Latest News

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Ήρθε η εποχή των Μαυρογυαλούρων...

Αν και ακόμα υποτίθεται ότι δεν έχει ανακοινωθεί και επισήμως η υποψηφιότητά του, ωστόσο επί της ουσίας έχει αρχίσει εδώ και καιρό τον προεκλογικό...
αγώνα του.  
«Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί ομιλητές,
Η σημερινή ημέρα είναι μέρα γιορτής για τον Πειραιά. Είναι μέρα νίκης απέναντι σ’ αυτό που χαρακτηρίζει την οπισθοδρόμηση της Ελλάδος, την ηττοπάθεια και την μοιρολατρία. Αυτό είναι νομίζω που πρέπει να νικήσουμε για να φύγει ο Πειραιάς και η Ελλάδα ολόκληρη μπροστά. Το έχω πει και άλλες φορές, θα το επαναλάβω και σήμερα. Η ηττοπάθεια είναι χειρότερη από την ήττα, γιατί ηττοπάθεια σημαίνει ότι αποδέχομαι την ήττα και δεν δίνω μάχη. Σηκώνω τα χέρια ψηλά. Η ήττα τουλάχιστον προϋποθέτει μάχη. Εμείς είμαστε εδώ για να δώσουμε μάχη και να μην πάμε στην ήττα, να πάμε στην νίκη.
Είναι μέρα που ο Πειραιάς δίνει σάρκα και οστά σε ένα όνειρο πολλών γενεών, σε ένα όνειρο όμως που ήταν σε λανθάνουσα κατάσταση, εν υπνώσει θα έλεγα.
Σήμερα «κουρδίζουμε» το όνειρο ώστε να κτυπήσει, σύντομα, ξανά το παλιό ρολόι του Πειραιά και θα κτυπήσει. Στην ώρα του.

Χαίρομαι, γιατί σήμερα έχουμε μαζί μας ξεχωριστούς ανθρώπους, ο καθένας στο χώρο του, ανθρώπους που είναι πρωτοπόροι, είναι οι συμμέτοχοι στον αγώνα που κάνουμε να δώσουμε πίσω στον Πειραιά την Ιστορία του.
Γιατί πόλη χωρίς Ιστορία είναι πόλη φάντασμα. Είναι πόλη χωρίς περιεχόμενο.
Επιτρέψτε μου να πω: ο Πειραιάς χωρίς πολιτισμό δεν είναι Πειραιάς.
Ο Πειραιάς θέλει και μπορεί να διώξει τα φαντάσματα του χθες που τον κράτησαν αγκυλωμένο πίσω. Πιστεύουμε ότι οι πόλεις ζουν και προχωρούν έχοντας ταυτότητα. Για χρόνια η πόλη μας είχε χάσει την ταυτότητά της. Βήμα-Βήμα, αλλά με γρήγορο βηματισμό, της ξαναδίνουμε την ταυτότητά της.
Το Δημοτικό μας Θέατρο, αυτό το αριστούργημα, αυτό το μοναδικό σε όλη την Ευρώπη λειτουργεί πλέον. Δεν θα λειτουργήσει, δεν μετατίθεται για το μέλλον επειδή υπήρξαν δυσκολίες, τις ξεπεράσαμε, τις νικήσαμε. Το Βεάκειο, η Κανθάρου, η Δημοτική μας Πινακοθήκη, η Βιβλιοθήκη μας, το Αρχαιολογικό Μουσείο – ένα από τα καλύτερα  της χώρας και της Ευρώπης – αποτελούν ήδη σημεία αναφοράς.
Το ίδιο πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει το ρολόι μας. Όχι μόνο γιατί θα το ξανακτίσουμε εκεί που ήταν, ακριβώς εκεί και όπως ήταν, αλλά γιατί θα σηματοδοτεί τη νέα ανάπτυξη, την νέα αναγέννηση του Πειραιά, που θα οδηγήσει και όλη την Ελλάδα έξω από μνημόνια και κρίσεις!

Σήμερα έχουμε την τιμή και την χαρά να βρισκόμαστε σε ένα Δημοτικό Θέατρο, που για χρόνια ολόκληρα παρέμενε κλειστό. Είπα κάτι για τον Πειραιά. Χωρίς πολιτισμό δεν είναι Πειραιάς, αλλά η Ελλάδα είναι Ελλάδα χωρίς πολιτισμό; Η Ελλάδα είναι Πολιτισμός, Παιδεία, Δημοκρατία, αγώνες για Δημοκρατία, για Εθνική Ανεξαρτησία, Εθνική Αξιοπρέπεια. Αυτό είναι η Ελλάδα.
Σχεδιάζουμε λοιπόν την επανακατασκευή του παλιού μας ρολογιού, ουσιαστικά σήμερα θέτουμε το θεμέλιο λίθο. Το χρωστάμε σε κείνη τη γενιά που της το αφαίρεσαν βιαίως, που της το κατεδάφισαν χωρίς ποτέ να πουν γιατί. Είναι απορίας άξιον πώς ενώ κατεδαφίστηκε επί χούντας και από τη χούντα, αυτοί που αυτοαποκαλούνται ότι ορίζουν το χώρο του αντιχουντικού αγώνα, όταν ανέλαβαν τα ηνία της πόλης, δεν το ξαναέκτισαν γιατί αποδέχτηκαν την ήττα. Σήμερα, βγαίνουν και λένε ότι αν το φτιάξουμε –συγγνώμη δεν θέλω να κάνω αναφορά σε μιζέριες – θα καταστρέψουμε υπεραιωνόβια δέντρα!
Πως μπορεί να γίνει αυτό; Το 1968 κατεδαφίστηκε και από το ’68 μέχρι τώρα δεν έχουν περάσει 100 και πλέον χρόνια και δεν θα καταστρέψουμε νέες και νέοι του Πειραιά ούτε ένα δέντρο. Φυτεύουμε δέντρα σ’ ολόκληρο τον Πειραιά.
Μπορούν να διαφωνούν με το ρολόι, να πουν κάποιο επιχείρημα όμως.
Θέλω να ευχαριστήσω τους ομιλητές από τα βάθη της καρδιάς μου, θέλω να ευχαριστήσω τους χορηγούς της απογευματινής μεγάλης συναυλίας που θα έχουμε με τη λαϊκή ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη, αυτού του μεγάλου μουσικού, που έκανε όλους τους Έλληνες να τραγουδήσουμε στίχους των μεγάλων ελλήνων ποιητών. Για να λέμε στην Ευρώπη ότι εμείς τις τελευταίες μόνο δεκαετίες έχουμε δύο νομπελίστες ποιητές.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους μεγάλους ζωγράφους, που έχουν σχέση με τον Πειραιά, που προσέφεραν δωρεάν έργα μεγάλης καλλιτεχνικής και οικονομικής αξίας, για να δημοπρατήσουμε το βράδυ και τα έσοδα να πάνε για τον Πειραιά. Μπορώ να ανακοινώσω σήμερα στην επιστημονική ημερίδα ότι στο παλιό ρολόι θα υπάρχει ειδικός χώρος που θα αναρτηθούν οι φωτογραφίες των έργων τέχνης που προσφέρθηκαν δωρεάν, τα ονόματα των καλλιτεχνών και τα ονόματα εκείνων που τα αγόρασαν γιατί σ αυτόν τον τόπο πρέπει να υπάρχει και η αναγνώριση της προσφοράς.

Στα χέρια σας κρατάτε το πρόγραμμα. Θέλω να πω ότι αγαπώ πολύ τον τίτλο: «Του ρολογιού ο χρόνος θα ταξιδέψει πάλι στους δρόμους της θάλασσας». Είμαι σίγουρος ότι με την αγάπη σας ο κτύπος θα γίνει ακόμη πιο δυνατός και θα ακούγεται σε λίγο καιρό από παντού.
Θα μπαίνει κάποιος στον Πειραιά, είτε με την κρουαζιέρα είτε με την ακτοπλοΐα  και θα βλέπει αυτό που είναι ο Πειραιάς. Το πιο όμορφο, το πιο ασφαλές, το πιο μεγάλο, το πιο ανθρώπινο λιμάνι της Ευρώπης. Είμαστε η πόλη της Ναυτοσύνης, του Πολιτισμού και της Ανθρωπιάς.
Να είστε καλά και σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας...».

@ Και φανταστείτε ότι βρισκόμαστε ακόμα δύο μήνες πριν τις εκλογές και μιλά σε ημερίδα για το παλιορολόι που θέλει - λέει- να ξαναχτίσει, αλλά δεν έχει λεφτά και κάνει εράνους της πλάκας...