Latest News

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Κλείνουν Δαφνί και Δρομοκαΐτειο...

Magnify ImageΤέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να αποφασιστεί που θα μεταστεγαστούν τα 15 ψυχιατρικά τμήματα των ψυχιατρικών νοσοκομείων Δαφνί - Δρομοκαΐτειο που αναμένεται να κλείσουν εντός...
της χρονιάς.   
Τα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Υγείας ξεκινούν επισκέψεις στα γενικά νοσοκομεία της Αττικής προκειμένου να γίνει η επιλογή αυτών που θα στεγάσουν τα τμήματα.  
 Όπως αναφέρεται και στο ρεπορτάζ της Καθημερινής από τη διοίκηση των δύο ψυχιατρικών νοσοκομείων γίνεται ξεκάθαρο ότι η μεταφορά των κλινικών δεν πρόκειται να θίξει τους εργαζομένους. Ο διοικητής του ΨΝΑ-Δαφνίου και εθνικός εκπρόσωπος Ελλάδος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, Π. Θεοδωράκης, υπογράμμισε στις δηλώσεις του πως: «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία κινητικότητα, καμία διαθεσιμότητα, καμία απόλυση για το προσωπικό των κλινικών, το οποίο θα μεταφερθεί ως έχει στους νέους χώρους».   H χθεσινή συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο ΨΝΑ-Δαφνί υπό τον κ. Θεοδωράκη και με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Υγείας και του νοσοκομείου, οριοθέτησε τον «οδικό χάρτη» που θα ακολουθηθεί, προκειμένου έως τις 30 Ιουνίου 2015, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας, το Δαφνί «να μην υπάρχει».   Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Θεοδωράκης, συνολικά, η «δύναμη» ασθενών του Δαφνίου ήταν χθες 1.100 άτομα εκ των οποίων περίπου 700 φιλοξενούνται σε δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στην κοινότητα (ξενώνες, προστατευόμενα διαμερίσματα κ.ά). Εως το τέλος του 2014 οι 98 ασθενείς που σήμερα νοσηλεύονται στα Τμήματα Χρόνιων Περιστατικών του Δαφνίου θα μεταφερθούν σε δομές της κοινότητας. Από τους 261 ασθενείς που νοσηλεύονταν χθες στα ψυχιατρικά τμήματα οξέων περιστατικών οι 54 αφορούν άτομα που έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση, πολύ συχνά για φόνους, κι έχουν το «ακαταλόγιστο» (άρθρο 69). Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών, που υπό τις σημερινές συνθήκες νοσηλεύονται ακόμα και δίπλα σε άτομα με κατάθλιψη, αναμένεται να αναπτυχθούν εξειδικευμένα ψυχο-ιατροδικαστικά τμήματα.   Προς το παρόν δεν έχει οριστικοποιηθεί πού θα δημιουργηθούν αυτά αν και θεωρείται βέβαιο πως δεν θα είναι σε γενικά νοσοκομεία.