Latest News

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Πως πέρασε το πολυνομοσχέδιο από την Βουλή

Με ηχηρές διαφοροποιήσεις (Γ. Παπανδρέου, Νικ. Κακλαμάνη και Απ. Κακλαμάνη) πέρασε κατ' πλειοψηφία το πολυνομοσχέδιο, 
από την Ολομέλεια...
της Βουλής. 
Σε ονομαστική ψηφοφορία, κατόπιν αιτήματος του
ΣΥΡΙΖΑ, τέθηκαν τα δύο εκ των τριών άρθρων από τα οποία αποτελείται το πολυνομοσχέδιο και συγκεκριμένα το άρθρο 1 που αφορά την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, καθώς και το άρθρο 2 για τις τράπεζες. Το άρθρο 3 αφορά φορολογικές διατάξεις.

Σε σύνολο 288 παρόντων βουλευτών, το άρθρο 1 υπερψηφίστηκε από 152 βουλευτές, ενώ καταψηφίστηκε από 135. «Παρών» δήλωσε ένας βουλευτής (Ν.Κακλαμάνης). Το άρθρο 2 υπερψηφίστηκε από 151 βουλευτές, ενώ καταψηφίστηκε από 136 βουλευτές. «Παρών» δήλωσε ένας βουλευτής (Απ.Κακλαμάνης).


Ο πρώην πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου καταψήφισε το άρθρο 2 για τις τράπεζες.


«Παρών» στο άρθρο 1 δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ ψήφισε «ναι» στο άρθρο 2. Αντίθετα, «ναι» στο άρθρο 1 ψήφισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και «παρών» δήλωσε στο άρθρο 2.


Υπέρ του πολυνομοσχεδίου ψήφισε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρ. Λοβέδος, ενώ κατά ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ, η ΧΑ και οι περισσότεροι από τους ανεξάρτητους βουλευτές.


Από την ψηφοφορία απουσίασαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Γρ.Ψαριανός και Β.Οικονόμου, κάτι που ερμηνεύθηκε ως διαφοροποίηση από τη στάση του κόμματος, που καταψήφισε το πολυνομοσχέδιο.


Από τη διαδικασία απουσίαζαν επίσης οι βουλευτές Ανδρ.Ψυχάρης και Αντζ.Γκερέκου, οι οποίοι ενημέρωσαν το Σώμα ότι θα υπερψήφιζαν το νομοσχέδιο.