Latest News

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Καίγεται επιβατικό πλοίο ανοιχτά της Κέρκυρας: «Έλιωναν οι σόλες από τα παπούτσια μας!» [εικόνες-βίντεο]

norman-ploio-570
Θρίλερ εν πλω με πυρκαγιά που εκδηλώθηκε υπό αδιευκρίνιστη αιτία τα ξημερώματα στο γκαράζ του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Νorman Αtlantic, με...
σημαία Ιταλίας, ενώ αυτό έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών με προορισμό την Αγκόνα.
Στο πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας, επιβαίνουν 411 επιβάτες, 222 οχήματα και 55 άτομα πλήρωμα.
Σύμφωνα με στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου, η πυρκαγιά που έχει εκδηλωθεί σε ένα από τα γκαράζ είναι μεγάλη και έχει ήδη δοθεί εντολή εκκένωσης του πλοίου για λόγους ασφαλείας. Με τη βοήθεια του πληρώματος, πολλοί από τους επιβάτες έχουν αποβιβαστεί στις ναυαγοσωστικές βάρκες του Νorman Αtlantic.
To πλοίο «spirit of Piraeus» βρίσκεται δίπλα στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νorman Αtlantic». Σύμφωνα με στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ήδη από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εγκατάλειψής του, καθώς η φωτιά είναι μεγάλη.
Ήδη πολλοί από τους επιβάτες επιβιβάστηκαν με ασφάλεια στις ναυαγοσωστικές λέμβους του, που ρίχτηκαν με τη βοήθεια του πληρώματος στη θάλασσα, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει και επιβίβαση επιβατών στο πλοίο «spirit of Piraeus». Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά. Η Άννα Μισελ Ασημακοπούλου δήλωσε στον ΣΚΑΙ πως μέσα στο πλοίο βρίσκονται και δικοί της άνθρωποι.
Την όλη επιχείρηση συντονίζει το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου σε συνεργασία με την Ιταλική ακτοφυλακή. Ήδη στο σημείο βρίσκεται ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού που απογειώθηκε από τη βάση του Μαραθώνα ενώ έσπευσαν και δύο ελικόπτερα της ιταλικής ακτοφυλακής.
Αυτή τη στιγμή 150 άτομα έχουν ήδη επιβιβαστεί στη μία σωσίβια λέμβο και προσπαθούν να επιβιβαστούν στο φορτηγό πλοίο «Spirit of Piraeus», όμως οι καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν πολύ την επιχείρηση, καθώς στο σημείο πνέουν άνεμοι 8 με 10 μποφόρ, έχει κύματα 3,5 μέτρων και ρίχνει χαλάζι. 60 εξ αυτών επιβιβάστηκαν ήδη στο φορτηγό πλοίο και η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται. Σύμφωνα με το Reuters, στο πλοίο έχουν επιβιβαστεί ήδη 130 άτομα.
Στη διάσωση βοηθάει και το πλοίο Cruise Europa του ομίλου Grimaldi, που έριξε σωσίβιες λέμβους στη θάλασσα, ενώ τα επτά παραπλέοντα πλοία κάνουν κύκλους γύρω από το Norman Atlantic, για να «κόψουν» τον καιρό. Ακόμη, το πλοίο «Εύηνος» θα χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για τα ελικόπτερα, σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει διάσωση από αέρος.
Στο σημείο καταπλέουν άλλα δύο φορτηγά πλοία για να βοηθήσουν στη διάσωση και περισυλλογή των επιβατών. Παράλληλα σπεύδουν πλωτά του Λιμενικού, ενώ έχουν σηκωθεί τρία ελικόπτερα και ένα C-130. ¨Έχει δοθεί εντολή να απογειωθεί και Super Puma.
Για το συμβάν έχει ήδη ενημερωθεί ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός ΣΚΑΙ, επικαλούμενος μαρτυρίες επιβατών μέσα από το πλοίο, αναφέρουν ότι οι σωσίβιες λέμβοι δεν επαρκούν για όλους και ήδη κάποιοι έπεσαν στην θάλασσα για να σωθούν ενώ τους περισυνέλεξε ένα ιταλικό καΐκι. Επιβάτες αναφέρουν ότι η συνεννόηση είναι δύσκολη με το πλήρωμα καθώς κανένας δεν μιλάει αγγλικά ή ελληνικά ενώ ο συντονισμός του πλοίου φαίνεται να είναι προβληματικός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιβάτες επιχείρησαν να μπουν στις σωστικές λέμβους αλλά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών δεν τα κατάφεραν. Πρόβλημα υπάρχει με τη δεύτερη μεγάλη σωσίβια λέμβο, καθώς βρίσκεται από την άλλη πλευρά του πλοίου, όπου οι καπνοί που βγαίνουν από το γκαράζ είναι πολύ πυκνοί και είναι αδύνατον να πέσει η λέμβος στο νερό.