Latest News

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Δελφίνι έφαγε πλαστικό και πέθανε...

Δελφίνι έφαγε πλαστικό και πέθανε
Με ένα κομμάτι πλαστικού, σφηνωμένο στον οισοφάγο του, εντοπίστηκε νεκρό ένα ρινοδέλφινο σε περιοχή νότια...
της Σάμου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπελάγος», επρόκειτο για ένα ενήλικο αρσενικό, μήκους τριών μέτρων που κατάπιε το κομμάτι πλαστικού, με αποτέλεσμα να πεθάνει τελικά από ασφυξία.

Όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Ινστιτούτου, «δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό καθώς και στο παρελθόν έχουν καταγραφεί παρόμοιοι θάνατοι θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών, οι οποίοι, επίσης, οφείλονταν σε ασφυξία από κατάποση πλαστικών απορριμμάτων». 

Όσον αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, σύμφωνα με τους ερευνητές του «Αρχιπελάγους», το γεγονός ότι ενώ επρόκειτο για ένα ενήλικο, έμπειρο ζώο, το οποίο διακρίνεται για την ευφυΐα και την καλή όρασή του κάτω από το νερό, για κάποιο λόγο δεν κατάφερε να ξεχωρίσει το πλαστικό κομμάτι από την τροφή του.

Το «Αρχιπέλαγος» έχει επισημάνει πολλές φορές τους κινδύνους που δημιουργούνται για τα οικοσυστήματα των θαλασσών μας και για τα σπάνια είδη που επιβιώνουν σε αυτά, από την ασυνείδητη ρίψη σκουπιδιών και πλαστικών. Ωστόσο, παρά τις εκκλήσεις του για την αντιμετώπιση της απειλής των πλαστικών, διαπιστώνει ότι δεν έχει γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος της πλαστικής ρύπανσης και των καταστροφικών συνεπειών της. 

«Εάν θέλουμε πραγματικά να σταματήσουμε αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή, απαιτείται άμεσα η λήψη δραστικών μέτρων και η υλοποίηση δράσεων. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξουν και ουσιαστικές πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες θα προβλέπουν τη σωστή διαχείριση και τον περιορισμό της χρήσης αυτού του τόσο κοινού, αλλά τόσο επικίνδυνου υλικού» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.