Latest News

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Πως "πάγωσε" η μεταφορά των δικαστηρίων Πειραιά

Πολλά ακούγονται -και γράφονται- για τη μεταφορά των δικαστηρίων Πειραιά στο κτίριο του πρώην "Κεράνη" στο Δήμο...
Νίκαιας - Ρέντη. 
Η αλήθεια είναι ότι η μεταστέγαση των δικαστηρίων σταμάτησε έστω και προσωρινά όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ενέκρινε την σκανδαλώδη  πώληση των 28 ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ μεταξύ των οποίων και το κτίριο του πρώην "Κεράνη" στη λεωφόρο Θηβών. 
Αυτό αποτελεί δικαίωση των δικηγόρων που με τις έγγραφες παρεμβάσεις και τις δικαστικές ενέργειες μιας πολύχρωμης από όλες τις τάσεις ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ κατάφεραν να παγώσουν τη μεταφορά των δικαστηρίων.

Ειδικότερα, η απόφαση υπ' αριθμόν  275/2013 ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ –Ζ΄- ΚΛΙΜΑΚΙΟ  έχει περιλιπτικά ως εξής:
Α) Δυνάμει του αρθ. 5 του Ν. 3986/2011 (ο Νόμος του Μνημονίου 2012-2015)  περί αξιοποίησης (!!!) ακινήτων ορίζει στην παράγραφο 9 που προστέθηκε στην παρ. 2β του αρ. τρίτου του Ν. 4092/2012 ότι όταν μεταβιβάζεται η κυριότης  και επαναμισθώνεται από τον πωλητή – Δημόσιο (αρθ. 1 παρ. 1 του Ν. 3581/2007 έως 99 χρόνια ) και εφόσον υπερβαίνει το τίμημα τα 500.000 ευρώ ελέγχονται οι διαδικασίες παραχώρησης- πώλησης- επαναμίσθωσης από το Ελεγκτικό Συνεδριο. Το Ε.Σ. ελέγχει αποκλειστικά τη νομιμότητα της διαδικασίας και διατυπώνει αρνητική κρίση όταν διαπιστώσει ουσιώδεις νομικές πλημμέλειες.
Β) Όταν υπάρχει επαναμίσθωση από το Ελληνικό Δημόσιο ( όπως εν προκειμένω για τα ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ που θα πληρώνει για ενοίκιο 2.652.000 ΕΥΡΩ !!! ετησίως αντί για 692.000 ΕΥΡΩ που πληρώνει σήμερα), τότε το ΤΑΙΠΕΔ συμβάλλεται ως εντολοδόχος του Ελληνικού Δημοσίου (που από κύριος των ακινήτων γίνεται μισθωτής), οπότε σε αυτήν την περίπτωση το ΤΑΙΠΕΔ δεν λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και επομένως ελέγχονται οι πράξεις του.
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
Με τα δεδομένα αυτά και σύμφωνα με όσα έγιναν δεκτά κατά την ελεγχόμενη διαδικασία αξιοποίησης των προαναφερθέντων 28  αστικών ακινήτων (και μεταξύ αυτών και του προοριζομένου για ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ στη ΝΙΚΑΙΑ- ΡΕΝΤΗ) εμφιλοχώρησαν κατά την κρίση του ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ, οι ακόλουθες ουσιώδεις πλημμέλειες:
1)     Κατά παράβαση των αρχών της διαφάνειας και της αμεροληψίας σε όλα τα στάδια της ελεγχόμενης διαδικασίας μετείχαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι εταιρείες θυγατρικές και απολύτως ελεγχόμενες από τους τελικούς πλειοδότες διαγωνιζόμενους !!!! ( ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕ θυγατρική της Εθνικής για τα 14 αστικά ακίνητα (115.000.000 ΕΥΡΩ και Eurobank Real Estate) για τα άλλα 14 ακίνητα (141.000.000 ΕΥΡΩ).
2)     Η από 18-10-2013 γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων παρ’ ότι διεθνούς κύρους, δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένη ως προς το αν είναι ή όχι επωφελής για το Ελληνικό Δημόσιο η όλη παραχώρηση.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΠΑΡΕΔΡΟΣ
ΕΛΕΝΗ ΛΥΚΕΣΑ                                   ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

Την απόφαση έδωσε στη δημοσιότητα ο δικηγόρος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Καρδαράς, ο οποίος σχολίασε πως " είναι σαφές η απόφαση αυτή είναι κόλαφος για όσους υποστήριζαν και υποστηρίζουν τη δήθεν αξιοποίηση πού εν τέλει είναι «ξεπούλημα» αντί πινακίου φακής".