Latest News

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Αγνοείται αεροσκάφος της AirAsia με 162 επιβαίνοντες – Ο κυβερνήτης είχε ζητήσει να αλλάξει πορεία

air-asia-570
Ο πύργος ελέγχου που παρακολουθούσε την πτήση QZ8501 της αεροπορικής εταιρείας AirAsia έχασε επαφή με το αεροπλάνο στις ...
07:00 τοπική ώρα.
Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την πόλη Σουραμπάγια της Ινδονησίας, με κατεύθυνση τη Σιγκαπούρη. Η ίδια η εταιρεία έγραψε στο λογαριασμό της στο Twitter πως ο πύργος ελέγχου έχασε επαφή με το αεροσκάφος αμέσως μετά τις 07:00 τοπική. Μόλις πριν χαθεί η επαφή με τον πύργο ελέγχου, ο κυβερνήτης είχε επικοινωνήσει με τον πύργο ελέγχου και ζητούσε την άδεια να αλλάξει πορεία, επικαλούμενος τις κακές καιρικές συνθήκες.
Το αεροσκάφος μετέφερε 162 επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένων των έξι μελών του πληρώματος, αλλά και των δύο πιλότων. 
«Oι εργασίες των ομάδων διάσωσης έχουν ήδη ξεκινήσει και η AirAsia συνεργάζεται πλήρως με αυτές» ανέφερε η αεροπορική εταιρεία.
Το αεροσκάφος έχασε κάθε επαφή περίπου 200 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά από το FIR Σιγκαπούρης-Τζακάρτα. Αυτό συνέβη, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, 42 λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Σουραμπάγια. Η Σιγκαπούρη από την πλευρά της έχει ήδη κινητοποιήσει αεροπορία και ναυτικό για την τυχόν διάσωση επιβατών.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Ινδονήσιος υπουργός Μεταφορών, Χαντί Μουστοφά, ανέφερε πως το αεροπλάνο ζήτησε αλλαγή πορείας, πριν χαθεί από τα ραντάρ. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, υπενθυμίζει ότι δεν είναι δίχως σημασία η παρατήρηση πως η Σιγκαπούρη βρίσκεται στο μέσο της περιόδου των βροχών.
Το αγνοούμενο αεροσκάφος είναι ένα Airbus A320-200. Μεταφέρει 155 επιβάτες, των οποίων οι εθνικότητες είναι οι εξής: 149 Ινδονήσιοι, τρεις Κορεάτες, ένας από τη Σιγκαπούρη, ένας από τη Μαλαισία και ένας Βρετανός. Οι 138 εξ αυτών είναι ενήλικοι, 16 παιδιά και ένα βρέφος.
Το νέο περιστατικό μυστηριώδους εξαφάνισης αεροπλάνου έρχεται σχεδόν κάτι παραπάνω από οκτώ μήνες μετά την εξαφάνιση της πτήσης MH370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό.
Ο κυβερνήτης είχε ζητήσει να αλλάξει πορεία 
Η αεροπορική εταιρία AirAsia δήλωσε σήμερα ότι «ο πιλότος είχε ζητήσει να αποκλίνει από την πορεία πτήσης λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών» που επικρατούσαν, σε μήνυμα στο λογαριασμό της στο Facebook. «Η επικοινωνία με το αεροσκάφος χάθηκε ενώ ήταν ακόμα υπό τον έλεγχο των ινδονησιακών Αρχών εναέριας κυκλοφορίας», πρόσθεσε η AirAsia.
Το αεροσκάφος πετούσε σε ύψος 32.000 ποδών όταν ο πιλότος ζήτησε να «αποκλίνει» από την πορεία πτήσης ώστε το αεροπλάνο να πετάξει σε ύψος 38.000 ποδών για να αποφύγει τα σύννεφα και τις κακές καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με την αεροπορική εταιρία.