Latest News

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Οδηγός για τους καταναλωτές: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις εκπτώσεις του Νοεμβρίου |

Οδηγίες στους καταναλωτές δίνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) για την ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο από 1 έως 10 Νοεμβρίου με τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 2 Νοεμβρίου να...
είναι προαιρετική.
Στην ανακοίνωση η ΕΣΕΕ σημειώνεται  ότι, σύμφωνα με τον νόμο, η πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές, δηλαδή οι εκπτώσεις, επιτρέπονται τέσσερις φορές τον χρόνο, δύο με τις τακτικές εκπτώσεις, από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου και του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και του Αυγούστου αντίστοιχα, αλλά και δύο με τις ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Πώς πρέπει να αναγράφονται οι τιμές και τα ποσοτά της έκπτωσης
Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, σημειώνει η ΕΣΕΕ, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο προσφορών επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνον η ευκρινής αναγραφή της παλαιάς και της νέας τιμής των αγαθών ή των υπηρεσιών. Σύμφωνα με τη διατύπωση του ισχύοντος νόμου, η χρησιμοποίηση ποσοστού επιτρέπεται για τις εκπτώσεις και απαγορεύεται τόσο για τις προσφορές όσο και για τις προωθητικές ενέργειες.
Τι ισχύει για την Κυριακή
Οσο για την προαιρετική λειτουργία της Κυριακής, η ΕΣΕΕ ξεκαθαρίζει ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα, όλα τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν τη συγκεκριμένη Κυριακή, από τις 11.00 έως τις 20.00 (παρ. 1 άρθρου 23 ν. 2224/1994).
Ποια τα πρόστιμα για τους παραβάτες
Σύμφωνα με το ν. 4177/2013 (άρθρο 21), σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Στην περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Αρμόδιες ελεγκτικές αρχές σύμφωνα με το νόμο είναι:
α) Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
β) Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
γ) Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
δ) Οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειών.
στ) Οι Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος, στη ζώνη δικαιοδοσίας τους.
Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης («κρατικός περιφερειάρχης»), όπου διαπιστώνεται η παράβαση. Οι αρχές αυτές ελέγχουν την εφαρμογή τόσο της νομοθεσίας για τις εκπτώσεις και προσφορές όσο και αυτής που αφορά στις Κυριακές.