Latest News

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Έλεγχοι -παρωδία στα πλοία της Αδριατικής


Ελέγχους -παρωδία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) σε επιλεγμένα πλοία στη γραμμή της Αδριατικής καταγγέλλει η...

Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).

Σε ανακοίνωση της η ΠΕΝΕΝ σημειώνει τα εξής:  

"Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ όλο το τελευταίο διάστημα έχει αναδείξει το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει τον Ναυτεργατικό κόσμο της χώρας μας.
Επανειλημμένα έχει προβάλει ως μοναδική διέξοδο για να αντιμετωπισθεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα την κατάργηση των εγκριτικών πράξεων στα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας μέσω των οποίων όλες οι κυβερνήσεις και οι Υπουργοί Ε.Ν τα τελευταία χρόνια έχουν μειώσει διαδοχικά πάνω από 10 φορές τις οργανικές συνθέσεις με σκοπό να μειωθεί το κόστος εργασίας για το εφοπλιστικό κεφάλαιο και να καταστεί πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό πλοίο στον διεθνή ανταγωνισμό σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους.
Αυτή ήταν και είναι και η κυριότερη αιτία της αλματώδικης αύξησης της ανεργίας στον χώρο της Ναυτικής εργασίας όλα τα τελευταία χρόνια η οποία έχει πάρει μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα.
Είναι επίσης η καταστροφική πολιτική της συγκυβέρνησης που κατήργησε το καμποτάζ στην κρουαζιερόπλοιο ναυτιλία με αποτέλεσμα να απωλεσθούν και οι θέσεις εργασίας στην κατηγορία αυτή και ταυτόχρονα να αφανισθούν πλήρως οι έλληνες Ναυτεργάτες.
Παράλληλα τα μέτρα που λήφθηκαν με τον νόμο 4150/2013 για την μείωση των θέσεων εργασίας στην Ακτοπλοΐα και στα Ε/Γ-Ο/Γ διεθνών γραμμών συρρίκνωσαν δραματικά την απασχόληση των ελλήνων Ναυτεργατών καθώς επίσης οι νέες μειώσεις των θέσεων εργασίας που έγιναν πρόσφατα (Απρίλης 2014 – Νόμος 4256/2014) στα μικρά τουριστικά σκάφη επαγγελματικά και ιδιωτικά.
Αναφορικά με τα προβλήματα των Ναυτεργατών στην γραμμή της Αδριατικής, έχουμε επισημάνει ότι με την είσοδο του ομίλουGRIMALDI στην γραμμή αυτή, η πολιτική που καθορίστηκε στην Αθήνα στις 2-3/10/1995 έχει στην κυριολεξία παραβιασθεί και έχει γίνει κουρελόχαρτο με την απόλυτη ευθύνη της ηγεσίας της ΠΝΟ (Γ.Γ ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς), η οποία ουδόλως αντέδρασε, ουδόλως είδε τον κίνδυνο ότι η επάνδρωση αυτών των πλοίων θα οδηγούσε σε αθέμιτο ανταγωνισμό και ότι αργά ή γρήγορα και οι άλλες εταιρίες θα απαιτούσαν ανάλογες ρυθμίσεις – στην οργανική σύνθεση – με αποτέλεσμα οι θέσεις εργασίας των ελλήνων να μειωθούν πολύ περισσότερο από τα ισχύοντα του Π.Δ 177/74 και των ειδικών συνθέσεων που είχαν διαμορφωθεί στην γραμμή αυτή.
Δυστυχώς οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού και κομματικού συνδικαλισμού συνειδητά εθελοτυφλούσαν και παρέκαμπταν τις έντονες αντιδράσεις της ΠΕΝΕΝ για οργάνωση και συνδικαλιστική δράση ώστε όλα τα πλοία (περιλαμβανομένου και του GRIMALDIνα έχουν ενιαία οργανική σύνθεση, ελληνική ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση στο ΝΑΤ. Το ίδιο έπραξαν οι δυνάμεις αυτές και στην αρχή της φετινής τουριστικής περιόδου όπου παρουσιάσθηκαν 3 πλοία τα οποία δρομολογήθηκαν στην ίδια γραμμή με ανασφάλιστους Ναυτεργάτες χωρίς ελληνική ΣΣΕ και εφαρμόζονταν στην επάνδρωση τα ισχύοντα της σημαίας που φέρουν τα πλοία.
Οι ίδιες δυνάμεις βγήκαν από τον λήθαργο που βρίσκονταν όλο το καλοκαίρι και στο τέλος της σεζόν αποφάσισαν με τον ΥΝΑ Μ. Βαρβιτσιώτη να κάνουν ελέγχους στην γραμμή Πάτρας – Ιταλίας ….
Θα περίμενε κανείς έστω και αργά ή καθυστερημένα ότι ο έλεγχος θα ξεκινούσε από τα ανασφάλιστα πλοία στα οποία  οργιάζει η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, είναι επανδρωμένα με ελάχιστους Έλληνες (π.χ. το Ε/Γ-Ο/Γ  HORIZON έχει μόνο 9 Έλληνες!!!), δεν εφαρμόζεται η ελληνική ΣΣΕ και φυσικά είναι όλοι οι Ναυτεργάτες ανασφάλιστοι!!!
Παρ’ ότι γνωρίζουν ότι τα πλοία αυτά θα λειτουργήσουν μόνο για την θερινή περίοδο επιμένουν στην ανεξήγητη και παράδοξη άρνησή τους για οποιαδήποτε μορφή κινητοποίησης στα συγκεκριμένα πλοία.  
Οι δυνάμεις του κομματικού συνδικαλισμού στην έντονη και επίμονη απαίτηση της ΠΕΝΕΝ για συνδικαλιστική παρέμβασηαναμασούσαν επιχειρήματα όπως ότι η ΠΕΜΕΝ δεν έχει ανέργους να κινητοποιήσει……. ή ότι οι δυνάμεις τους το καλοκαίρι είναι σε διακοπές και άλλα φαιδρά ψευτοεπιχειρήματα τα οποία τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα και τους γελοιοποιούν πλήρως τόσο στον Ναυτεργατικό κόσμο και περισσότερο στους ανέργους που με καθημερινό άγχος και αγωνία αναζητούν εργασία!!!
Τελικά οι δυνάμεις της ΠΝΟ (πλην της ΠΕΝΕΝ) αποφάσισαν στο τέλος του καλοκαιριού να κάνουν κοινό ταξίδι με κλιμάκιο του ΥΝΑ για να ελέγξουν τα ωράρια εργασίας σε δύο πλοία ελληνικής σημαίας στα οποία δεν περιλαμβάνονται πλοία ανασφάλιστα ή αυτά του ομίλου GRIMALDI που καταφανέστατα παραβιάζουν τις βασικές αρχές της ITF με την πολιτική των Αθηνών όπως αυτή αποφασίστηκε το 1995.
Περαιτέρω έλεγχος δεν θα υπάρξει σε αυτήν την φάση διότι το ΥΝΑ δεν εξασφάλισε κονδύλια για το κλιμάκιο των λιμενικών για την συνέχιση του ελέγχου σε άλλα πλοία……..
Εάν επρόκειτο για τους εφοπλιστές θα μπορούσε να εξασφαλίσει εκατομμύρια ευρώ όπως συμβαίνει με την διατήρηση των Προξενικών Λιμεναρχείων στο εξωτερικό ή με τις δεκάδες αντιπροσωπίες που εκπροσωπούν το ΥΝΑ σε IMO – ILO κ.λπ.
Μετά από αυτό το γεγονός θεωρούμε ότι η συμμετοχή μας στον «έλεγχο παρωδία» μας καθιστά συνυπεύθυνους απέναντι στον Ναυτεργατικό κόσμο, πρόκειται για μια κίνηση κοροϊδίας και εμπαιγμού την οποία οφείλουμε όχι μόνο να μην την νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας αλλά την καταδικάζουμε απερίφραστα.
Καλούμε τους Ναυτεργάτες και τους ανέργους να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα…….

Με εντολή Διοίκησης
Ο Πρόεδρος                                                                   Ο Γεν. Γραμματέας
                                    Νταλακογεώργος Αντώνης                                             Κροκίδης Νικόλαος

Υ.Γ: Αναφορικά με τον έλεγχο του κλιμακίου στα πλοία που επισκέφθηκαν δεν θα πούμε ότι ανακάλυψαν την Αμερική εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει υπερεργασία, απλήρωτες υπερωρίες και εντατικοποίηση της δουλειάς. Το φαινόμενο αυτό το έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει και αφορά την συντριπτική πλειοψηφία των Επιβατηγών και Ακτοπλοϊκών πλοίων την θερινή σαιζόν καθώς και όλα τα πλοία που εκτελούν δρομολόγια άγονης γραμμής σε ετήσια βάση.   
Σχετικά με τις δυνάμεις του κομματικού συνδικαλισμού (Προεδρεία των Σωματείων ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ) αυτοί αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στο κλιμάκιο με τον ισχυρισμό ότι δεν υφίσταται μείωση του προσωπικού τους από τις Υπουργικές αποφάσεις με βάση τον νόμο 4150/2013, όμως η αλήθεια είναι διαφορετική και αυτή είναι ότι στο μηχανοστάσιο υπάρχει μείωση ενός Γ΄ Μηχανικού ενώ δεν υπάρχει καθόλου η ειδικότητα του καθαριστή Μηχανοστασίου!!"