Latest News

Σάββατο, 3 Ιανουαρίου 2015

Μεγαλώνει ο θλιβερός κατάλογος των νεκρών: Αναγνωρίστηκε η σορός Έλληνα επιβάτη (ΒΙΝΤΕΟ)

Ταυτοποιήθηκε ακόμα ένας Έλληνας νεκρός στην τραγωδία του Norman Atlantic. Οι ιταλικές αρχές ενημέρωσαν την Αθήνα ότι ταυτοποίησαν τον τρίτο Έλληνα νεκρό, το όνομα του οποίου βρισκόταν στη λίστα...

των αγνοουμένων.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση πρόκειται για τον Γεράσιμο Καζαντζίδη, ο οποίος προστέθηκε στο θλιβερό κατάλογο των συνολικά, πλέον, έντεκα θυμάτων από το ναυτικό δυστύχημα. Οι άλλοι δύο νεκροί είναι ο Νίκος Παράσχης και ο Κώστας Κουφόπουλος, ενώ θρίλερ επικρατεί με την τύχη του Γιώργου Δούλη καθώς πλέον συγκαταλέγεται στον κατάλογο των αγνοουμένων.
Το Λιμενικό αποκαθιστά την αλήθεια στο κατηγορώ του Ιταλού καπετάνιου
Ο πλοίαρχος κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές λέγοντας πως η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που δεν απάντησε στις εκκλήσεις του για βοήθεια ενώ παράλληλα είπε πως η ΑΝΕΚ Lines υπερφόρτωσε το πλοίο. Την ίδια στιγμή, ο Ιταλός εισαγγελέας δήλωσε πως για το χάος με τις λίστες των επιβατών ευθύνεται η Ελλάδα: «η χώρα έχει ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς».
Το Λιμενικό Σώμα απάντησε δίνοντας στην δημοσιότητα έγγραφα.  Συγκεκριμένα, το Λιμενικό δημοσιοποίησε το λεπτομερές ιστορικό των αρχικών ενεργειών του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου από τη στιγμή που ενημερώθηκε για το περιστατικό εκδήλωσης πυρκαγιάς, μέχρι και τη χρονική στιγμή που κατέστη εφικτή η επικοινωνία για πρώτη φορά με τον Πλοίαρχο του Norman Atlantic, αλλά και την αλληλογραφία για τη λίστα επιβαινόντων.
Σύμφωνα με το Λιμενικό, προωθήθηκαν έγκαιρα προς την Ιταλική πλευρά (MRCC/ROME) οι καταστάσεις επιβατών και πληρώματος, όπως αυτές παρελήφθησαν από το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο της εταιρείας (Designated Person Ashore/DPA) το οποίο είναι υπεύθυνο για τις διαδικασίες ασφαλούς διαχείρισης των λειτουργιών του πλοίου.
Μάλιστα, από την αλληλογραφία φαίνεται ότι στις 11:40 το υπουργείο ενημέρωνε τις ιταλικές αρχές για την χωρητικότητα του πλοίου και τη λίστα των επιβατών.
Ιταλός εισαγγελέας: Η Ελλάδα ευθύνεται για το χάος με τις λίστες
Νωρίτερα  ο Ιταλός εισαγγελέας Έτορε Καρντινάλι ο οποίος μπήκε στο μοιραίο πλοίο, αλλά για λόγους ασφαλείας δεν κατάφερε να φτάσει στο γκαράζ -όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής- άφησε αιχμές κατά της Ελλάδας.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Καρντινάλι είπε ότι ανακτήθηκε το μαύρο κουτί του πλοίου, δεν απέκλεισε το να  υπάρχουν πτώματα στον χώρο στάθμευσης, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα για το αλαλούμ με τον αριθμό επιβαινόντων.
Το πλοίο έφτασε την Παρασκευή στο Μπρίντιζι
«Ανακτήθηκε και κατασχέθηκε το μαύρο κουτί του πλοίου, και τώρα πρόκειται να προχωρήσει η προσεκτική επεξεργασία των στοιχείων», είπε χαρακτηριστικά και σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αγνοουμένων, εκτίμησε πως σύμφωνα με την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη είναι 10, τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση, δεν ξεπερνούν τους 15.
Ο Ιταλός εισαγγελέας, ο οποίος πρόκειται να επιστρέψει το Σάββατο στο Norman Atlantic, πρόσθεσε ότι «ο επίσημος αριθμός των αγνοουμένων θα μπορέσει να δημοσιοποιηθεί όταν η Ελλάδα αποφασίσει να μας δώσει μια αξιόπιστη λίστα επιβατών», διότι «η Ελλάδα έχει ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς».
Την ίδια ώρα ο πλοίαρχος του μοιραίου πλοίου, ο Ιταλός Αρτζίλιο Τζακομάτζι, μίλησε την Παρασκευή για την τραγωδία, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Ελλάδα και στην ελληνική εταιρία ANEK Lines.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Corriere della Sera που επικαλείται δηλώσεις του, ο Τζακομάτζι ισχυρίστηκε όχι μόνο ότι η Ελλάδα δεν απάντησε στην έκκλησή του για βοήθεια, αλλά και ότι «η ευθύνη από τη μία είναι ναυτική και από την άλλη εμπορική» 
Αναφερόμενος στην ελληνική πλοιοκτήτρια εταιρία δήλωσε πως ενδέχεται η ANEK Lines να επέτρεψε να ανέβουν στο πλοίο περισσότεροι επιβάτες και οχήματα από το επιτρεπτό, τα οποία μάλιστα δεν αναφέρονταν στα απαραίτητα έγγραφα του πλοίου, παρότι από τις έως τώρα έρευνες δεν προκύπτει ότι το πλοίο ταξίδευε με υπεράριθμους επιβαίνοντες.