Latest News

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Έξτρα απολύσεις ζητά η Τρόικα

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται νυχθημερόν οι υπουργοί της κυβέρνησης. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη η Τρόικα δεν έχει βγάλει από το...
τραπέζι τις έξτρα απολύσεις στο Δημόσιο για το 2015, αλλά από ελληνικής πλευράς λέγεται ότι το μέτρο δεν μπορεί να περάσει, «γιατί μπορεί να προκαλέσει αναταραχή σε 600.000 υπαλλήλους, αν φερ' ειπείν η Τρόικα ζητήσει να μπει στόχος για μόλις π.χ. 1.000 ή 2.000 απολύσεις».
Από τα θέματα που παραμένουν ανοικτά, διαφαίνεται ότι το βάρος πέφτει στους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ανάπτυξης. Στο τραπέζι προς συζήτηση θα βρίσκονται:

- Ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα: στην κυβέρνηση λένε πως απομακρύνεται το ενδεχόμενο να φέρουν ειδικό νόμο για απολύσεις εξπρές. Θεωρούν ότι η Τρόικα αρχίζει να δέχεται τις ελληνικές θέσεις ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει με νόμο κάτι στο ισχύον καθεστώς.

- Απολύσεις στο Δημόσιο: στην κυβέρνηση θεωρούν ότι πέτυχαν να μην τεθεί ξανά αριθμητικός στόχος νέων απολύσεων, από φέτος και μετά.

- Τράπεζες: το θέμα των στρες-τεστ ξεπεράστηκε προς το παρόν, όμως η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει την άλλη εβδομάδα το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στόχος του πάντως είναι να παραμείνει ανέπαφο, ει δυνατόν, το κεφάλαιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μέχρι τουλάχιστον τα στρες-τεστ της ΕΚΤ. 

Στο πλαίσιο αυτό, το θέμα συζητείται μεν με την Τρόικα, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών δείχνουν να στηρίζουν το ΤΧΣ στις επιλογές της για την ΑΜΚ της Eurobank, με την επισήμανση ότι «το ΤΧΣ είναι μέτοχος στην τράπεζα και έχει τους δικούς του κανονισμούς που δεν μπορεί να τους αγνοήσει».
- Φορολογικά: δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμη σύγκλιση για το θέμα της μείωσης των προστίμων, του νέου υπολογισμού του φόρου υπεραξίας ακινήτων κ.ά. Έτσι το νομοσχέδιο δεν φαίνεται να μπορεί να κατατεθεί ούτε την ερχόμενη εβδομάδα.

- Διαρθρωτικές αλλαγές: η Τρόικα κάνει «τραμπάλα» πάνω στα μέτρα του ΟΟΣΑ, πιέζοντας για να δεχτεί όσο το δυνατόν περισσότερα η κυβέρνηση, σαν αντάλλαγμα για τις παραχωρήσεις στα εργασιακά και τις απολύσεις στο Δημόσιο.