόφαση καθορίζει μεταφορά απορριμμάτων μέχρι 4000 τόνων, καθώς προβλέπεται η μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου, για τον οποίο εκκρεμεί η έκδοση άδειας λειτουργίας.
·        Είναι προφανές ότι η απόφαση των 2 Γενικών Γραμματέων ΑΠΔ έρχεται να καλύψει ολιγωρίες και αδυναμίες στην διαχείριση των απορριμμάτων από τους αιρετούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, που επί χρόνια δεν έχουν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα. Προέχει πάνω από όλα η προάσπιση της υγείας των πολιτών, κάτι που φαίνεται ότι η κυρία Δούρου δεν αντιλαμβάνεται, καθώς φαίνεται επίσης να αγνοεί το υφιστάμενο νομικό καθεστώς.

Σχετικά με τα όσα προσβλητικά αναφέρει για το πρόσωπό του η κυρία Περιφερειάρχης, ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Μανώλης Αγγελάκας επισημαίνει: «Θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω ότι όλοι οι Γενικοί Γραμματείς της Κυβέρνησης είναι «διορισμένοι           » με βάση το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους (φαντάζομαι ότι το ίδιο θα συμβεί και με τους Γενικούς Γραμματείς της νέας Κυβέρνησης). Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν επαγγελματική πορεία και επιστημονική κατάρτιση (θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εξετάσουμε την επαγγελματική σταδιοδρομία και των δυο μας, ώστε να βγουν τα αντίστοιχα συμπεράσματα). Επίσης καλόν είναι να γνωρίζει η κυρία Δούρου ότι οι «αιρετοί» δεν είναι υπεράνω κριτικής και δεν έχουν το χαρακτηριστικό της αυθεντίας. Τέλος καλόν είναι η κυρία Δούρου να γνωστοποιήσει -επιτέλους- το πρόγραμμά της για την Διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, προτού «πνίξουν» την περιφέρειά μας και χρειαστεί να μεταφερθούν κάπου αλλού με απόφαση ενός «διορισμένου» Γενικού Γραμματέα. Χωρίς να μεταβιβάζει την ευθύνη σε άλλους. Είναι αποκλειστικά δική της».