Latest News

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Όμηροι των εφοπλιστών και του ΥΕΝ 450 σπουδαστές

Σε ομηρία βρίσκονται 450 σπουδαστές που έχουν ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο εκπαίδευσης και δεν βρίσκουν το δεύτερο θαλάσσιο ταξίδι για να ολοκληρώσουν την...
εκπαίδευση τους. 
Την αποκάλυψη έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή.
Ο αρμόδιος υπουργός παραδέχτηκε ότι αν και η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη ναυτιλία έχει μείνει πίσω στα θέματα ναυτικής εκπαίδευσης λέγοντας χαρακτηριστικά «ενώ έχουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα στην ναυτιλία, δεν έχουμε καταφέρει να εκσυγχρονίσουμε, να αναβαθμίσουμε και να κρατήσουμε ένα υψηλό επίπεδο στη ναυτική εκπαίδευση, ανάλογο με το τι συμβαίνει σε όλο τον κλάδο της ναυτιλίας».
Όσον αφορά το πρόβλημα των 450 σπουδαστών που δε μπορούν να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους ο . Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι «προχωρήσαμε και στην εξομοίωση των ασφαλιστικών εισφορών των σπουδαστών για το δεύτερο εκπαιδευτικό ταξίδι στα πλοία με την ελληνική σημαία, ακριβώς για να δώσουμε περισσότερες θέσεις απασχόλησης και εκπαίδευσης στους αποφοίτους μας. Διότι όποια και να είναι η κτηριακή υποδομή, όποιο κι αν είναι το επίπεδο των ναυτοδιδασκάλων, η καρδιά της ναυτικής εκπαίδευσης γίνεται πάνω στο καράβι. Και αν δεν έχουμε θέσεις που θα μπορούν να εκπαιδευτούν πάνω στο καράβι οι απόφοιτοι των σχολών μας, ουσιαστικά θα φτιάξουμε πολυτελείς υποδομές, οι οποίες όμως δεν θα έχουν κανένα αντίκρισμα. Και αυτή είναι η δικιά μας αγωνία. Και αυτή είναι η δικιά μας πίεση. Και εκεί βρισκόμαστε σε μία διαρκή διαβούλευση και πίεση προς την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και όλο τον κλάδο, ώστε να απασχολήσουν αυτά τα παιδιά, αυτούς τους αποφοίτους, να τους απορροφήσουν και να έχουμε αυξημένη απασχόληση στον κλάδο της ναυτιλίας».