Latest News

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Ποιον προτείνει ο Σταύρος Θεοδωράκης για πρόεδρο της Δημοκρατίας

8eodwrakhs-s-thumb-largeΟ Σταύρος Θεοδωράκης καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς να τολμήσουν και να μη συμβιβαστούν με μετριότητες και προτείνει ως επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον...
συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο.


Σε συνέντευξη του, ο επικεφαλής του «Ποταμιού» προαναγγέλλει επίσης ότι στις 21 Σεπτεμβρίου θα εξειδικεύσει τις βασικές προτάσεις του κόμματός του και τονίζει ότι ένας όρος που θα έθετε για να μετέχει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση είναι οι υπουργοί να έχουν κολλήσει ένσημα εκτός πολιτικής.
Ακόμη ανεβάζει τον πήχυ της επιτυχίας του «Ποταμιού» στο 6,6% που πήρε στις ευρωεκλογές, ενώ για το σενάριο μιας συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ λέει απλά ότι δεν έχει καμία διάθεση να πυροβολεί μαζί με τον κ. Καμμένο ψεκαστικά αεροπλάνα…
Ποιο συγκεκριμένα, ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις περί της ανάγκης να σωθεί η χώρα υπογράμμισε:
«Αν λέγαμε ότι είμαστε φιλελεύθεροι ή σοσιαλιστές, θα μας έβαζαν σε ένα κουτάκι και θα ησύχαζαν. Τα κόμματα εξουσίας που έχουν ταμπέλα, δεν έχουν θέσεις ή αυτές που έχουν είναι αστείες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει με ένα άρθρο και ένα νόμο θα διαγράψει τα μνημόνια, τον ΕΝΦΙΑ, τη φτώχεια και την ανεργία. Και ο πρωθυπουργός ζήλεψε και είπε και αυτός στη Θεσσαλονίκη ότι θα πατάς ένα κουμπί και θα παίρνεις σύνταξη.
Το «Ποτάμι» δεν έχει πει ποτέ τέτοιες τερατολογίες. Αντιθέτως από την πρώτη στιγμή έδωσε μια ταυτότητα χωρίς αριστερίστικες εξυπνάδες και χωρίς λαϊκισμούς. Θα ήταν εύκολο να βγούμε ως κόμμα διαμαρτυρίας και να βρίζουμε τους πάντες, υποσχόμενοι τα πάντα, να γίνω ο Πέπε Γκρίλο της Ελλάδας.
Αντίθετα ταχθήκαμε από την πρώτη στιγμή με την Ευρώπη, τη λογική, την πρόοδο, υποστηρίζοντας συγκεκριμένες προτάσεις για όλα αυτά που τα κόμματα λένε στρογγυλεμένες μεγαλοστομίες».
Σχετικά με τις εξαγγελίες Τσίπρα για την αποκατάσταση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ ο Θεοδωράκης δήλωσε:
«Γιατί 751 κι όχι 951 για να καλύψουμε και τις απώλειες των τελευταίων ετών; Αν είναι να δώσεις, δώσε με την ψυχή σου. Κοιτάξτε και για να σοβαρευτούμε. Ούτε και εμείς πιστεύουμε ότι η χώρα πρέπει να γίνει “εργοτάξιο χαμηλού κόστους”.
Η προτεραιότητα όμως και αυτό που θα φέρει άμεσο κέρδος στην κοινωνία, είναι να καταστούν η φοροδιαφυγή και η “μαύρη” εργασία “θανάσιμο αμάρτημα”. Να κάνουμε τη νομιμότητα πολύ πιο συμφέρουσα από την παρανομία.
Και να προσθέσουμε θέσεις εργασίας. Το 95% των επιχειρήσεων στη χώρα απασχολούν 1-10 εργαζόμενους. Το 70% και πλέον των εργαζομένων δουλεύουν σε αυτές τις επιχειρήσεις. Είναι το “μεγάλο κεφάλαιο” οι επιχειρήσεις αυτές;
Αν προσθέταμε από ένα εργαζόμενο σε αυτές τις επιχειρήσεις, αν έβρισκαν δουλειά 1.000.000 πολίτες με έστω 600 ευρώ τον μήνα θα είχαμε επιπλέον εισοδήματα 8 δισ ευρώ τον χρόνο από τα οποία τα μισά θα ήταν κρατικά – ασφαλιστικά έσοδα και τα μισά εισοδήματα. Μιλάμε περίπου για το 4% του ΑΕΠ.
Όσο για την πρόταση του για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε:
«(Προτείνω) τον Νίκο Αλιβιζάτο. Είναι κορυφαίος συνταγματολόγος, κοσμοπολίτης και τολμηρός υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακριβώς με τα ίδια κριτήρια θα μπορούσα να προτείνω και τον Σταύρο Τσακυράκη, αλλά επειδή μου έκανε την τιμή να συμμετέχει στο ευρωψηφοδέλτιο του «Ποταμιού» δεν θέλω να φανεί ότι προτείνω έναν «δικό μας».