Latest News

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Τα μοιραία λάθη που οδήγησαν στο δυστύχημα του Norman Atlantic

norman-atlantic-navagio-570
Τη στιγμή που επικρατεί ακόμα χάος γύρω από τον αριθμό επιβαινόντων, αγνοούμενων και νεκρών στη ναυτική τραγωδία του «Norman Atlantic»,  προσπαθεί να αναλύσει τα μοιραία λάθη του πληρώματος του πλοίου, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί...
σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.
Καθυστερήσεις, παραλείψεις, αμέλεια, αστείες δικαιολογίες, σημαντικές ελλείψεις στην πυρασφάλεια και ένα πλοίο υπερφορτωμένο είναι μερικά από τα τραγικά λάθη που η ιταλική εφημερίδα καταλογίζει στο πλήρωμα του Norman Atlantic.
Η Corriere della Sera αναλύοντας τα έως τώρα δεδομένα κάνει λόγο για μοιραία λάθη του πληρώματος του πλοίου, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Η επιβεβαίωση των σφαλμάτων, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποδεικνύεται από την υπογραφή της δέσμευσης του πλοίου από τους δικαστές του Μπάρι, οι οποίοι έδωσαν εντολή να μεταφερθεί το κουφάρι του πλοίου στο λιμάνι του Μπρίντιζι, την ώρα που κατευθυνόταν ήδη προς τον Αυλώνα.
Συγκεκριμένα μιλάει για αστείες δικαιολογίες του πλοιάρχου, ο οποίος στην κατάθεση του στις αρχές είπε «έδωσα εσωτερικό συναγερμό για να μην προκληθεί πανικός», αλλά και στις ελλείψεις που παρουσιάστηκαν την πιο κρίσιμη στιγμή, όταν το Norman Atlantic εξέπνευσε σήμα κινδύνου και από την ώρα που έπρεπε να ξεκινήσει η διαδικασία διάσωσης των επιβαινόντων. Ενα από τα βασικότερα σημεία που πρέπει να ερευνηθεί είναι τα αίτια για τα οποία ο συναγερμός δεν σήμανε την ώρα της πυρκαγιάς, όπως τουλάχιστον καταγγέλλουν οι επιβαίνοντες του πλοίου.
Η ιταλική εφημερίδα μάλιστα αναφέρει πως η τραγωδία θα μπορούσε να μην είχε συμβεί ποτέ και καταγράφει τα λάθη του πληρώματος:
  • Ο συναγερμός δεν σήμανε την ώρα της πυρκαγιάς, όπως τουλάχιστον καταγγέλλουν οι επιβαίνοντες του πλοίου.
  • Ο τρόπος διαχείρισης της κρίσης από το πλήρωμα
  • Τα συστήματα πυρασφάλειας και ασφαλείας δεν δούλευαν
  • Δεν κατέστη δυνατό να πέσουν στη θάλασσα κάποιες από τις σωστικές λέμβους
  • Το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο
Τι ερευνά η εισαγγελία του Μπάρι
Παράλληλα, η ειδοποίηση που επιδόθηκε από την εισαγγελία του Μπάρι στην εταιρία Visemar di Navigazione S.R.l που ναύλωσε το οχηματαγωγό «Norman Atlantic», επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη να παραδοθεί το πλοίο ώστε να εξεταστεί «η δυναμική της πυρκαγιάς και η διαδικασία εκκένωσης που δεν επετεύχθη σε αντίθεση με αυτό που προβλέπεται».
Το παραπάνω, μάλιστα, αποδεικνύει πως η εισαγγελία του Μπάρι εκφράζει έντονες αμφιβολίες γύρω από τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης από το πλήρωμα του σκάφους, καθώς και τις δραματικές παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία.
Όπως αναφέρει η Σαρτζανίνι, δεν είναι τυχαίο ότι η ιταλική δικαιοσύνη μιλάει ρητά για την διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τον εξοπλισμό του πλοίου.
«Εκτός από τα συστήματα ασφαλείας, πρέπει να διαπιστωθούν τα αίτια για τα οποία δεν κατέστη δυνατό να πέσουν στη θάλασσα κάποιες από τις σωστικές λέμβους, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει για πολλές ώρες η εκκένωση του πλοίου και θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων ή ακόμα και προκαλώντας το θάνατο μερικών από αυτών», τονίζει το ιταλικό δημοσίευμα.
Όπως επισημαίνει, η ώρα που γυρίστηκαν τα βίντεο και τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες μπορεί να αποτελέσει κλειδί για τις έρευνες καθώς και για την ακριβή στιγμή που εξέπεμψε το σήμα κινδύνου.
Οι ιταλικές αρχές δέσμευσαν τα κινητά των επιβαινόντων
Κλειδί για τις έρευνες θα αποτελέσουν τα βίντεο των επιβατών τα οποία έχουν κατασχέσει οι ιταλικές αρχές. Συγκεκριμένα έπειτα από την καταγγελία επιβατών ότι οι άνδρες του ιταλικού Ναυτικού τους κατάσχεσαν τα κινητά τηλέφωνα, καθώς το υλικό που ενδέχεται να έχει καταγραφεί στις συσκευές πιθανόν να δώσει απαντήσεις γύρω από το περιστατικό. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα η ώρα που γυρίστηκαν τα βίντεο και τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες μπορεί να αποτελέσει κλειδί για τις έρευνες καθώς και για την ακριβή στιγμή που εξέπεμψε το σήμα κινδύνου.
Τέλος υποστηρίζει πως οι επιθεωρήσεις που γίνονται στα πλοία είναι μία παρωδία, ακόμα και μπροστά από ξεκάθαρες παραβιάσεις τα πλοία δεν σταματούν.