Latest News

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Ιδού το έργο της Πασχαλίνας Καλαγιά...

Είναι γνωστό ότι το  έργο της Πασχαλίνας Καλαγιά-Καραμαλάκου στην ΚΟΔΕΠ χαίρει κοινής αποδοχής, καθώς ακόμη και η αντιπολίτευση του Δήμου μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τις...
κοινωνικές δράσεις του Δήμου, των οποίων η απήχηση οφείλεται αποκλειστικά στην πρόεδρο της ΚΟΔΕΠ και στους συνεργάτες της. 
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά η Πασχαλίνα Καλαγιά προχώρησε σε απολογισμό των πεπραγμένων της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης για το 2013  Αναλυτικά η πρόεδρος της ΚΟΔΕΠ ανέφερε τις εξής δράσεις:
·       
                «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ  ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ»

Διανεμήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2013, με την υποστήριξη του ιδρύματος Λασκαρίδη, 4.800 πακέτα των 15 κιλών, ενώ παράλληλα εξυπηρετήθηκαν  περισσότερες από 200 οικογένειες, ήτοι πάνω από 800 άτομα, με περίπου 7 τόνους τρόφιμα.    

·               «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ»

Κάθε μήνα διανέμονται τρόφιμα μέσω της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών σε  περισσότερες από 550 οικογένειες, ήτοι πάνω από 2.200 άτομα, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις ανάγκες της καθημερινής επιβίωσης.
Επιπρόσθετα μοιράζονται τρόφιμα σε μοναχικά άτομα με χαμηλό ή μηδενικό εισόδημα, τα οποία κατά το 2013 έφτασαν τα 110 άτομα.

·              «ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ»

Το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους υλοποιήθηκε από την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη χρηματοδοτική  στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξυπηρέτησε 662 οικογένειες που έχουν ανάγκη, ήτοι πάνω από 1324 άτομα.


·        «ΞΕΝΩΝΑΣ ΒΡΑΧΕΙΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗΣ ΣΥΝΟΔΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΤΑΞΑ»
                                                                                     Στόχος του ξενώνα,  είναι η παροχή στέγης σε συνοδούς ασθενών που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο «Μεταξά».  Κατά τη διάρκεια του 2013  φιλοξενήθηκαν 63 άτομα.  

·            «ΞΕΝΩΝΑΣ αστεγων»

Στόχος του ξενώνα,  είναι η παροχή στέγης σε αστέγους.  Κατά τη διάρκεια του 2013  φιλοξενήθηκαν 47 άτομα τα οποία είχαν τη δυνατότητα διαμονής και ύπνου και μπάνιου στον ξενώνα καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επιπρόσθετα παρέχονταν τρία γεύματα στους φιλοξενόμενους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Παράλληλα ο ξενώνας αστέγων σίτιζε κατά τη διάρκεια του 2013, 30 άτομα, τα οποία δε διέμεναν σε αυτόν.

·                «ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ»

Το πρόγραμμα εθελοντισμού αποτελείται από επιμέρους τομείς στους οποίους μπορεί να συνδράμει κάποιος ανάλογα με τις δεξιότητες, τις γνώσεις και το χρόνο που διαθέτει:

1. Κοινωνική Μέριμνα
- ΚΑΠΗ
- Βρεφονηπιακοί Σταθμοί
- Συλλογή ιματισμού και φαρμάκων
- Ιατροί για στελέχωση Εθελοντικών Δημοτικών Ιατρείων
- Παροχή υπηρεσιών στον Ξενώνα αστέγων (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι) και στην διανομή τροφίμων της ΚΟΔΕΠ από εθελοντές.
- Άλλες δράσεις
2. Εκπαίδευση
- Πρόγραμμα Διδακτικής Αλληλεγγύης
Φροντιστηριακά μαθήματα για παιδιά οικογενειών που πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια. Η λειτουργία του λαμβάνει χώρα στο Ράλλειο Λύκειο, καθημερινά (εκτός Κυριακής) από τις 16:00 έως τις 21:00 καθημερινές και 9:00 με 14:00 τα Σάββατα. Ο αριθμός των επωφελούμενων κατά το περασμένο σχολικό έτος (2012-2013) και πρώτο έτος λειτουργίας ήταν 128 παιδιά. Φέτος ο αριθμός έχει φτάσει τα 388. Στο Πρόγραμμα προσφέρονται όλα τα βασικά μαθήματα για κάθε τάξη Γυμνασίου και Λυκείου, προετοιμασία για Πανελλήνιες εξετάσεις (πέρυσι από τους 3 μαθητές της Γ Λυκείου, πέρασαν και οι 3 σε ΑΕΙ στην Αθήνα και σε καλή σειρά), 4 ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά) όλων των επιπέδων και βοήθεια μελέτης σε παιδιά Δημοτικού (από Δ΄ Δημοτικού). Στο Πρόγραμμα απασχολούνται επίσης σύμβουλοι ψυχικής υγείας, ειδικοί παιδαγωγοί και λογοθεραπευτές λόγω του γεγονότος ότι ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό των παιδιών έχουν μαθησιακές δυσκολίες και κανείς δεν είχε ενδιαφερθεί γι’ αυτά (λόγω οικονομικής ανέχειας των οικογενειών). Οι ώρες που έχουν προσφερθεί κατά το περασμένο σχολικό έτος (μαζί με τις αναπληρώσεις) ήταν περίπου 5.500, ενώ φέτος, μέχρι τέλος του χρόνου (31/12/2013) έχουν προσφερθεί περίπου 4.700 ώρες.
- Παροχή καθηγητών ξένων γλωσσών στο Β΄ Δημοτικό Διαμέρισμα.
- Παροχή Εθελοντών (Παιδαγωγών & Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων) στο Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης της ΚΟΔΕΠ, το καλοκαίρι 2013.
3. Πολιτισμός
- Παροχή Εθελοντών στις Δημοτικές εκθέσεις (Κανθάρου, Βιβλιοθήκη, Πινακοθήκη), και στο Ναυτικό μουσείο Πειραιά.
- Παροχή Εθελοντών σε αθλητικά γεγονότα (Βαρτζάκειος Δρόμος) και δράσεις ΟΠΑΝ.
- Δημιουργία σποτ Εθελοντισμού
- Δράσεις για την ανάδειξη της πόλης
4. Περιβάλλον
- Πρόγραμμα φύλαξης παιδικών χαρών από Εθελοντές φύλακες
- Καθαρισμός – Ανάδειξη γλυπτών μνημείων
5. Τουρισμός
- Στελέχωση Δημοτικού Τουριστικού Περιπτέρου από πολύγλωσσους Εθελοντές. Οι Εθελοντές δεν έχουν χάσει ούτε μια άφιξη, απαντώντας ευγενικά σε κάθε ερώτηση τουριστών.

·        «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ‘ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ’»

 Δωρεάν φροντιστηριακά  μαθήματα σε παιδιά. Το Πρόγραμμα υποστηρίζουν 55 Εθελοντές Καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών και συμμετέχουν  συνολικά 388 μαθητές από το δημοτικό μέχρι το λύκειο. 




·               «ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ»

Στο «Καλοκαιρινό Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά 6-15 ετών» φιλοξενήθηκαν συνολικά 230 παιδιά.   Τα παιδιά απασχολήθηκαν δημιουργικά εντός και εκτός σχολείου. Παράλληλα έλαβε χώρα και το πρόγραμμα απασχόλησης «Ελιξ» για 100 παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, που προέρχονταν από άπορες οικογένειες.

·                «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ»

Παροχή φαρμάκων σε άτομα με χαμηλό ή μηδαμινό εισόδημα. Κατά το 2013 εξυπηρετήθηκαν 200 άτομα.

·                    «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ‘ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ’»

 Η λειτουργία του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” παρείχε τις υπηρεσίες του σε 130 άτομα.  Το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών αφορά σε ηλικιωμένους και λιγότερο σε Α.Μ.Ε.Α. 

·                «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ  ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ  ΑΤΟΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ»

 Το  «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ  ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ  ΑΤΟΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ» χωρίζεται σε δύο τμήματα : «Υποστήριξης και Εκπαίδευσης Γονέων» που εξυπηρέτησε 495 περιπτώσεις,  και το τμήμα «Μνήμης Άνοιας» που εξυπηρέτησε 140 άτομα.  

·           «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ»

Η Κοινωνική υπηρεσία η οποία απαρτίζεται από δύο κοινωνικούς λειτουργούςεξυπηρέτησε πάνω από 600 άτομα, παρέχοντας ψυχοκοινωνική υποστήριξη και  καθοδήγηση σχετικά με τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες Πειραιά λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και άλλων παραγόντων (εύρεση εργασίας, τροφίμων, ανάγκες ιατροφαρμακευτικής κάλυψης κλπ)


·              «Πρόγραμμα Κανθαρος»

Η  ΚΟ.Δ.Ε.Π. συμμετέχει στην υλοποίηση της πράξης με τίτλο «Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Ομάδες στο Δήμο Πειραιά» που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Σύμπραξη  «ΚΑΝΘΑΡΟΣ».
Κατά τη διάρκεια του 2013 εξυπηρετήθηκαν 185 άτομα μέσω της ψυχοκοινωνικής συμβουλευτικής και της παροχής επαγγελματικού προσανατολισμού.

·              «ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ Μ.Κ.Ο.»

Ο δήμος Πειραιά και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά σε συνεργασία με τον όμιλο για την UNESCO νομού Πειραιά και νήσων υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την πράξη «ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΛΙΜΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ», που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο με τις δράσεις του υποστηρίζει την προτεραιότητα 1γ του κανονισμού (ΕΚ) 1081/2006 του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουλίου 2006.
Συγκεκριμένα εξυπηρετήθηκαν  στις κάτωθι δομές :
1.     Δομή παροχής συσσιτίων: 100 άτομα.
2.     Υπνωτήριο: με δυνατότητα φιλοξενίας περίπου τριάντα ατόμων, κατά το 2013 φιλοξενήθηκαν 100 άτομα.
3.     Κοινωνικό παντοπωλείο: 150 άτομα.
4.     Κοινωνικό Φαρμακείο: 50 άτομα.
5.Ανοιχτό κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων : 150 άτομα.


·              «ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

Σκοπός του μνημονίου είναι η αμοιβαία συνεργασία και υποστήριξη των φορέων με τελικό στόχο την αποτελεσματική και πολύπλευρη ανακούφιση ευάλωτων και ευπαθών  κοινωνικών ομάδων του Πειραιά χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς καθώς και την υποστήριξη των στόχων – σκοπών της ΚΟΔΕΠ , όπως αυτοί αναφέρονται στο καταστατικό της. Στόχος και αναμενόμενα αποτελέσματα της συνεργασίας αυτής είναι:
-         Η δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής ασφάλειας, το οποίο θα διασφαλίζει την πρόσβαση σε όλους σε βασικές υπηρεσίες όπως : ιατρική περίθαλψη, στέγαση και εκπαίδευση.
-         Η εμπλοκή τοπικών φορέων και η ενεργός δραστηριοποίηση τους για την αντιμετώπιση του φαινομένου της φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού.
-         Η δημιουργία κοινωνικών δομών που διασυνδέουν τις πολιτικές κοινωνικής προστασίας, με τις πολιτικές ανάπτυξης.
-         Η ενεργοποίηση εθελοντών και η εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας μέσα από συντονισμένες και τεκμηριωμένες δράσεις που αξιοποιούν τις δυνατότητες, τις επιθυμίες, το χρόνο των εθελοντών – πολιτών.



·          «ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ»

Κατά τη περίοδο των εορτών του Πάσχα και των Χριστουγέννων πραγματοποιήθηκε επίσκεψη  στο τμήμα γυναικείων φυλακών καθώς και στο ψυχιατρικό τμήμα Κορυδαλλού, όπου μοιράστηκε φαγητό, καθώς και είδη υγιεινής.
Επιπροσθέτως έλαβαν χώρα επισκέψεις στο ειδικό σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες, όπως επίσης και στον «Καλό Ποιμένα», ίδρυμα που φιλοξενεί ορφανά παιδιά, όπου μοιράστηκαν λαμπάδες, σκουφάκια, γάντια κλπ.

·           «ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ»

Κατά τη διάρκεια του 2013 έλαβαν χώρα οι εξής κάτωθι δράσεις επιστημονικού ενδιαφέροντος:
-         Ημερίδα σε συνεργασία με το Διαδημοτικό Δίκτυο σχετικά με την ψωρίαση, στην οποία προήδρευσε ο Καθηγητής κ.Σταυριανέας Νικόλαος.
-         Ημερίδα σχετικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση, στην οποία προήδρευσε ο Καθηγητής κ.Σταυριανέας Νικόλαος.
-         Ενημέρωση στα ΚΑΠΗ Καμινίων για τον εμβολιασμό.

·                 «ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ»

Κατά  τη διάρκεια του έτους έλαβαν χώρα εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα, που σκοπό είχαν τη συγκέντρωση τροφίμων για τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας.
Επιπρόσθετα τοποθετήθηκε κουμπαράς στο Ιατρικό κέντρο Προγέννεσις, και συγκεντρώθηκαν 1242 ευρώ προκειμένου να ενισχυθεί ο ξενώνας αστεγων.
Επιπλέον  διανεμήθηκαν σεντόνια στις φυλακές Κορυδαλλού (γυναικείο και ψυχιατρικό τμήμα), στο ίδρυμα «Καλός Ποιμήν», στο γηροκομείο «Λυτρωτής», καθώς και σε ωφελούμενους των προγραμμάτων της ΚΟ.Δ.Ε.Π.

«ΜΑΘΗΜΑΤΑ «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»  ΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ  ΚΑΙ  «ΡΩΣΙΚΩΝ»  ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ»

 Το πρώτο πρόγραμμα παρακολούθησαν συνολικά  37 άτομα, ενώ το δεύτερο πρόγραμμα  (των Ρωσικών), παρακολούθησαν συνολικά  40 άτομα.