Latest News

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

"Εθελοντής" με 14.500 ευρώ στο Δήμο Πειραιά!


Ανάργυρος εθελοντής ή εθελοντής ανάργυρος; Το ερώτημα αυτό δεν είναι ρητορικό, αλλά τίθεται δημόσια και μάλλον χρειάζεται κάποιος από την ΚΟΔΕΠ ή το Δήμο Πειραιά να δώσει...

πειστική απάντηση.


Ο δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής του συνδυασμού "Πειραιά Όλοι Μαζί" Αντώνης Καλογερόγιαννης σημειώνει τα εξής: 
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ = η οργανωμένη προσφορά υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο χωρίς την απαίτηση ανταλλάγματος (Μπαμπινιώτης Γ., Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, 2005)



Δυστυχώς, στο Δήμο Πειραιά εξακολουθούν να αγνοούν την πραγματική σημασία των λέξεων και συνεχίζουν , σε κάποιους τομείς , να πράττουν όπως ακριβώς και η προηγούμενη δημοτική αρχή !

Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΟ.Δ.Ε.Π. ενεκρίθη από το Δ.Σ. η υπογραφή σύμβασης παροχής υπηρεσιών για την οργάνωση και λειτουργία του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Πειραιά . Και μάλιστα με το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 14.500 € περίπου ετησίως. Ακολουθείται η ίδια τακτική που ξεκίνησε εδώ και 2 – 3 χρόνια. Τι κι αν άλλαξε ο Δήμαρχος, τι κι αν έφυγαν κάποιοι αιρετοί κι ήρθαν κάποιοι άλλοι. Κάποιοι μένουν …… ζούν και βασιλεύουν.


Ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Καλογερόγιαννης και επικεφαλής του συνδυασμού «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» δεν συμφώνησε με την σύναψη σύμβασης και την πληρωμή του ποσού αυτού. Υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε προσφορά πρέπει να είναι άνευ οποιουδήποτε ανταλλάγματος , πόσο δε μάλλον όταν πρόκειται για τον …… αρχι εθελοντή…….. του Δήμου μας ! Είναι κατανοητό ότι ήδη έχουν αρχίσει δράσεις εθελοντικής προσφοράς στο Δήμο μας ( όπως είναι το πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας των παιδιών ) και υπάρχει η πιθανότητα, αν δεν ανανεωθεί η υπάρχουσα σύμβαση, να διαταραχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία. Άραγε, οι καθηγητές που προσφέρουν την εργασία τους για την ενισχυτική διδασκαλία των παιδιών αμείβονται ; Όχι βέβαια. Προσφέρουν και δεν αμείβονται αλλά οργανώνονται και λειτουργούν υπό τις οδηγίες κάποιου που «εθελοντικά αμείβεται» και μάλιστα με το ποσό των 14.500 € το χρόνο ! Πόσο υποκριτικό μπορεί να ακούγεται αυτό ; Πόσο χάνει την σημασία της η λέξη του εθελοντισμού ; 

Η πιθανότητα διακοπής της εκπαιδευτικής διαδικασίας , δεν αποτελεί λόγο και αιτία για να συνεχιστεί μια τακτική που δεν ωφελεί κανέναν, δεν αποτελεί λόγο και αιτία για να συνεχίσουμε να αγνοούμε την πραγματική έννοια του εθελοντή ο οποίος πρέπει να είναι ανάργυρος στην πράξη κι όχι μόνο κατ΄όνομα !
Προτάθηκε από τον κο Αντώνη Καλογερόγιαννη, η άμεση στελέχωση του γραφείου εθελοντισμού από υπαλλήλους του Δήμου Πειραιά και της ΚΟ.Δ.Ε.Π. , ( οι οποίοι έτσι κι αλλιώς αμείβονται ως δημοτικοί υπάλληλοι ) χωρίς την μεσολάβηση ιδιωτών οι οποίοι «πουλάνε οργάνωση και εμπειρία» στον εθελοντισμό εισπράττοντας χρήματα και οι οποίοι είχαν και παλαιότερα απασχολήσει τον Δήμο μας με «ανύπαρκτες» οργανώσεις ΜΚΟ .

Οι τομές και οι μεγάλες αλλαγές πρέπει να γίνονται με αποφασιστικότητα και άμεση αντίδραση , δίχως να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος για κανέναν. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή ( ήπιας αντίδρασης ή σταδιακής προσαρμογής ) απλά διαιωνίζει το πρόβλημα και μεγαλώνει την παθογένεια στο δημόσιο βίο της χώρας. Κι όπως λέει και η παροιμία « Δεν κάνεις ομελέτα αν δεν σπάσεις αυγά ».

Καιρός είναι να αφήσουμε για λίγο τον καναπέ μας, να ξεβολευτούμε, να ανασηκώσουμε τα μανίκια και να κάνουμε το αυτονόητο: να συμμετέχουμε, να προσφέρουμε, να ευαισθητοποιηθούμε και με την σειρά μας να ευαισθητοποιήσουμε τους γύρω μας. Κάθε ένας από εμάς μπορεί να γίνει εθελοντής.


Αντώνης Αχιλ. Καλογερόγιαννης

Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά 
Επικεφαλής Συνδυασμού «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ»
Μέλος Δ.Σ. ΚΟ.Δ.Ε.Π. Προς ενημέρωση σας, το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ, που στεγάζεται στο ισόγειο του κτιρίου της ΚΟ.Δ.Ε.Π., επαναλειτουργείκαι διαθέτει εντελώς δωρεάν φάρμακα σε άπορους, άστεγους και ανασφάλιστους πολίτες με την πραγματικά ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ προσφορά φαρμακοποιών της πόλης του Πειραιά, οι οποίοι είναι πραγματικά ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ και με την πραγματικά ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ συνεισφορά και βοήθεια στην οργάνωση από τον Δημοτικό Σύμβουλο και οδοντίατρο Αντώνη Αχιλ. Καλογερόγιαννη ( κάθε Δευτέρα – Τετάρτη και Παρασκευή και ώρες 10:00 – 13:00 ) αλλά και με την συμπαράσταση και βοήθεια και συνεισφορά των εργαζομένων στην Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά . ( ΚΟ.Δ.Ε.Π. )