Latest News

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

40 βαθμοί...λιώνει το κορμί - Η λύση είναι μία πάμε παραλία!

Ζέστη κι όποιος αντέξει σήμερα! Είναι η πιο ζεστή μέρα με τον υδράργυρο να δείχνει στους 39 βαθμούς, σύμφωνα με...
την ΕΜΥ. 
Ποιες είναι οι οδηγίες προφύλαξης από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ποιες είναι οι κλιματιζόμενες αίθουσες στον Δήμο Αθηναίων.


Σήμερα εκτιμάται να είναι η πιο ζεστή μέρα της εβδομάδας στην κεντρική Ελλάδα, καθώς ο υδράργυρος θα αγγίζει τους 38 βαθμούς και ίσως τοπικά τους 39. Στην Αθήνα το θερμόμετρο αναμένεται να φτάσει τους 38 βαθμούς. Σταδιακά η θερμοκρασία θα υποχωρήσει την Παρασκευή από τα βόρεια και τα ηπειρωτικά, προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία . Πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα βόρεια ορεινά. Άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις στα νότια πελάγη πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.

Αναλυτικά η πρόγνωση

Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 38 βαθμούς Κελσίου στην Αττική και στα παραθαλάσσια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Βαθμιαία θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές το απόγευμα, ενώ θα πνέουν δυτικοί και βορειοδυτικοί άνεμοι 3 με 5 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη τους 32 βαθμούς Κελσίου θα δείξει το θερμόμετρο, ενώ θα σημειωθούν αραιές νεφώσεις που τις απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν όποτε ενδέχεται να εκδηλωθούν πρόσκαιροι βροχές στα ορεινά. Ασθενείς και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα είναι άνεμοι, νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη θα σημειωθούν αραιές νεφώσεις, που θα πυκνώσουν κυρίως τις απογευματινές ώρες όποτε ενδέχεται να εκδηλωθούν πρόσκαιρες μπόρες στα ορεινά. Θα πνέουν δυτικοί και νοτιοδυτικοί άνεμοι 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Στα Νησιά Ιονίου, στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησος ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Αραιές νεφώσεις στο Ιόνιο, την Ήπειρο και την δυτική Στερεά που κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα είναι πιο πυκνές. Οι άνεμοι στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές από νότιες διευθύνσεις με την ιδία ένταση. Ο υδράργυρος θα φτάσει τους 35 βαθμούς και στο Ιόνιο και την Ήπειρο η μεγίστη θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Οδηγίες προφύλαξης από τον καύσωνα

Η αποφυγή της ηλιοθεραπείας και της βαριάς σωματικής εργασίας και άσκησης, καθώς και τα ελαφρά γεύματα είναι τα κυριότερα μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα που θα πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες.

Όπως αναφέρεται στις οδηγίες που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία και τη βαριά σωματική εργασία, να προτιμούν ελαφριά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα, να φορούν καπέλο, να τρέφονται με ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά, να πίνουν άφθονα υγρά και να αποφεύγουν τα οινοπνευματώδη ποτά.

Συνίστανται, επίσης, πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως και η χρήση σκουρόχρωμων γυαλιών που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου.

Τέλος τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα γιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, ενώ όσοι παίρνουν φάρμακα θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους αν θα πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία. Ειδικά μέτρα προφύλαξης θα πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία των βρεφών, των παιδιών και των ηλικιωμένων.