Latest News

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Παπαστράτος- Phlip Morris εξοπλίζουν το Λιμενικό: Ένα στα πέντε τσιγάρα διακινείται λαθραία...

Το Λιμενικό Σώμα για την καταπολέμηση λαθραίας διακίνησης καπνικών ειδών – Μνημόνιο συνεργασίας με την «Παπαστράτος Α.Β.Ε.Σ.»Τα λαθραία τσιγάρα ξεπερνούν πλέον το 20% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με τα...

τελευταία στοιχεία. 

Η μάχη ωστόσο κατά του λαθρεμπορίου τσιγάρων είναι άνιση, αφού η κρίση μαζί με την υψηλή φορολογία στα καπνικά προιόντα, ευνοούν τη ζήτηση για παράνομα τσιγάρα. Από ένα ποσοστό μόλις 3% το 2009, σήμερα το λαθρεμπόριο -λόγω της εκτίναξης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα χρόνια του μνημονίου- ανέρχεται πλέον στο 20,8% του συνόλου της κατανάλωσης καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Nielsen για το 3ο τρίμηνο του 2014.
Τα έσοδα για το οργανωμένο έγκλημα από την παράνομη διακίνηση τσιγάρων υπολογίζονται σε 200 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι καταναλώθηκαν στη χώρα μας συνολικά 3,9 δισ τσιγάρα (τέσσερις φορές περισσότερα απ’ ότι το 2009 που ανέρχονταν σε 1 δισ.) σύμφωνα με την έκθεση Sun της εταιρείας KPMG. Σωρευτικά, η εκτίναξη του λαθρεμπορίου υπολογίζεται ότι έχει στερήσει έσοδα περίπου 565 εκατ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία και χιλιάδες θέσεις εργασίας από τον κλάδο.

Από το 2012 μέχρι και σήμερα, το Λιμενικό έχει κατασχέσει 284 εκατ. τσιγάρα, αποτρέποντας τη διαφυγή εσόδων αξίας 51 εκατ. ευρώ. Ειδικά το πρώτο εξάμηνο του 2014, οι κατασχέσεις παράνομων τσιγάρων αυξήθηκαν κατά 50% έναντι του 2013, φτάνοντας σε αξία τα 231 εκατ. ευρώ έναντι 158 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

 ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ

Δωρεάν εξοπλισμό στο Λιμενικό Σώμα όπως ψηφιακές κάμερες υψηλής τεχνολογίας για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρωνπροσφέρει η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος, θυγατρική της Phlip Morris.

Αυτό προβλέπει το μνημόνιο που υπέγραψαν οι δύο πλευρές στη διάρκεια εκδήλωσης, που έγινε παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη, σχετικά με το μέχρι σήμερα έργο του Λιμενικού Σώματος στη μάχη για την καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης τσιγάρων.

Στο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν το Λιμενικό Σώμα και η Παπαστράτος, η τελευταία προβλέπεται να προσφέρει στις ελεγκτικές αρχές ψηφιακές και θερμικές κάμερες υψηλής τεχνολογίας απαραίτητες για τη θαλάσσια επιτήρηση του λαθρεμπορίου. Παράλληλα, η καπνοβιομηχανία θα παράσχει τεχνικές εκπαίδευσης στα στελέχη του Λιμενικού για τη αναγνώριση και τον εντοπισμό παραποιημένων τσιγάρων.
Σχεδόν 284 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα κατάσχεσε το λιμενικό μέσα σε δύο χρόνια
"Μόλις την περασμένη εβδομάδα τα στελέχη του Λιμενικού οδηγήθηκαν στη δεύτερη μεγαλύτερης έκτασης κατάσχεση λαθραίων τσιγάρων στην ιστορία του σώματος, καθώς εντόπισαν και κατέσχεσαν πλοίο που μετέφερε 63 εκατ. τσιγάρα", όπως ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλιτιάδης Βαρβιτσιώτης. Πρόσφατα το Λιμενικό προμηθεύτηκε οχήματα x-ray τύπου scanner που έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικά λιμάνια της χώρας, τα οποία αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου και εξόδου για την εμπορική κίνηση της χώρας.
"Συνεχίζουμε αλλά και ενισχύουμε τη συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα για ένα πρόβλημα που είναι μάστιγα για τα κρατικά έσοδα αλλά και για τον κλάδο μας , ο οποίος αποτελεί σημαντικό πυλώνα της οικονομίας αντιπροσωπεύοντας το 7% των κρατικών εσόδων και απασχολώντας πάνω από 60.000 οικογένειες", δήλωσε από την πλευρά του ο Νικήτας Θεοφιλόπουλος διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος.

Σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα των λαθραίων τσιγάρων (7 στα 10) ανήκουν στα επονομαζόμενα "illicit whites", που αποτελούν μια αναδυόμενη μορφή παράνομων καπνικών προιόντων, που παράγονται με μοναδικό στόχο την αποφυγή των φόρων και των δασμών. Ως κυριότερες μάρκες "illicit whites" εμφανίζονται οι Royal, Gold Mount, Raquel, 777 και RGD.

Μοναδική λύση για τη συγκράτηση του φαινομένου αποτελεί η μείωση της υπέρογκης φορολογίας στα καπνικά προϊόντα, όπως επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία οι καπνοβιομηχανίες. Μέχρι τότε, η νόμιμη αγορά καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα θα συνεχίσει, όπως όλα δείχνουν, να μειώνεται λόγω της αύξησης του λαθρεμπορίου τσιγάρων και χύμα καπνού, που υποκαθιστά αντίστοιχο μερίδιο της νόμιμης αγοράς. Από το 2009 μέχρι και σήμερα, η κατανάλωση νόμιμων καπνικών προϊόντων έχει μειωθεί σωρευτικά κατά 40%.